Positief opvoeden begint in de buik

Veel moeders doen het al uit zichzelf: praten of zingen voor hun ongeboren baby. Ze wrijven liefdevol over hun buik en denken veel aan hun kindje. Uit nieuw onderzoek van Tilburg University blijkt hoe gunstig dit vroege contact is. Moeders die een goede band ontwikkelen met hun foetus, hebben ook ná de geboorte een betere relatie met hun kind

Dit blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Janneke Maas. Voor haar proefschrift volgde zij ruim 400 zwangere vrouwen. “Moeders die bewust met hun zwangerschap omgaan, reageren ook na de geboorte sensitiever op de signalen van hun kindje,” zegt Maas. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin moeder en kind samen spelen. Maas: “Sensitieve moeders besteden aandacht aan signalen van hun kind. Zij merken op waar hun kind graag mee speelt. Wil het kindje minutenlang naar 1 popje kijken? Dan vinden deze moeders dat bijvoorbeeld prima.”

 

De moeders die tijdens de zwangerschap géén goede band ontwikkelden met hun kindje, hadden meer moeite met het oppikken van signalen. Maas: “Deze moeders bepalen bijvoorbeeld zelf waar het kind mee speelt, in plaats van te kijken wat het kind zelf wilt. Ook reageren deze moeders vaker vlak of afwezig.”

 

Zwanger?

Ben jij zwanger? Dan raadt Maas aan om bewust de tijd te nemen voor je zwangerschap. Het gaat er niet alleen om dat je let op wat je eet of dat je voldoende beweegt. Het bijzondere is dat je al een band met je kindje kunt opbouwen, terwijl hij of zij gevormd wordt in jouw buik.

Praat met je kindje, luister naar je gevoel en let op signalen. Maas zou graag zien dat verloskundigen meer aandacht besteden aan deze aspecten van de zwangerschap. “Nu zijn verloskundigen vooral gericht op de medische aspecten. Er is weinig aandacht voor gevoelens en gedachtes van de moeder tijdens de zwangerschap.”

 

Een slechte moeder-foetus-relatie is overigens niet per definitie nadelig voor de rest van het leven. Maas: “Wellicht kan er een inhaalslag gemaakt worden zodra het kindje geboren is. Maar het is natuurlijk fijner als jij tijdens de zwangerschap al werkt aan deze relatie met je kind. Dat geeft je een goede voorsprong,” aldus Maas.

 

God is erbij

Of je nu wel of niet bewust bent (geweest) van het feit dat een relatie met je kind al in de zwangerschap kan ontstaan, God was erbij; Hij heeft jouw kind in liefde geschapen.

 

Zoals David zo mooi schreef in Psalm 139:13-16

'U was het die mijn nieren vormde,

die mij weefde in de buik van mijn moeder.

Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan,

wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt.

Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.

 

Toen ik in het verborgene gemaakt werd,

kunstig geweven in de schoot van de aarde,

was mijn wezen voor u geen geheim.

Uw ogen zagen mijn vormeloos begin.

alles werd in uw boekrol opgetekend,

aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet één.'

 

We willen onze kinderen wel voor al het gevaar van de wereld beschermen, maar we weten van tevoren dat dat niet kan. En dat hoeft ook niet; geef je kindje over in Gods handen, bid voor hem of haar en zegen je kind. Hoe klein het nu ook nog maar is, God kent jouw kindje en Hij weet wat hij of zij nodig heeft. Dus ontspan en geniet van je zwangerschap!

 

 

Titel proefschrift: Mother & Fetus: The start of a relationship.

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media