Zo maak jij je werk (weer) leuk!

Je brengt het grootste deel van jouw dag door op je werk. Dan is het ook belangrijk dat jij je prettig voelt bij de werkzaamheden die jij duizenden uren per jaar uitvoert. In zijn nieuwste boek ‘Kies het leven dat je wilt’ geeft Harvard-docent Tal Ben-Shahar advies hoe jij jouw werk leuker kan maken. Zelfs als je heel saai, eentonig werk hebt...

“We hebben niet allemaal de luxe van een perfecte baan – een baan die onze waarden weergeeft, waar we werken met mensen die we leuk vinden en waarvan het klimaat precies aansluit bij ons temperament,” schrijft Tal Ben-Shahar, die colleges positieve psychologie geeft aan Harvard University. Maar toch heb je een hoge mate van keuzevrijheid in hoe jij jouw werk ervaart. Je bepaalt namelijk zelf op welke elementen van jouw werk jij je wilt focussen.

 

Van zinloos naar zinvol

Zo volgden de psychologen Amy Wrzesniewski en Jane Dutton een groep schoonmakers van ziekenhuizen. Ze ontdekten dat sommige schoonmakers hun werk als een baan beleefden, zij beschreven het als eentonig en zinloos. Maar een andere groep zag hetzelfde werk als een roeping. Zij beleefden de werkuren als plezierig en zinvol. Deze tweede groep deed ook andere dingen dan de eerste groep: zij legden meer contacten met verpleegkundigen, patiënten en bezoekers en zij probeerden ervoor te zorgen dat anderen zich beter voelden.

 

Grotere context

“In het algemeen zagen zij hun werk in een grotere context,” schrijft Tal Ben-Shahar. “Zij waren niet slechts bezig met het schoonmaken van de ziekenhuiszalen en het leegmaken van de prullenbak, maar droegen bij aan de gezondheid van de patiënten en het soepele functioneren van het ziekenhuis.” Uit het onderzoek bleek dat deze groep mensen gelukkiger was dan de andere schoonmakers. Sterker nog: ze waren ook gelukkiger dan veel van de medische professionals in het ziekenhuis die er níet in slaagden om betekenis aan hun werk te geven.

 

Leg de juiste focus

Dit onderzoek laat dus zien dat je zelfs in de meest beperkte en routinematige baantjes enige invloed kunt uitoefenen op de essentie van jouw werk. Tal Ben-Shahar: “We kunnen onszelf er bijvoorbeeld aan herinneren hoe ons werk een verschil maakt in de levens van andere mensen; we kunnen focussen op de onderdelen die we opwindend en interessant vinden, de betekenisvolle interacties met collega’s en klanten; of we kunnen de mogelijkheid waarderen die ons werk ons biedt onze professionele vaardigheden te ontwikkelen of uit te breiden.”

 

Werk als roeping

Kun jij geen intrinsieke waarde in jouw huidige beroep vinden? Kijk er dan eens naar vanuit het licht van Jezus´woorden. In Gods koninkrijk staat werken gelijk aan liefhebben. Tenslotte is het belangrijkste gebod dat we God liefhebben boven alles en onze naasten als onszelf (Matteüs 22:36-39). Dus alles wat je uit liefde doet telt en de rest is vanuit dat perspectief onbelangrijk. En daar mogen we vreugde uit putten.

 

Prediker komt over als een vrij pessimistische man, maar toch deelt hij prachtige wijsheden met ons waar wij van mogen leren. 'Daarom, zo heb ik vastgesteld, is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt' (Prediker 3:22). En in Efeziërs 6:7 staat: 'Doe uw werk met plezier, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen.' Jij bent degene die verantwoordelijk is voor datgene waar je op focust. Net als de schoonmakers: focus jij je op wat je zinloos vindt of zie je juist wat zinvol is?

 

Wanneer jij je werk voor God doet, geeft dat automatisch meer intrinsieke waarde. Misschien waarderen mensen niet wat je doet, maar God waardeert het dat je Hem wil eren met je werk.

 

Belangrijk is dat je werk niet ziet als iets wat jouw identiteit moet voeden. Jouw identeteit ligt verborgen in het feit dat je Gods geliefde kind bent. En bedenk dit: of je nu de schoenveters strikt van je kinderen, of je een belangrijke deadline haalt voor de werk of wanneer je gewoon ademhaalt: voor God ben je aan het werk wanneer je het met liefde doet.

 

Kortom: ervaar jouw werk dus als een roeping, in plaats van als een baan. Dat maakt een stuk gelukkiger. En gelukkige mensen stralen meer liefde uit!

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media