Daten met je partner

Wil je weer gezien en gehoord worden door jouw partner? Wil je weer oprechte aandacht aan elkaar schenken? En wil je vooral die vlinders weer voelen voor jouw eigen vertrouwde partner? Ga dan weer op date met elkaar! Wij geven tips:

Als jij de passie in je relatie wilt verhogen, is het belangrijk dat je de tijd voor elkaar neemt en dus maakt. Een hele goede manier hiervoor is om maandelijks (of vaker) een date met elkaar te plannen. Ja, dat kost misschien even wat inspanning - misschien moet je een oppas regelen voor de kinderen. Maar deze energie is het meer dan waard!

 

Psychologe Gerda Bos geeft in haar boek 'Daten met je vaste partner. Opnieuw verliefd' allerlei tips om samen op date te gaan. Zij probeerde het zelf ook uit met haar man. En met succes! Maandelijks hebben zij en haar man een date met elkaar, die ze om de beurt voor elkaar organiseren. En tijdens hun dates stellen ze elkaar intrigerende vragen, net zoals ze vroeger deden.

 

"Onze dates zorgen ervoor dat ik me gezien en erkend voel en ik zie van mijn man weer de speelse kanten, die in de drukte van het dagelijks leven soms onzichtbaar waren," schrijft ze erover.

 

Drie dating-tips uit haar boek:

1) De terug naar vroeger date

Zorg ervoor dat jij en je partner samen ongestoord een avond thuis kunnen zijn. Steek gezellig kaarslicht aan, zet lekkere hapjes en drankjes klaar en kies muziek uit waar jullie graag naar luisterden toen jullie pas verkering kregen, of elkaar leerden kennen. Neem wat oude fotoalbums erbij, of misschien oude liefdesbrieven als je die hebt. Ga lekker naast elkaar zitten en blader dan samen door jullie herinneringen. Probeer je wel vooral te richten op de mooie herinneringen van jullie samen. Ter voorbereiding kun je wat vragen op een briefje schrijven. zoals:

  • Aan welke vakantie heb jij de mooiste herinneringen en waarom?
  • Welke gebeurtenissen tijdens onze verkeringstijd hebben voor jou een gouden randje?
  • Op welke eigenschappen van mij werd je ooit verliefd en vind je nog steeds leuk?

Neem de tijd om naar de antwoorden te luisteren van elkaar en geniet van jullie herinneringen. Als afsluiter kunnen jullie een lekker dansnummer opzetten waar jullie allebei goede herinneringen aan hebben.

 

2) De 'dat ga ik ooit nog eens doen' date

Wat wil jouw partner ooit nog eens gaan doen zodra hij of zij daar tijd voor heeft? Schilderen, fotograferen, beeldhouwen, een bepaald college volgen...? Jij kunt alvast een voorproefje hiervan organiseren voor hem of haar! Ga op zoek naar een leuke basisworkshop om samen te volgen en verras je partner hiermee. Zoek bijvoorbeeld naar iemand die schilderles geeft en probeer te regelen om bijvoorbeeld twee uur samen les te krijgen.

"Het is heel ontspannend om samen bezig te zijn met iets wat belangrijk is voor een van jullie," schrijft Gerda. En misschien wordt je partner wel zo enthousiast dat hij/zij eindelijk begint aan het verwezenlijken van de droom!

 

3) De 'samen een schilderij maken' date

Het is heel leuk om samen aan een project te werken. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen één schilderij maken? Leen of koop kwasten, acrylverf en een schildersdoek. Maak een palet van oud karton en schilder om de beurt een paar minuten op het doek. "Je hoeft geen kunstwerk te maken," schrijft Gerda. "Het enige doel is lol hebben in prutsen met verf en samen bezig zijn. Schilder op je gevoel. Heb je zin om een grote vlek te maken, maak die dan. Heb je meer zin in stippeltjes maken, stippel dan."

Let tijdens het schilderen eens op je partner. Hoe serieus gaat hij/zij te werk? Gebruikt hij/zij kleuren die je had verwacht? Of juist helemaal niet? Kijk en geniet. Na afloop kunnen jullie samen een gesprek voeren over kunst, of elkaar (via de computer) schilderijen laten zien die je mooi vindt. Leg uit waardoor je geraakt wordt - zo leren jullie elkaar weer wat beter kennen. Want vaak denk je misschien dat jij jouw partner door en door kent: er zijn altijd weer nieuwe gebieden om te ontdekken aan elkaar. Jullie wensen, verlangens en voorkeuren veranderen naarmate jullie ouder worden. Dus blijf nieuwsgierig naar elkaar!

 

Passie en plezier

Waar het om gaat is dat je plezier maakt met elkaar. Plezier maken zorgt ervoor dat je de tijd en verplichtingen even kunnen vergeten en jezelf over kunnen geven aan het moment van liefhebben. Plezier geeft ontspanning. En wanneer je ontspannen bent, ben je vrolijker en heb je meer ruimte voor vlinders in je buik voor de leukste man of vrouw van de wereld: namelijk die van jou!

Niets is heerlijker dan dat je partner ook je beste vriend of vriendin is. Maar net als in 'gewone' vriendschappen gaat dat niet vanzelf. Je moet tijd maken voor elkaar; samen dingen doen, praten over wat je bezighoudt. Je bent niet voor niets ooit voor je partner gevallen, dus graaf die passie op en geniet van elkaar!

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media