Uitgeblust of opgeladen?

De lente geeft vaak een nieuw gevoel van leven. Niet alleen omdat je om je heen de bloesem weer ziet uitkomen, maar ook doordat het zonnetje zich regelmatiger laat zien en ook toeneemt in kracht. Als je afgelopen weekend buiten in de zon hebt kunnen zitten, dan zul je vast ook gemerkt hebben dat het al echt lekker warm was. De zon doet een mens goed. Zoals Prediker al zo mooi zei: “Het licht is een genot. Wat een weldaad voor de ogen om de zon te zien!”

Maar de vraag is: gun jij jezelf om in de zon te zitten of ben je te druk met werken? Behoort gewoon stil zijn en genieten van ontspanning en rust tot jouw bezigheden of maak je daar geen tijd voor?

 

Als je niet van tijd tot tijd stil wordt en geniet van alle zegeningen, dan zul je op een gegeven moment opgebrand raken. Of zich dat nou uit in een burn-out of overspannen zijn, of doordat je snel kribbig en geïrriteerd reageert, het zal jou, noch je omgeving, goed doen. Waarom laten we het dan toch vaak zo ver komen dat we ons uitgeblust voelen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we op tijd weer opgeladen zijn zodat we niet overwerkt raken?

 

Drie tips om opnieuw op te laden:

 

Wees je bewust van wie jij bent.

God heeft jou precies zo gemaakt als je bent. Eén van de oorzaken die burn-out en overspannen gevoelens veroorzaken is het niet doen van dingen die bij jou passen en die jou energie geven. Wanneer je van jongs af aan geleerd hebt, om vooral te luisteren naar wat andere mensen vonden dat goed bij jou zou passen, dan heb je een grote kans dat je niet meer weet wie jij nou eigenlijk zelf bent. Ga daarnaar op zoek. Hoe zit jouw persoonlijkheid in elkaar? Wat zijn jouw talenten en je passies? Doe de liefdestalentest (klik hier), om te ontdekken wat jouw liefdestaal is. Wat geeft energie en wat kost jou energie? Luister naar hoe God jou gemaakt heeft. God wil niet dat jij iemand anders bent, God is juist blij met wie je bent! 

 

Zeg nee.

Het niet stellen van grenzen stellen is nog zo’n oorzaak om opgebrand te raken. Als je weet wie jij bent en wat jou energie geeft, dan is het ook aan jou om ‘nee’ te zeggen als er dingen van jou gevraagd worden die niet bij je passen. Zorg er voor dat het merendeel van jouw bezigheden bestaat uit dingen waar je blij van wordt en die je energie geven. Natuurlijk kun je er soms voor kiezen om iets te doen wat nou eenmaal moet gebeuren ook al past het niet bij je. Maar doe dit dan niet te lang en zorg ervoor dat het in balans is met je overige bezigheden, zodat de meter nog steeds uitslaat naar ‘genoeg energie’. Je hoeft niet heel ingewikkeld uit te leggen waarom je iets wel of niet doet, zeg gewoon: ‘lief dat je aan me denkt, maar nee dank je, dat past niet bij mij’.

 

Sta stil.

Om van de zon te kunnen genieten, moet je er wel in gaan zitten. Sta stil bij de dagelijkse zegeningen. Stilstaan kan ook een van je dagelijkse bezigheden worden, wanneer je je daarvan bewust bent. Het is God zelf, onze Schepper, die de Sabbat bedacht heeft, dus gun jezelf tijd om stil te staan en te genieten van Hem en de zegeningen die Hij geeft. Als je dat moeilijk vindt, plan die momenten dan in je agenda in. Plan drie soorten tijd in:

1. Stille tijd – dat is tijd met God (zingen, bidden, Bijbellezen).

2. Stilte tijd – tijd voor jezelf (tijd om creatief bezig te zijn, een wandeling te maken, gewoon de stilte de stilte te laten zijn zonder dat je iets moet) en

3. Liefdestijd – tijd met je geliefden (ga samen iets leuks of gezelligs doen, bid met elkaar, knuffel en neem tijd om te genieten van elkaar). Wanneer je stilstaat bij alle zegeningen die God je geeft, ga je als vanzelf meer vanuit dankbaarheid leven. En dankbaarheid vervult je hart met vreugde, waardoor je weer meer energie hebt (ook voor die dingen die je minder leuk vindt om te doen)

 

Geniet van de lente!

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media