Uitstel of afstel?

We kennen allemaal het gezegde: ‘Stel niet uit tot morgen, wat ge heden doen kunt.’ De één houdt zich hier keurig aan, terwijl een ander de neiging heeft om taken voor zich uit te schuiven. En soms leidt dit uitstel ook tot afstel. Sommige mensen zijn structurele uitstellers. Ze aarzelen, weten niet goed wat hun prioriteiten zijn of hebben ergens geen zin in en blijven het maar uitstellen. Ben jij een uitsteller? Zo ja, heb je enig idee hoe dat komt?

Het is heel effectief om eens te onderzoeken waarom je aarzelt en dingen voor je uit schuift. Wanneer je weet ten opzichte van welke klussen je aarzelt, kun je daarvan leren. Wat zijn de verschillende motieven om iets uit te stellen en soms helemaal niet meer te doen?

 

1.      De taak past niet bij je.

We presteren het beste wanneer we bezig zijn met die taken die ons van nature liggen. De meest perfecte taken voor jou liggen op het snijpunt van die vijf dingen die jou motiveren om iets wel of niet te gaan doen.  Hoe meer jij je vooral met deze leuke taken bezig kunt houden, hoe meer energie en vreugde je krijgt in je leven!

Het eerste is: past de taak bij jouw persoonlijkheid?

Het tweede is: past de taak bij jouw talenten?

Het derde is: past de taak bij jouw passies?

Het vierde is: past de taak bij jouw liefdestalen?

En het vijfde is: past de taak bij jouw motiverende omstandigheden?

Wanneer een bepaalde taak overeen komt, met datgene wat jij het liefste doet en waar je het liefste werkt, dan zul je merken dat je het (bijna) nooit uitstelt, omdat je er zo ontzettend graag mee bezig wilt zijn! Dus wanneer je twijfelt en uitstelt, stel jezelf dan de vraag: past het mij eigenlijk wel om hiermee bezig te zijn of kan ik het beter delegeren of iemand inhuren die dit beter kan en/of leuker vindt dan ik?

 

2.     Je hebt er geen tijd voor en/of wilt er geen tijd voor vrijmaken.

Iets doen wat je van nature motiveert, daar wil je graag tijd voor vrijmaken! Maar soms merk je dat je dingen uitstelt omdat je er simpelweg geen tijd voor kunt vinden. Het kan zijn dat de doelstelling die je in je hoofd hebt te groot is, waardoor je het idee hebt dat het je nooit zal lukken om het af te maken. Bedenk dat ‘elke reis van 1000km begint met de eerste stap’, aldus de Chinese wijsheid. Oftewel: begin eraan met kleine stappen.  Tijd krijg je niet zomaar, als je iets groots wilt doen, dan zul je er tijd voor moeten reserveren in je agenda. Dus: pak je agenda erbij en plan blokken tijd in voor datgene wat je graag wilt doen. Denk niet meteen: ik moet een sabbatical nemen van drie maanden om dit gedaan te krijgen, plan gewoon elke week een aantal uren tijd in die je speciaal voor je project reserveert. Begin klein om een groot resultaat te kunnen boeken.

Als je ergens geen tijd voor wilt maken, zul je je moeten afvragen of de taak wel bij je past (zie punt 1).

 

3.      Je hebt denktijd nodig.

Soms kost het tijd om iets uit te denken. Je creatieve brein heeft het nodig om te kunnen denken zonder deadlines. Gewoon voor je uit staren, een wandeling maken, even met iemand kletsen, iets heel anders doen of slapen kunnen uitstekende methodes zijn om je brein rust te geven, waardoor het soms ineens met de meest prachtige creatieve oplossingen kan komen. Maar dit kost tijd. Zorg ervoor dat je daar tijd voor neemt, anders kan het zomaar zijn dat je de taak voor je uit blijft schuiven en het uiteindelijk helemaal niet meer doet.

Het kan ook zijn dat je niet weet hoe je iets moet aanpakken. Zijn er mensen die wel weten hoe je iets moet doen? Schroom niet om hulp te vragen. De meeste mensen vinden het erg leuk om anderen te kunnen helpen met iets wat zij zelf graag doen en/of goed kunnen. 

 

Aan de slag!

Soms ontkom je er uiteraard niet aan dat je bepaalde taken nou eenmaal op je moet nemen. Maar gun jezelf om erover na te denken waarom je jouw taken voor je uitschuift, zodat je wellicht maatregelen kan nemen om de taak alsnog te doen of aan iemand anders over te dragen.

Stel niet langer uit. Maak een lijst van die dingen die je moet doen. Kies of je al die taken wel echt moet doen. Vervolgens kies je of je ze zelf gaat doen of dat je ze aan iemand anders geeft om te doen. En daarna bepaal je wanneer je die taken ook daadwerkelijk gaat doen – plan de (denk)tijd in en ga aan de slag!

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media