Droom je dromen

Iedereen heeft minstens 1 droom in zijn of haar hart. En dat zijn niet de dromen die je ’s nachts hebt, maar juist die ene droom die je energie geeft en vreugde overdag. Het is God die ons dromen heeft gegeven. Ze functioneren als wegwijzers in ons leven: ze laten je zien welke weg goed is voor jou om te gaan.

Een droom is een soort ideaalbeeld. Een droom stelt je vragen waar jij zelf antwoord op mag geven; het is tenslotte jouw droom. Wat zou je willen doen? Wat zou je willen bereiken? Wat geeft jou energie en vreugde in je leven? Wanneer ben jij je beste zelf? Wat zou je willen uitdelen?

 

Eigenlijk gaat het allemaal om één ding: dromen zorgen ervoor dat je Gods liefdesstroom doorgeeft. God geeft jou Zijn liefde, niet karig, maar juist heel overvloedig en niet om voor jezelf te houden, maar juist om uit te delen aan de mensen om je heen. Dus God geeft jou een droom in je hart en wanneer je met die droom bezig bent, dan voel je dat je boven jezelf uitstijgt van vreugde en dankbaarheid, wat er automatisch voor zorgt dat je anderen gaat liefhebben.

 

1.       Een droom die God in je hart legt is nooit egoïstisch.

God heeft ons gemaakt als een lichaam: we hebben allemaal een andere functie en/of andere taak en wanneer we die uitvoeren, kunnen we elkaar in liefde dienen. Gods droom voor jou is niet op jou zelf gericht, maar op God en op Zijn eer. Maar terwijl je bezig bent met het uitvoeren van die droom, kun je er natuurlijk heel erg van genieten! Dat is: jezelf liefhebben! En de liefde is niet egoïstisch (lees: 1 Korintiërs 13:4-7).

 

2.       Dromen vormen een deel van een groter geheel.

Samen werken we aan Gods koninkrijk en God zal ons allemaal een deel van het werk geven, om samen tot een prachtig resultaat te komen. Je hoeft niet alles zelf te doen: focus op datgene wat God jou gegeven heeft en werk samen met de mensen om je heen voor die dingen die jij niet goed kunt of niet leuk vindt. Als je niet weet aan wie je hulp kunt vragen, bid God dan om helpers!

 

3.       Jouw droom wijst je de weg in jouw leven.

Wanneer we leren luisteren naar de dromen van ons hart, dan zal ons dat helpen in het maken van de juiste keuzes. Als je jouw droom tot een doel maakt en daar een toekomstvisie voor bedenkt, dan weet je wat je wel moet doen om dat doel te bereiken, maar je weet ook wat je moet laten. Keuzes maken is soms lastig, maar essentieel, want je kunt je tijd maar één keer gebruiken. Waar wil jij je tijd aan besteden?

 

4.       Luister naar je eigen droom.

Alleen jij kunt antwoord geven op de vraag: wat is jouw droom? Als het de droom is van iemand anders (bijvoorbeeld omdat je vader wil dat jij dokter wordt, maar jij eigenlijk niet…), dan word je er heel ongelukkig van. Kijk naar je verleden: welke keuzes heb je gemaakt en waarom? Had je het zelf bedacht om het zo te doen of heb je die keuze eigenlijk voor iemand anders gemaakt? Schrijf op waar je mee bezig bent en schrijf erachter op een schaal van 1-10 waar je werkelijk blij van wordt. Soms moeten we dingen doen die we niet leuk vinden, maar die er wel toe leiden dat we een droom kunnen uitvoeren. Dat is niet erg, zolang er maar genoeg tegenover staat wat wel energie geeft!

 

5.       Dromen geven enorme vreugde!

Als je daadwerkelijk jouw droom volgt, dan maakt het niet uit wat andere mensen ervan denken, dan vertrouw je op God en luister je naar je hart! Denk na over wie je bent (je persoonlijkheid), wat je motiveert (talenten, waarden, omgeving) en wat je passies zijn (wat geeft en wat kost energie?). Hoe meer hiervan samenkomt in je droom – des te beter past hij bij je en zul je vreugde ervaren in het uitvoeren van je droom. Bid God dat Hij je iedere keer de juiste weg wijst.

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media