Van droom tot doel

In de vorige blog hadden we het over het ontdekken van de dromen in je hart. Maar eerlijk is eerlijk: als je vervolgens niets met die droom doet, dan gebeurt er ook niets! Dus hoe kun je jouw dromen ook daadwerkelijk tot uitvoer brengen?

In de boeken van dr. Ben Tiggelaar staan allerlei tips over hoe je van droom naar doel kunt gaan, waarbij je het niet laat bij dromen, maar ook echt actie gaat ondernemen. Hierbij een paar van zijn inzichten en tips (in eigen bewoordingen opgeschreven):

 

  1. Het merendeel van ons gedrag is onbewust. Psychologen stellen dat zo’n 95% van ons gedrag onbewust is en dus maar 5% bewust. Veel handelingen verrichten we automatisch, omdat we het onbewust doen; we herhalen simpelweg onze doe- en denkpatronen die in het verleden effectief zijn gebleken. Voor bewust gedrag moeten we ons best doen: nadenken, reflecteren, lange termijn doelen stellen en ons niet alleen richten op het plezierige gevoel nu.
  2. Richting en actie. In eerste instantie moet je een richting kiezen: waar wil je naartoe? En als je succesvolle doelen wilt stellen (oftewel doelen die je ook daadwerkelijk gaat bereiken), dan is het handig om een richting te kiezen die aansluit bij: 1. Waar je echt in gelooft, 2. Wat je echt kunt en 3. Wat de meeste mensen die jij belangrijk vindt ook waarderen. Om actie te ondernemen moet je actiedoelen stellen, oftewel doelen die meetbaar, actief en persoonlijk zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik wandel drie keer in de week een half uur.’ Het is persoonlijk (namelijk ik doe het), het is actief verwoord in de tegenwoordige tijd en het is meetbaar (drie keer in de week een half uur).
  3. Schrijf een credo. Je credo is gebaseerd op wat jij gelooft en op wat jij belangrijk vindt; een korte zin die weergeeft waar jij voor wilt gaan. Het helpt je om vast te houden aan die waarden die voor jou belangrijk zijn en om op koers te blijven om je doel te kunnen bereiken. Dit kan ook een inspirerende (Bijbel)tekst zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn eigen leven.’ Of ‘Ik heb God lief boven alles en mijn naasten als mijzelf.’
  4. Focus op je sterke kanten. Het werkt motiverend om bezig te zijn met die dingen waar je van nature goed in bent. Verdiep je daarin. Wat zijn jouw sterke punten? Denk ook na over je zwakke punten. Misschien doe jij allerlei activiteiten die te maken hebben met je zwakke punten. Wat zou er gebeuren wanneer je met deze activiteiten zou stoppen en je de vrijgekomen tijd bezig zou houden met het verder ontwikkelen van je sterke punten?
  5. Laat je niet afleiden. Besef dat je tienduizend uur moet oefenen voordat je ergens een meester in bent… De meesten van ons halen die tienduizend uur niet, omdat ze zich laten afleiden door activiteiten die er eigenlijk niet toe doen. Wat wil je echt? En besteed je daar voldoende tijd aan? Aanleg en talent zijn mooi meegenomen, maar uiteindelijk is het vooral de oefening die kunst baart… En dat vraagt om discipline!
  6.  Verander in kleine stapjes. Wat je elke dag doet, bepaalt jouw toekomst. We kunnen niet in één keer grote veranderingen in ons leven doorvoeren, want dat houden we over het algemeen niet vol. Hou je doel voor ogen, maar verdeel het in kleine stapjes: wat kun je vandaag doen en wat morgen? Als je erin slaagt je dagelijkse gewoonten iedere keer net iets te veranderen, zodat ze passen bij je toekomstige doel, dan kun je je doel bereiken. Als je vandaag niets anders doet dan gisteren, dan zal morgen er hetzelfde uitzien als vandaag…
  7. Beloon jezelf voor de kleine stapjes. Net als een kind het heerlijk vindt om stickers te plakken wanneer ze iets goed hebben gedaan, reageren volwassenen er ook goed op wanneer ze beloond worden. Gun jezelf iets leuks, moois, gezelligs als het je gelukt is om je aan de kleine stapjes te houden. Het houdt de motivatie vast en zal je helpen om je droom daadwerkelijk tot een doel te maken

 

Succes!

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media