Uit de dip!

Iedereen heeft wel momenten waarop hij of zij het even niet meer zo ziet zitten – dat de (werk)druk teveel wordt en dat we de vreugde in ons leven missen. De één blijft hier veel langer in hangen, dan de ander. Hoe kom je uit zo’n dip-dal?

 

1. Accepteer wat je voelt. Probeer het niet weg te drukken, luister juist naar de verschillende gevoelens. Wat voel je? Verdriet, boosheid, teleurstelling, machteloosheid, frustratie, angst…? Waar voel je het in je lichaam? Heb je enig idee waarom jij je zo voelt? Is er iets specifieks gebeurd waardoor je van slag bent? Of is het een sudderend gevoel waardoor je er geen vinger op kunt leggen waar het vandaan komt? God wil je oprichten en liefhebben en als Hij je iets duidelijk wil maken, dan zal het concreet ergens over gaan. De duivel wil gewoon dat we ons slecht en neerslachtig voelen, zodat we verlamd raken en niets meer doen. Hij is erop gericht om je kapot te maken. Als het een sudderend naar gevoel is, dan kan het een aanval van de duivel zijn. Je kunt er niets mee, het verlamt alleen maar. Lees Efeziërs 6 over de wapenrusting van God. Bid voor bescherming tegen de negatieve gedachten en gevoelens.

 

2. Schrijf je gedachten en gevoelens eens op en overdenk ze. We kunnen makkelijk in een bui van neerslachtigheid blijven hangen, wanneer we de gedachten die door ons hoofd gaan niet verder uitdenken. Je kunt ergens bang voor zijn, maar waar ben je dan precies bang voor? En als dat zou gebeuren, wat is dan het ergste wat je vreest? De duivel wil niet dat we gedachten doordenken, omdat we er dan vaak achter komen, dat ze niet waar zijn. Schrijf de gedachten op en zet er Gods waarheid tegenover. Een leugen als: ‘Ik ben mislukt en waardeloos’ tegenover Gods waarheid: ‘Je bent mijn geliefde kind!’ Bid elke dag dat Gods waarheid in je hart en gedachten mag zegevieren en lees Zijn woord! Sla geen dag over; voed je elke dag met Zijn waarheid.

 

3. Denk na over wat je mist en/of anders wilt. Wat mis je? Hoe zou jij je willen voelen? Bijvoorbeeld vreugdevol en ontspannen? Op welke momenten voel jij je wel zoals je jezelf zou wil voelen? Is er op dat moment iets wat het positieve gevoel heeft getriggerd? Soms is het neerslachtig voelen een signaal dat je iets moet veranderen in je leven. Het kan zijn dat jij je neerslachtig voelt omdat je het gevoel hebt dat je geen controle over je eigen leven hebt. Bedenk dan eens waar je wel controle over hebt: kies je er dag in dag uit voor om goed voor jezelf te zorgen? Gezond eten en bewegen, bidden, Bijbel lezen, bewust ademen, buitenlucht opzoeken, leuke mensen ontmoeten, genieten van de zon?

Waar ben je ontevreden over? Wat zou je graag willen veranderen? Waarom verander je dit niet – wie of wat houd je tegen? Is dit echt waar dat dit je tegenhoudt om iets te veranderen, of hou je eigenlijk jezelf tegen? Als er niets is wat je kunt verzinnen wat je anders zou willen, richt je dan vooral op alle dingen die wel leuk zijn en/of goed gaan. Bijvoorbeeld: (gedeeltelijke) gezondheid, eten kunnen kopen, een dak boven je hoofd hebben, een goede band met je kinderen, de zon die schijnt…)

 

4. Wees verheugd. Het is een opdracht (Filippenzen 4:4) dat je verheugd bent, niet omdat jij je in eerste instantie meteen zo voelt, maar omdat je ervoor kiest je blik te richten op Jezus en op de goede dingen in het leven. ‘Tenslotte broeders en zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient’ (Filippenzen 4:8). Kloppen jouw gedachten met dit vers? Richt jij je op datgene wat lof verdient, of blijf je in de modder rondhangen van negatieve gedachten? Niemand kan jou gelukkig maken als je ervoor blijft kiezen het negatieve te zien. Dit is echt een keuze! Je kunt niet negatieve en positieve gedachten tegelijkertijd denken: jij bepaalt waar jij je gedachten op richt. Kijk je naar je zorgen, of kijk je naar Jezus? God is bij je, elke dag van je leven!

 

5. Ontvang Gods vreugde. God wil je graag Zijn vreugde geven, daarom is het ook een vrucht van de Geest (Galaten 5:22,23), maar je kunt het alleen ontvangen wanneer jij je handen opent en het aanneemt van God. Ondanks je omstandigheden, kun je toch vreugde vinden. Alleen al in het feit dat je Gods kind bent! Tel je zegeningen is geen cliché, het opschrijven en overdenken van de zegeningen die God je heeft gegeven en ook vandaag weer geeft, maakt een hart echt verheugd!

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media