Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Als je werkelijk wilt leven, is zelfvertrouwen nodig. Zonder zelfvertrouwen leef je voortdurend in angst, dat is niet meer dan overleven. God wil je een leven in overvloed geven.

Zelfvertrouwen geeft een positieve kijk op het leven. Je voelt je geliefd en waardevol. Je blik is gericht op nieuwe dingen, omdat je het aandurft om te groeien en uit je comfortzone te komen. Je hoeft je geen zorgen te maken, want je weet dat het goed zal komen. Je ziet elke omstandigheid als een kans om te leren en om meer over jezelf te weten te komen. Zoals Winston Churchill zei: “Een pessimist ziet de moeilijkheden in iedere mogelijkheid. Een optimist ziet de mogelijkheden in iedere moeilijkheid.”

 

1. Een hete luchtballon en leef jouw leven?!

Als je vertrouwen hebt, dan kom je als vanzelf in beweging. Je kunt het vergelijken met een heteluchtballon. Luchtballonnen zien er fleurig uit en ze zijn helemaal gemaakt om datgene te doen wat ze moeten doen, namelijk zweven. De luchtballon moet eerst gevuld worden met hete lucht voordat hij omhooggaat. Jouw zelfvertrouwen is de hete lucht in jouw kleurrijke ballon die ervoor zorgt dat je stijgt. Als de hete lucht afkoelt, zal de luchtballon dalen. God wil jouw gasbrander zijn. Hij zorgt ervoor dat de hete lucht weer bijgevuld wordt. Zo kun je blijven stijgen. God heeft elk mens mooi en uniek geschapen. Toch zijn er veel mensen in deze wereld elke dag bezig om te lijken op iemand anders. God wil niet dat jij iemand anders bent. Als je alleen maar bezig bent een ander te zijn, dan zul jij je ellendig voelen! Leef jouw leven! Waar ben jij goed in? Focus niet op dat wat je niet kunt (dat kun je aan andere mensen delegeren of hulp vragen als dit nodig zou zijn), zorg dat je bezig bent met datgene wat jij goed kunt en ontplooi je daar verder in.

 

2. Gods beloften voor jou

God belooft ons prachtige dingen in zijn Woord. “Ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid” (Johannes 10:10). “Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan” (Johannes 14:27), en zo zijn er nog veel meer beloften! Veel mensen zien God als een strenge leraar, zo is God echter niet. Hij wil ons zegenen en genade geven. Wil jij zijn genade ontvangen? Spreek het uit naar God, leg je angsten bij Hem neer. God gaat altijd met je mee en Hij geeft je de kracht, moed, en wat je nodig hebt in jouw leven. God heeft ons de Heilige Geest gegeven die ons wil leiden en troosten. Als jij leeft vanuit angst en te weinig zelfvertrouwen, dan kun je niet tot je bestemming komen. De angst zal je belemmeren om stappen te nemen en te groeien. Angst zal je ook verhinderen om blijdschap te kennen. Breng elke dag een belofte van God in herinnering. Het zal je zelfvertrouwen doen groeien!

 

3. Stappen nemen

Als je wilt groeien, is het nodig om stappen te nemen om uit je comfortzone te komen. Dit is een enge gebeurtenis. Angst is dan normaal. Angst om iets te doen, verdwijnt pas als je het gedaan hebt. Als het je gelukt is, krijg je meer zelfvertrouwen. Als je weleens geskied hebt, weet je dat je soms boven aan de berg staat naar beneden kijkt en bij jezelf denkt: dit durf ik nooit! Toch is het de bedoeling dat je naar beneden gaat, of je nu durft of niet, je gaat. Sta je eenmaal onder aan de berg, dan kun jij je haast niet meer voorstellen dat je zo bang was… Ben jij op dit moment bezig met de dingen waar je mee bezig wilt zijn? Of laat jij je weerhouden door angst? Schrijf je dromen op en knip ze in heel kleine stukjes. Neem elke keer een klein stapje. Als je een jaar verder bent en terugkijkt, zul je zien dat je al een stuk verder bent gekomen! Laat je niet langer overheersen door angst. Leg je angst in de handen van jouw liefdevolle Vader. Als je een verkeerde keuze maakt, ook dan is God er en gaat Hij met jou verder. Soms gaat het met vallen en opstaan. Als een kind leert lopen, is dat ook met vallen en opstaan. Belangrijk is om niet te blijven liggen, maar op te staan, een nieuwe poging ondernemen en verder gaan.

 

4. Zelfvertrouwen uitstralen

Al voel jij je nog niet zelfverzekerd, kijk eens naar je houding. Loop rechtop, schouders naar achteren en kin omhoog. Lach, kleed je mooi, ga sporten, zorg goed voor jezelf, eet gezond en doe dingen waar je blij van wordt. Je zult als vanzelf lekkerder in je vel zitten en dat zien mensen, want dat is aanstekelijk. Bovendien doet het ook iets in je hart! Ontvang je dagen uit Gods hand, leef met passie en enthousiasme, ook op de momenten dat het lastiger is in je leven. Bedenk: “Daarom, zo heb ik vastgesteld, is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt” (Prediker 3:22a).

 

 

 

Deze blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros uit CV-Koers, rubriek "Hart & ziel", april 2010

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media