Kritiek (2)

Kritiek is een lastig gegeven. Als mensen kritiek op ons hebben ontkennen we het vaak bij hoog en bij laag, of we schieten in de verdediging. We voelen ons onveilig en ervaren het als een aanval op ons als persoon. Hoe ga je er dan mee om?

De meeste kritiek betreft niet wie je bent, maar wat je doet! Een belangrijk onderscheid! Kijk naar kritiek als een leermoment, dat bedoeld is om je te helpen en niet om je te kwetsen. Dingen die je doet en je gedrag kun je veranderen. Het is aan jou de keuze of je er al of niet iets mee wil doen.

 

1. Onderzoek de kritiek/het oordeel van anderen

Als je een kritiekpijl op je afgevuurd krijgt, pak hem op en vraag je af: Wat klopt er in wat de ander zegt? Wat klopt er niet in wat de ander zegt? Begrijp ik wat de ander mij wil zeggen? Het kan nodig zijn de ander toelichting en verduidelijking te vragen.

 

2. Wat doe je met wat er klopt?

Wat kan ik eruit leren? Wat kan ik verbeteren bij mezelf? Ga daar verder mee aan de slag. Ga het positief benaderen, niet als afwijzing, dan ga je jezelf onderuit halen. Gebruik het om jezelf op te bouwen en aanvaard het als een mogelijkheid om te groeien. Je kunt daarna de ander bedanken dat je wat geleerd hebt.

 

3. Als het niet klopt wat de ander zegt of je bent het niet eens met de ander

Laat de pijl dan los, je kan de ander wel bedanken voor het meedenken en ga er verder niet op in. Ook als je merkt dat de ander geen goede bedoelingen heeft, je eigenlijk onderuit wil halen, en zich daar kennelijk beter bij voelt, leg het naast je neer. Ga niet in discussie of in de verdedigingsmodus, dat heeft geen enkele zin.

Het is ook mogelijk projectie van de ander, als je dit ontdekt kun je ervoor kiezen om het terug te geven aan de ander, hier heb je echter wel wijsheid voor nodig hoe je dat doet. Vaak zit er pijn bij de ander, en mept die persoon vanuit zijn/haar pijn. Als je die pijn onderkent, dan kun je erkenning van de pijn geven aan de ander en als er een opening is het gesprek verder aangaan.

 

4. Wanneer de kritiek niet liefdevol geuit is, dan kun je wel vragen om de volgende keer de kritiek anders te brengen.

 

5. Ga naar God toe en vraag wat de waarheid over jouw leven is.

"Maar hoe u of een menselijke instelling over mij oordeelt interesseert me niet, en hoe ik over mezelf oordeel telt evenmin. Ik ben me weliswaar van geen kwaad bewust, maar dat betekent niet dat mij niets ten laste kan worden gelegd. Het is de Heer die over mij oordeelt. Houd dus op te oordelen en wacht de tijd af dat de Heer komt, omdat hij het is die aan het licht zal brengen wat in het duister verborgen is en zal onthullen wat de mensen heimelijk beweegt. En dan zal God het zijn die ieder de lof geeft die hem toekomt." (1 Korintiërs 4:3-5)

 

Goed leren omgaan met kritiek is een leerproces en een kunst! Het zal je zelfvertrouwen en eigenwaarde doen groeien. Succes!

 

 

Deze blog is een bewerking van een gedeelte van een artikel van Carianne Ros uit CV-Koers, rubriek "Hart & ziel", juni 2011

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media