Leef jij in balans?

De zomervakantie is een tijd van reflectie op de tijd die was en de tijd die komt. Leven in balans is lastig, maar essentieel om het gevoel te hebben dat je lééft en niet slechts overleeft. Het heeft te maken met keuzes maken: wat is op dit moment mijn prioriteit? Hoe voorkom ik dat ik word meegezogen in alle dingen die ik moet doen en die van mij verwacht worden?

 

Leven in balans begint en eindigt bij Jezus. Hij is hét voorbeeld van rust en vrede, terwijl Hij het druk genoeg had met allerlei activiteiten en vooral veel mensen die allerlei dingen van Hem verwachtten. Als iemand weet hoe het voelt om te moeten presteren, dan is het Jezus wel. Tenslotte heeft Jezus de grootste prestatie moeten leveren: de zonde van de hele mensheid dragen en door de dood heen gaan, zodat wij - vandaag en in de toekomst - met Hem in vrijheid mogen leven. Daar ging een enorme strijd aan vooraf, waarin zelfs Hij de mogelijkheid overwoog om gewoon de beker aan Hem voorbij te laten gaan.

 

Wie is eigenlijk je naaste? Onze opdracht is in eerste instantie om onze directe naasten lief te hebben, het kleine cirkeltje om ons heen. Dit geeft misschien niet de waardering die je in ontvangst neemt als je grote groepen kunt dienen. Daarmee ben je wel echt aan het zaaien. Niet aan de oppervlakte, wel in de diepte. Als je een partner en kinderen hebt, mogen zij als eerste merken dat jij van hen houdt, doordat je tijd en energie voor hen vrijmaakt. Zeg nou zelf het is toch enorm ontspannen om thuis te komen in een huis, gevuld met harmonie en liefde? Ook jezelf mag je niet vergeten! Anders houd je het niet al te lang vol. De kans op een burn-out of overspannenheid is dan groter. Als het zover is, kun je helemaal niet meer dienen.

 

6 heldere prioriteiten:

1. God

2. Jijzelf

3. Je eventuele partner

4. Je eventuele kinderen

5. Je familie en vrienden

6. Werk, kerk, buren, enzovoort.

 

Je hoeft niet continu bezig te zijn met "de grote doelen van het leven", het is essentieel om je terug te trekken, om alleen te zijn met jezelf en met God, om op die manier energie op te doen voor alles wat nog voor jou ligt.

 

Zo blijf je in balans

1. Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf

2. Doe je taken met aandacht en focus op één ding tegelijk. Je kunt niet én bij je kinderen en op je werk zijn. Richt je op de omgeving waar jij je op dat moment bevindt en heb aandacht voor de taak waar je op dat moment mee bezig bent.

3. Zorg ervoor dat je elk belangrijk gebied in je leven aandacht geeft en er niet één vergeet: geloven, groeien, genieten, gezond leven en liefhebben.

4. Maak tijd voor rust, gebed en meditatie. Overdenk daarbij de Bijbel zodat je gericht bent op God en dus niet - op een oosterse wijze - gericht bent op jezelf.

5. Vereenvoudig je leven. Je hoeft niet overal aan mee te doen.

6. Maak keuzes. Schrijf alles op wat je nog zou willen doen in je leven, maar doe één ding tegelijk.

7. Laat los wat jij niet kunt doen. Je hoeft niet de nood van de hele wereld op je schouders te dragen. Focus in eerste instantie op je directe naasten en van daaruit naar mensen buiten die binnenste cirkel.

8. Laat je perfectionisme los. Altijd alles perfect hebben kan niet en kost alleen maar energie.

9. Evalueer je leven regelmatig. Ben jij nog met de dingen bezig die op dit moment in je leven bij jou passen? Doe dingen waar je energie van krijgt; daarmee eer je God je naaste en jezelf.

10. Haal adem: in Christus ben je mooi en geweldig zoals je bent!

 

 

 

Deze blog is een bewerking van een deel van een artikel van Carianne Ros in CV Koers rubriek 'Hart & ziel', juli/augustus 2011

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media