Geef ruimte aan de ander en jezelf!

Iedereen is verantwoordelijk voor de eigen keuzes in zijn leven. Toch zijn er veel mensen die zich ook verantwoordelijk voelen voor het leven van de mensen om hen heen. Meestal is dit goed bedoelt, men is bang dat het misgaat met die persoon. Het kan echter een patroon zijn die je leven is gaan beheersen. Het lijkt wel of je er niet meer uit kunt stappen. Draag jij de problemen van mensen om je heen op je schouders? Wat wil je daarmee bereiken?

Het kan je een goed gevoel geven om anderen te helpen, je voelt je nuttig. Je stelt je op als de 'meerdere' van de ander, je 'weet' het zo goed. Je bent bezig mensen om je heen te 'pleasen'; je hoopt van de ander bevestiging te krijgen dat je het goed doet en je geliefd bent. Zo stel je jezelf afhankelijk op van anderen.

 

Geluk en welzijn

Als ouder ben je natuurlijk in eerste instantie wel verantwoordelijk voor het goed en liefdevol opvoeden van je kinderen. Je begeleidt ze naar zelfstandigheid, op den duur maken ze hun eigen keuzes en hebben ouders dat te respecteren. Je kunt een kind jouw geloof laten zien, het bekend maken met jouw waarden en normen, in de hoop dat ook zij hun leven aan Jezus willen geven. Of ze dat ook daadwerkelijk doen, blijft hun keuze.

Ieder is verantwoordelijk om zijn talenten te gebruiken en verder te ontwikkelen. Wanneer jij je ongevraagd bemoeit met de keuzes van de mensen om je heen, en je gaat allerlei zaken voor hen regelen, dan ontneem je hen de kans om zelf te leren verantwoordelijkheid te nemen. Dit betekent niet jij je geliefde aan zijn/haar lot overlaat, soms is het nodig even te wachten, te luisteren en ruimte te geven, zodat de ander de mogelijkheid krijgt om zelf met oplossingen te komen. Gun de ander zijn groeiproces!

 

Pleasen

Wanneer jij je omgeving aan het 'pleasen' bent, stel je zelf dan twee vragen:

1. Waarom doe ik dit?

2. Waar ben ik bang voor?

Mogelijke antwoorden:

1. Ik hoop dat de ander mij aardig zal vinden.

2. (Als je eerlijk bent) je bent bang dat de ander je niet serieus neemt en over je heen walst.

 

We hebben allemaal bevestiging nodig van onze omgeving. We willen allemaal leuk en aardig gevonden worden. Als we eerlijk zijn vinden we zelf alleen die mensen leuk en aardig die echt zijn. Niet de mensen die proberen ons te paaien met zogenaamd aardige dingen, terwijl ze er in feite op uit zijn om onze bevestiging te 'kopen'. Waarom zou je een ander 'pleasen' ten koste van jezelf ? Is dat liefhebben? Nee! Je bent alleen maar bezig goedkeuring te vragen van anderen, terwijl je weet dat je het op deze manier niet zult krijgen. Het is nodig om je minder afhankelijk op te stellen van de liefde en bevestiging van anderen. Alleen God kan het 'gat' in je hart vullen met zijn liefde als we op zoek gaan naar Hem. Alleen Hij kan ons ten diepste geven wat we nodig hebben.

 

Verantwoordelijkheid anders opnemen

- Het is noodzakelijk om onze naaste lief te hebben, jij kunt echter niet de rugzak dragen van de ander. Laat de ander zelf keuzes maken, ook als dit betekent dat de ander faalt of dat het dreigt mis te gaan. Fouten maken is niet erg, daar groeien we van. Laat de ander op zijn of haar blaren zitten, dat stimuleert om verkeerde keuzes te heroverwegen en een volgende keer er anders mee om te gaan.

- Leer je eigen grenzen aangeven. Het voelt misschien goed om altijd klaar te staan voor anderen, wanneer het ten koste gaat van jezelf, heeft niemand er wat aan. Als jij geen buffer meer hebt, trek je het niet en word je vanzelf chagrijnig of kortaf. Zorg ervoor dat jij zelf zuurstof hebt. Dan heb je ruimte de ander in liefde te helpen als hij of zij dat vraagt.

- Jij bent veel leuker wanneer je mensen echt liefhebt en stopt met het (indirect) terugvragen van aandacht, goedkeuring en liefde. Geven is leuk! Het geeft ons een goed gevoel. Alleen dan, wanneer we niet afhankelijk zijn van het ontvangen van de ander.

- Denk niet dat jij wel even de problemen van de ander kunt oplossen. Er liggen vaak allerlei patronen en soms ook psychische problemen aan ten grondslag. De ander heeft dan professionele hulp nodig.

- Je bent wel verantwoordelijk hoe je op anderen reageert en hoe je met je levensomstandigheden omgaat. Welk voorbeeld geef je? Nodigt het uit tot navolging?

- Leer om anders vast te houden met liefde en respect voor de ander, onderken je grenzen en die van de ander.

 

 

Deze blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV Koers juni 2009

 

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media