Last van het continu presteren gevoel?

Ik moet de beste zijn! Ben je bang dat je ontslagen wordt op je werk als je niet continu probeert om hoger op te komen en de beste te zijn? Ben je bang dat je te horen krijgt dat je niet een goede vader/moeder of echtgenoot/echtgenote bent? Ken je het gevoel dat je doelen niet bereikt hebt, waardoor je onder stress staat en het gevoel van falen je aanvliegt? We hebben allemaal last van angsten, ze hebben echter niet het laatste woord!

 

Angst is een slechte raadgever 

Angst kan je verlammen. Altijd maar beter en meer moeten zijn, nooit genoeg: het geeft enorme stress. De andere kant van angst is dat het ons ook kan aansporen om anders te gaan leven. Roken is slecht voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Stoppen zou een goede zet zijn. De angst voor kanker, kan ervoor zorgen dat je stopt met roken. Daar is natuurlijk niets mis mee. Het is effectiever om je niet te laten leiden door angst, maar door de vrijheid dat jij alles mag kiezen wat jij zou willen. Als je dat doet, stop je met roken vanuit de keus om goed voor jezelf te zorgen. Het resultaat is hetzelfde, maar de motivatie is verschillend.

 

Slaaf van het presteren

God heeft ons zo enorm veel vrijheid gegeven, wij zijn echter geneigd om van de slavernij van de zonde over te gaan in een andere slavernij: die van het moeten presteren om iemand te zijn! Wat een leugen! Deze leugen geeft angst, omdat het weer die grote onzekerheid naar boven haalt: ben ik wel geliefd?

In Galaten 5:1 staat: “Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen.” Jezus is het antwoord op je ik-moet-continu-presteren-gevoel. Wanneer Hij de eerste prioriteit in je leven heeft, dan valt er zo veel druk van je af. Je hoeft niet langer alleen maar bezig zijn met presteren en jezelf bewijzen. Je mag ademhalen en tot rust komen. Jij bent geliefd! “Zoek eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden” (Matteüs 6:33). Laat het moeten los: je mag Hem liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Het zal je vreugde geven en vrijheid!

 

Stel prioriteiten

Concentreer je op één doel: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Als je daarmee aan de slag gaat, ben je bezig met de belangrijkste taak op deze aarde. Wanneer jij je voorstelt dat je nog maar een paar weken te leven hebt, dan worden je prioriteiten ineens helder. Het frappante is dat die prioriteiten bijna altijd te maken hebben met liefhebben. Niemand ligt op zijn sterfbed en denkt: had ik maar meer gewerkt of meer geld verdiend. Nee, uiteindelijk gaat het om Jezus en de mensen om je heen die je liefhebt. Liefhebben betekent dat je al je tijd, energie, geld en aandacht geeft aan de prioriteiten van jouw leven. “Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn” (Matteüs 6:21).

 

De uitdaging

Als je Jezus de allerhoogste prioriteit zou willen geven, welke keuzes zou je dan anders maken? Waar zou je meer tijd, geld en aandacht aan willen besteden? Durf jij biddend je keuzes te maken en te luisteren naar God? Wat ga je voor jezelf inplannen, zodat je zuurstof en energie kan opdoen? Wat wordt jouw uitdaging betreffende je partner, je kinderen, je vrienden, de kerk en de samenleving?

 

Je leven zal geen rozengeur en maneschijn zijn, dat heeft God niet beloofd. God is echter wel trouw, rechtvaardig en liefdevol. Hij wil jou in een ontspannen vrijheid zetten.

 

Deze blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers van februari 2011

 

 

 

 

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media