Ben je blij met jezelf?

Is het je wel eens opgevallen dat er bloedmooie mensen zijn, die toch lelijk lijken? Ze stralen zo’n negativiteit uit dat het hen lelijk maakt. Zo ken ik ook genoeg mensen die door kunnen gaan voor ‘middelmatig’ of misschien zelfs ‘lelijk’, terwijl ze heel erg mooi zijn. Puur door wie ze zijn en hoe ze in het leven staan. Het komt vaker voor dat we mensen in eerste instantie niet zo aantrekkelijk vinden, terwijl we ze wel mooi gaan vinden, als we hen beter leren kennen.

 

Schoonheidsideaal

Iedere samenleving heeft haar eigen schoonheidsideaal. Ieder persoon heeft een persoonlijk ideaal gewicht, dat helemaal niet overeen hoeft te komen met het gewicht dat op dat moment in de mode is. We zijn geïndoctrineerd door de media. We horen geen flaporen te hebben, we mogen niet dik zijn, we moeten plastische chirurgie toepassen om vollere lippen of borsten te krijgen en als de eerste rimpeltjes zich vertonen moeten we een peperdure crème kopen om dat te ‘herstellen’. Hoe komt het dat we niet kunnen genieten van variëteit? Er is niet één ideaal. Aan de ene kant willen we uniek zijn en bijzonder en aan de andere kant, zijn we bang om uit de toon te vallen.

 

Liefde voor jezelf

We hebben er allemaal behoefte aan om ons goed te voelen. We voelen ons goed, wanneer we ons bemind weten. Wij zijn zelf de enigen op de hele wereld die altijd bij onszelf zijn. Het is dus nodig om onze eigen beste vriend of vriendin te zijn. Je zult simpelweg niet gelukkig zijn in dit leven, als je niet van jezelf houdt. Hoe meer je van jezelf houdt, des te gemakkelijker wordt het om aan jezelf te werken, te blijven groeien en te genieten van hoe God je bedoeld heeft. Je mag trots zijn op wie je bent, omdat je God daarmee de eer geeft die Hem toekomt! Er is toch niets heerlijkers dan van je kinderen te horen dat ze blij zijn met zichzelf? Onze Vader in de Hemel heeft ons gemaakt, Hij voelt dat waarschijnlijk nog veel sterker!

 

Ga eens na wat je gelooft over jezelf en of dat waar is

Wanneer kom jij beter tot je recht: als jij je goed voelt, of als je slecht denkt over jezelf? In welke toestand zou je anderen beter kunnen dienen? Het is belangrijk om stil te staan bij jouw overtuigingen over jezelf. Wat heeft het veroordelen van jezelf voor toegevoegde waarde in je leven? Als jij jezelf jarenlang de grond in hebt geboord, verwacht dan niet dat je deze gewoonte binnen drie weken kunt veranderen. Het is nodig stap voor stap te leren om (weer) lief te zijn voor jezelf zowel in woorden als in daden. Moedig jezelf aan om het beste uit jezelf te halen!

 

Keuzes maken

We zijn de hele dag druk met beslissingen nemen. Je maakt voortdurend keuzes. Hoe laat sta je op? Wat trek je aan? Hoe breng je de dag door? Wat ga je eten? Op welke manier ga je vandaag goed voor jezelf zorgen? Hoe gezond leef je? Je neemt elke dag beslissingen, die ook invloed hebben op lange termijn.

 

Fouten maken

Wanneer je van jezelf houdt en naar jezelf luistert, zul je merken dat het verademend is om fouten te mogen maken. Juist van fouten kun je leren. Je zelfvertrouwen hangt niet af van de goedkeuring van anderen. Laat het ideaalbeeld los van hoe je eruit moet zien!

 

Zelfvertrouwen

Je kunt geen zelfvertrouwen kweken door het juiste diploma te halen, een succesvolle baan te hebben of door er mooi uit te zien. Het kan wel helpen, ten diepste is dat echter niet waar het om gaat. Het gaat erom dat je datgene doet waarvoor je geschapen bent!

We willen erkenning voor wie we zíjn, niet voor ons uiterlijk. Dit geeft God. Hij geeft ons Zijn genade. Zomaar voor niets. We mogen zíjn en het gaat er niet om wat we presteren of hoe we eruitzien. We zijn goed zoals Hij ons gemaakt heeft.

 

Ideaal zelfbeeld

Houd op met vergelijken. Beoordeel jezelf niet langer op basis van irrealistische maatstaven die de maatschappij je oplegt.

Train jezelf om positief te zijn over jezelf. Straal van binnenuit. Zeg tegen jezelf: ‘ik ben prachtig zoals ik ben’ en zeg dit vaak!

Je bent het waard om bemind te worden. Verzamel mensen om je heen die jou beminnen zoals je bent. Zijn er mensen in je omgeving die negatief zijn over jou? Til er niet te zwaar aan! Uiteraard is het goed feed-back te ontvangen om te kunnen leren en groeien, je proeft vanzelf het verschil of iemand dat doet uit liefde of niet.

Fouten maken mag! Ik doe mijn best en dat is voldoende. Waardeer jezelf om de dingen die goed gingen en leer van je fouten, dan zijn ze niet voor niets gemaakt.

Laat je perfectionisme varen. Perfectie bestaat niet in deze wereld. We zijn allemaal geneigd te focussen op het negatieve, dat maakt het zo zwaar… Leer jezelf aan om iets positiefs te zeggen of te zoeken, als alles negatief lijkt. Als je in de spiegel kijkt, kun jij je richten op je dikke heupen of je kunt naar je mooie ogen kijken. Wat kies jij?

 

Denk na over jezelf

• Wat denk ik te bereiken met mijn inspanningen om er beter uit te zien?

• Welke overtuigingen heb ik over mijzelf en de wereld?

• Welke lieve en leuke dingen kan ik over mijzelf zeggen?

• Hoe zie ik mijzelf als ik de ideale ik ben? Hoe komt dat ik een ander wil zijn i.p.v. mezelf?

• Wat is het ergste wat mij kan overkomen als ik kies om mezelf te zijn? Wat verhindert mij om het te proberen?

 

Dit blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers, juli-augustus 2008

 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media