Hoe houd je de sleur uit je huwelijk?

Ooit was je verliefd en heel gelukkig met elkaar. Je maakte veel tijd voor elkaar om te praten en leuke spannende dingen te ondernemen. Maar nu – verschillende jaren huwelijk en een stel kinderen later – is je leven samen ronduit saai. Je hebt het druk met de kinderen en met het werk. Alles is een dagelijkse routine geworden.

Je kunt het gevoel hebben dat je continu op je tenen loopt, om aan ieders wensen te voldoen. Dit lukt echter niet. Je zult elkaar verliezen, als je geen tijd voor elkaar maakt om te praten, leuke dingen te doen die je deed toen je nog gewoon verliefd was zonder al die verantwoordelijkheden op je bord. Liefde is als een plantje, het heeft water en zonlicht nodig om te kunnen groeien. Een huwelijk loopt niet vanzelf: elkaar liefhebben is werken aan het elkaar steeds beter leren kennen, ontwikkelen van een diepe verbondenheid en intimiteit met elkaar…

 

Maak tijd

Het grootste probleem in de meeste huwelijken is: tijd maken voor elkaar. Op de één of andere manier zijn andere dingen (werk, kerk, kinderen, vrienden, sporten) allemaal belangrijker geworden dan tijd door te brengen met je levenspartner. Een drukke baan mag nooit belangrijker zijn dan je huwelijk. Een afspraak met je partner is net zo belangrijk als de afspraak met een directeur. Juist wanneer je kleine kinderen hebt, is het nodig in je huwelijk te investeren. Je zult er ook later de vruchten van plukken als de kinderen in de puberteit komen en als ze volwassen geworden zijn, je met zijn tweeën achterblijft. Natuurlijk hebben kinderen zorg, liefde en aandacht nodig, kinderen zijn er altijd bij gebaat als hun ouders een goed huwelijk hebben. Regel oppas en ga een avondje uit, ga lunchen, of ga een dag of zelfs een weekendje weg met z’n tweeën. Laat je telefoon thuis – oma of de oppas redt het heus wel zonder jullie – en geniet van elkaar.

Maak een lijst met dingen die jullie in je verkeringstijd al leuk vonden om samen te doen en zie de ander weer als je beste maatje op wie je ook nog verliefd bent. Natuurlijk verliefdheid houdt na een paar jaar wel op, het lukt echter altijd wel om af en toe een vleugje terug te laten komen.

 

Praat met elkaar

De één kan gemakkelijker praten dan de ander, het is wel altijd te leren. Praten is essentieel! Als je niet met elkaar praat, weet je niet wat de ander denkt, voelt en nodig heeft. Je kunt ook zelf niet zeggen wat je dwarszit, waardoor het zich ophoopt. Een kleine irritatie kan uitlopen op een grote ruzie, als die niet in de kiem gesmoord wordt. Alleen al het uitspreken van een irritatie en het gevoel dat de ander naar je luistert en er iets mee doet is helend! Vertel elkaar waar je onvrede voelt. Luister naar elkaar in een sfeer van liefde en geduld, geef elkaar erkenning. Iedereen wil horen dat hij of zij het goed doet, als er jarenlang alleen negatieve dingen zijn uitgesproken en weinig positieve dingen, is het nodig om dit helemaal opnieuw te leren.

 

Doe iets leuks

Mensen die het gevoel hebben in een sleur te leven, hebben behoefte aan vernieuwing. Regel dat. Ga samen op cursus, boek een spannende vakantie met z’n tweeën, ga regelmatig uit eten om bij te praten en zorg ervoor om af en toe de routine te doorbreken. Plan ‘verrassingsweken’ voor elkaar. De ene week verzin jij en de andere week je partner iets leuks om samen te doen. Dat kan zijn: ik doe de afwas voor jou waar jij geen zin in hebt, of ik kook voor jou, of we zetten je favoriete cd op en dansen door de kamer, of ik neem je uit eten naar een restaurant dat jij zo leuk vindt, of we maken de seks extra spannend omdat ik weet dat het voor jou belangrijk is, of … noem het maar, als het is waar je de ander blij mee maakt.

 

Lees samen het bijbelboek Prediker

Het leven heeft nu eenmaal een bepaald ritme en een geordende routine. God heeft het zo bedacht. Het geeft rust en vrede om dat ook samen te hebben en ervan te genieten.

Naast je persoonlijke wandel met God, neem ook samen tijd om naar God te luisteren, samen stil te zijn en met elkaar te bidden.

 

Investeren in je huwelijk is in alle seizoenen van het leven nodig, groei en ontwikkel met elkaar mee, geef elkaar ruimte zonder elkaar uit het oog te verliezen, en voorkom dat ieder zijn eigen weg gaat.

 

Dit blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros uit CV-Koers september 2011

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media