Alcohol in je gezin

Een glaasje wijn drinken kan heel gezellig zijn! Als een glas een fles wordt en één fles misschien wel drie, dan is dat desastreus voor de alcoholverslaafde, maar ook voor het gezin. Alcoholmisbruik maakt jouw leven en van degenen die je dierbaar zijn kapot. De drank wordt belangrijker dan het welzijn van jezelf en de mensen om je heen.

 

Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving is niet iets wat je van de ene op de andere dag hebt. Het begint vaak met een glaasje voor de gezelligheid die je drinkt met anderen. Later drink je ook wanneer je alleen bent. Daar hoeft nog niets mis mee te zijn, tenzij de consumptie meer wordt dan 2 à 3 glazen per dag: je raakt langzaam verslaafd. Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde ‘relaxte gevoel’ op te roepen, omdat er gewenning optreedt. Ook als je één keer per week grote hoeveelheden wegdrinkt bijvoorbeeld 6 glazen alcohol en meer, dit noemen ze “binge drinking”, of als je gaat liegen over je alcoholgebruik, dan zijn dit signalen van verslaving. Als je alcohol nuttigt, duurt het maar een paar minuten voordat de alcohol in je bloed en in je hersenen komt. Het beïnvloedt delen van je hersenen: je voelt minder angst en je bent losser in contact met anderen. Je remmingen vallen weg, je concentratievermogen en geheugen worden minder. Als je teveel drinkt, krijg je last van een kater: je bent misselijk, je slaapt slecht, je krijgt last van angsten en spanningen. Op lange termijn kunnen er hart- en vaatziekten ontstaan, kunnen de leverfuncties verstoord raken en kan alcoholmisbruik ook kanker veroorzaken. Je krijgt hersenbeschadiging en je kunt zelfs psychotisch worden. De drang naar alcohol is sterker dan de ratio…

 

Een alcoholverslaafde in je gezin

Mensen die verslaafd zijn, zullen dit bijna altijd (in eerste instantie) ontkennen als je hen ermee confronteert, omdat de zelfreflectie verminderd is. Ze denken dat ze het wel onder controle hebben en ‘Ach, dat ene biertje extra, kan toch geen kwaad? Juist gezellig!’. Ze beseffen niet dat ze een probleem hebben, geven het dus ook niet toe, ze willen koste wat kost die alcohol hebben. Dit probeert men te bewijzen, loopt iets in het leven anders dan verwacht, dan vindt men snel troost in de alcohol. De persoon gaat verstoppertje spelen met flessen gevuld met alcohol thuis en vaak ook op het werk. Het gaat van kwaad tot erger. De kinderen worden bang, de persoon heeft vaak niet door hoe agressief hij/zij wordt, als hij/zij gedronken heeft. Pas als er wat ernstig gebeurt, kan er een besef komen dat er iets aan de hand is. Het zijn vaak gezinsleden die moeten signaleren dat er een probleem is. Dit is zwaar, zeker als de betrokkene ontkent.

 

Herkenning van een alcoholverslaving

Juist omdat alcoholgebruik maatschappelijk geaccepteerd wordt, is het moeilijk om een alcoholprobleem te herkennen. Hoe kun je herkennen dat iemand uit je naaste omgeving een alcoholprobleem zou kunnen hebben?

• Iemand drinkt per dag meer dan 2 à 3 alcoholconsumpties

• Iemand drinkt meerdere keren op een dag

• Iemand drinkt één of meerdere keren per week grote hoeveelheden alcohol

• Iemand heeft geen controle over zijn of haar gedrag

• Iemand heeft vaak een kater: hoofdpijn, misselijk, slaapt slecht

• Iemand drinkt stiekem, verstopt flessen met alcohol

• Iemand vertelt leugens over zijn alcoholgebruik

• Iemand moet perse nog een fles alcohol gaan halen

• Iemand functioneert slecht op zijn werk

• Iemand komt zijn of haar afspraken niet na

• Iemand is agressief

• Iemand voelt zich depressief of eenzaam, is neerslachtig

• Iemand heeft last van geheugenverlies

 

Tips voor een alcoholverslaafde

• Het eerste wat nodig is: beseffen dat je verslaafd bent. Houd jezelf niet voor de gek. Wees eerlijk ten opzichte van jezelf. Houd eens bij hoeveel glazen je drinkt per avond of per week.

• Zoek hulp. Zeg tegen iemand die je vertrouwt dat je teveel drinkt, zodat hij of zij met je mee kan denken over een oplossing en voor je kan bidden.

• Neem contact op met mensen van een hulpverleningsinstantie die erin gespecialiseerd is om mensen te helpen van hun verslaving af te komen.

• Houd er rekening mee dat je een terugslag kunt hebben. Probeer de verleiding niet in je eentje te trotseren, bel iemand die je bij kan staan. Houd de verleiding ook zoveel mogelijk buiten de deur door geen alcohol meer te kopen, en überhaupt niet meer te drinken, ook niet één glaasje.

 

Tips om te kunnen leven met een alcoholverslaafde

• Wees alert op de symptomen of herkenningspunten van je geliefde en verdoezel of vergoelijk zijn of haar gedrag niet.

• Wees je ervan bewust dat de verslaving je geliefde heeft overgenomen. Probeer niet je liefde en bevestiging van de verslaafde te krijgen, want die kan hij/zij niet geven zolang hij/zij verslaafd is.

• Zoek hulp. Neem iemand in vertrouwen om je hart te luchten en zorg dat je (het liefst samen met iemand anders erbij) je geliefde confronteert met de (vermoedelijke) verslaving. Eis dat hij of zij professionele hulp gaat zoeken, want een verslaving kun je niet alleen oplossen.

• Bid voor de waarheid en voor bescherming. Vraag ook andere mensen om voor jullie te bidden.

 

Deze blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers oktober 2012

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media