Ik vind jou liever

Idealiter krijgen kinderen uit één gezin dezelfde aandacht en liefde. Wat kun je doen wanneer je als ouder een sterke voorkeur hebt voor één van je kinderen? De meeste mensen vinden hun kinderen toch vooral leuk wanneer ze lief zijn en doen wat zij willen…. Vaak is het zo dat ouders beter kunnen opschieten met de kinderen die op hen lijken, omdat ze die gemakkelijker begrijpen. Zo kan het gebeuren dat het ene kind wel en het andere kind niet bevestigd wordt. Voor een kind dat anders is dan jij is het nodig om meer moeite te doen. Wil je investeren in de liefde voor je kinderen ook in het kind dat minder op jezelf lijkt?

 

Iedereen heeft bevestiging nodig: de zekerheid dat je geliefd bent.

Afgezien van het feit dat alleen God jou daarin werkelijk kan geven wat je nodig hebt, hebben wij ook andere mensen nodig om uit te groeien tot zelfbewuste volwassenen. Je ouders zijn de eerste mensen die jou kunnen bevestigen in wie je bent, door onvoorwaardelijk van je te houden. Onvoorwaardelijk van iemand houden betekent dat “Ik houd van jou” losstaat van al het andere; dat mensen je nemen zoals je bent en je niet willen veranderen in iemand anders. Het is lastig om onvoorwaardelijk van mensen of zelfs van je eigen kinderen te houden, omdat we zo graag onze eigen stempel op het leven drukken.

 

Unieke mensen

Als kinderen merken of voelen dat er van een broer of zus meer gehouden wordt dan van henzelf, zullen ze daar automatisch op reageren. Er kan een competitie tussen de kinderen ontstaan om de liefde van hun ouders te winnen, waardoor ze moeilijk een liefdevolle band met elkaar kunnen opbouwen. Ook kan er jaloezie ontstaan, dat kan leiden tot gevoelens van wrok en bitterheid. Verder kan het gebeuren dat een kind zich in zijn eigen wereld terugtrekt. Het ene kind is van nature luchtiger en positiever dan het andere kind. Bij sommige kinderen lijkt het alsof ze al zelfbewust geboren worden, waarbij een beetje aandacht al kan leiden tot een gezond opgroeiend kind. Een ander kind heeft misschien meer knuffels en aandacht nodig om zich geliefd te voelen. Soms vraagt een kind automatisch meer aandacht omdat het niet gezond is, waardoor het andere kind zich achtergesteld voelt. Het is belangrijk om je als ouder te realiseren, dat je met elk van je kinderen een andere band hebt. Dit hoeft de liefde voor je kinderen niet in de weg te staan. Iedereen is uniek. Jij en je partner zijn ook niet gelijk, kinderen lijken vaak op (één van) de ouders, tevens kunnen ze ook trekjes hebben van opa/oma/tante/oom of andere familieleden. Juist wanneer jij en je partner erg verschillend zijn en je misschien heel verschillende kinderen hebt gekregen, is het essentieel om te zoeken naar wat je met elkaar deelt. Als jullie elkaar beter begrijpen, zul je ook je kind beter begrijpen. Bekijk het ook eens van de andere kant: als jij je kind niet begrijpt, in hoeverre kan hij of zij jou dan begrijpen?

 

Eigen gevoelens

De meeste kinderen voelen feilloos aan hoe hun vader of moeder zich voelt, ook al heb jij zelf het idee dat je er niets van laat merken. Je kinderen kunnen jouw gevoelens ook negatief op zichzelf betrekken, als niet duidelijk is dat het niets met hen te maken heeft dat jij boos, verdrietig, gefrustreerd bent of dat jij je schuldig voelt. Je kind kan er niets aan doen dat het anders is dan jij. Neem je eigen gevoelens serieus en doe er iets mee. Kijk eerlijk naar de spiegel die je kind jou voorhoudt. In hoeverre irriteer jij je aan dingen in je kind die je eigen negatieve trekjes naar boven halen? Een kind dat in jou ogen sloom is, wakkert jouw ongeduld aan. Misschien is jouw kind een leerschool in het oefenen van geduld.

 

Oprechte aandacht

Natuurlijk kun je de ene dag beter met het ene kind overweg en de andere dag met de ander. Dat maakt niet uit, als ze zich allemaal maar veilig en geborgen voelen bij jullie als ouders. Zet tijd apart om echte aandacht voor je kind te hebben. Goede gesprekken, samen bidden, samen spelen, het komt er alleen van als je ervoor kiest om daarin te investeren. Zeker kleine kinderen vinden het heerlijk om dingen met hun ouders te doen. Ook oudere kinderen krijgen graag liefdevolle, bevestigende aandacht van hun ouders. Ontwikkel liefde door lief te hebben!

 

Tips om al je kinderen lief te hebben

God heeft in iedereen iets moois gelegd, ook in jouw kind(eren). Zoek ernaar, schrijf minstens vijf mooie dingen op van elk kind, kijk regelmatig naar je lijstje. Bevestig naar je kind toe dat je daar zo van geniet, ook al begrijpen jullie elkaar niet altijd. Bid dat God je een brug van liefde zal geven.

Geef ruimte aan je gevoelens. Schrijf je gevoelens i.v.m. je kind(eren) op in een brief, ga met je brief naar God en lees je brief aan Hem voor, bid dat God je liefde en begrip geeft voor je kind(eren). Verscheur daarna deze brief. Doe dit elke keer het nodig is om ruimte te geven aan je gevoelens…

Investeer in je kinderen door gezellige dingen te ondernemen een ook dingen apart met hen te doen – dus ook met het kind dat jou van nature minder ligt.

Ontdek welke liefdestaal jouw kind(eren) heeft (hebben). Ieder mens heeft één of meerdere liefdestalen. Lees de boeken van Gary Chapman* over de vijf liefdestalen voor kinderen. Doe je best de liefdestaal van je kind(eren) te spreken, zodat hij of zij zich door jou geliefd voelt.

 

 

*Boeken van Gary Chapman “De 5 talen van de liefde van kinderen” en “De 5 talen van de liefde van tieners” (beiden uitgegeven bij Medema, verkrijgbaar in een evangelische boekwinkel).

 

Dit blog is een bewerking van het artikel van Carianne Ros in CV-Koers, februari 2012

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media