Kan ik ook leren om spontaan te zijn?

Spontane mensen zijn gemakkelijk in de omgang. Nooit zenuwachtig, vol zelfvertrouwen. Het kost hen geen moeite om een gesprek aan te knopen. Heb jij het gevoel dat je bloost als mensen je een vraag stellen, of heb je het idee dat je niks leuks weet te vertellen? Heb jij last van verlegenheid? Je bent niet de enige.

Veel mensen vinden sociale situaties bedreigend. Je wil graag contact, je ervaart het echter als moeilijk om contact te leggen. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Leer anders naar jezelf te kijken.

 

Prikkels

Introversie en extraversie hebben letterlijk te maken met de hersenactiviteit. De introverte persoon heeft enorm veel hersenactiviteit, waardoor hij minder prikkels tegelijk kan verwerken. Het verwerken van alle stimuli, prikkels en informatie duurt langer. De extraverte persoon heeft weinig hersenactiviteit, waardoor hij veel meer stimuli tegelijk kan verwerken. Een introvert persoon zal eerder behoefte hebben aan tijd voor zichzelf en aan rust dan een extravert persoon. Een introvert persoon heeft meestal een consciëntieuze stabiele persoonlijkheid, ziet het leven door een realistische bril en is geneigd tot pessimisme, terwijl een dominante persoonlijkheid de wereld door een zeer positieve bril bekijkt. Dit heeft een verband met je zelfbeeld. Optimistische mensen zien vaker de positieve dingen in zichzelf en voelen zich daardoor beter. Realistische mensen weten precies wat ze minder goed kunnen of wat ze niet mooi vinden aan zichzelf.

 

Gezond zelfbeeld

God heeft ons allen geschapen als een parel in Zijn hand. Het is goed om te kijken naar wat je sterke kanten zijn en hoe je die nog beter uit de verf kan laten komen. Hoe kun je het beste tot je recht komen? Sta eens stil bij de overtuigingen die je hebt over jezelf. Zijn ze terecht? Hoe kun je onterechte overtuigingen gaan omvormen? Mag God met jou aan de slag gaan om je te gaan kneden en vormen naar het beeld van Jezus? Als kind van God ben je een koningskind en mag je vandaar uit ook leven. Het maakt niet uit of je extravert of introvert bent, of je de juiste grappen op het juiste moment maakt of niet. Het is belangrijk om je goed te voelen over jezelf, dan zullen mensen zich prettig bij jou voelen.

 

Hoe maak ik contact?

• Wat heb je te verliezen? Ben je bang dat de ander je zal uitlachen? Dat je gaat stotteren? Dat je gaat blozen? En wat dan nog? De meeste mensen zijn zo met zichzelf bezig dat ze er helemaal niet over nadenken dat de andere misschien zenuwachtig is. Je hebt niets te verliezen. Als de ander niet met je wil praten, dan is hij of zij jou niet waard!

• Mensen vinden gemaakte vlotheid over het algemeen irritanter dan wanneer je gewoon ‘jezelf bent’. Een gezond zelfbeeld zorgt ervoor dat je jezelf durft te zijn, ook als je minder flitsend bent dan je zou willen. Forceer jezelf niet!

• Stel open vragen. Zo kun je een leuk gesprek hebben zonder dat je bang hoeft te zijn dat de ander alleen maar ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt en het gesprek stilvalt.

• Het is altijd gemakkelijker praten wanneer je een gemeenschappelijk onderwerp hebt. Zoek naar gemeenschappelijke interesses en hobby’s.

• Kijk de mensen aan met wie je spreekt! Zorg dat je een open houding hebt. Sta rechtop en straal uit dat je blij bent met jezelf. Wat jij gelooft over jezelf, dat laat je anderen ook geloven over jou. Soms ontmoet je knappe mensen die eigenlijk heel lelijk zijn omdat ze geen goed zelfbeeld hebben. Een andere keer zie je minder perfecte mensen die eigenlijk heel erg mooi zijn. Ze stralen uit dat ze zichzelf waarderen en dat doe jij dan bijna automatisch ook!

 

Deze blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers van oktober 2005

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media