Behoefte aan een winterslaap....?

Vaak moeten we veel presteren en staan we onder grote druk - van onszelf én van onze omgeving. Je voelt je opgebrand, echt overspannen ben je niet, er is echter geen creativiteit meer, niet voor je werk én niet in je privéleven. Je kan weinig hebben, je weet het gewoon even niet meer wat je leuk vindt om te doen. Als je geen inspiratie meer hebt, als de koek op is, wat dan… ?

Mogelijk ben je het nieuwe jaar begonnen met frisse moed. En toch… nu het leven gewoon verder gaat, worstel je met een gevoel van lusteloosheid en neerslachtigheid … Er moet opnieuw zoveel gebeuren, de agenda vult zich vanzelf, het ontbreekt je aan energie, en je gaat over op de automatische piloot. Eigenlijk heb je gewoon behoefte aan een winterslaap.


Prestatie en identiteit

Probeer eens te achterhalen voor jezelf waar je prestatiedrang vandaan komt. Wat zoek je door hard te werken en je best te doen? Wat is je eigenlijke verlangen en behoefte? Wat of wie bepaalt jouw identiteit? Weet je en voel jij je geliefd door God? Het is fijn en goed om met je talenten aan de slag te gaan. Haal de continue prestatiedrang en competitie eraf. In Gods Koninkrijk is er voor iedereen een plek. Koppel je identiteit niet aan jouw prestaties. Niet alleen heeft het zoeken naar jouw identiteit effect op jouw prestatiedrang, het heeft ook effect op het ontvangen van Gods genade. Voor veel mensen is het ontvangen van Gods genade moeilijk. Genade krijg je namelijk gratis. Het kan moeilijk zijn om te bevatten dat God jou zomaar liefheeft om wie je bent, dat God er verder niets voor terug wil hebben, behalve geloof in Zijn Zoon. Genade kan je niet verdienen. Bid elke dag dat God jou wil vullen met Zijn bevestiging en geborgenheid, zodat jouw hart de genade van God kan ontvangen. Vanuit die vrijheid mag je leven. Mogen de volgende woorden van God aan Jezus voor jou tot leven komen : ‘Jij bent mijn geliefde zoon (dochter), in jou vind ik vreugde.’ (Lucas 3:22).


Grenzen stellen

Het lijkt zo simpel: “Zeg vaker nee”. Wanneer je gewend bent om geen grenzen te stellen, dan voelt dat vertrouwd (‘Ik doe het immers altijd op die manier’) en geeft dat (schijn)veiligheid (‘Iedereen vindt mij aardig’). Het niet stellen van grenzen is in feite helemaal niet veilig, omdat je daarmee over je eigen grenzen gaat. Je verkiest disharmonie in je eigen hart om te leven in (schijn)harmonie met je omgeving. Het lijkt goed te voelen en vaak word je er ook voor gewaardeerd. Het is niet goed als je vaak dingen doet ten koste van jezelf. Soms moeten we ons aanpassen in het leven. Het is wel nodig dat de percentages die disharmonie brengen in jouw eigen hart, onder de 20 procent blijven, wil je in harmonie blijven met jezelf. Dit ‘nee’ zeggen is in eerste instantie eng (‘Hoe zal de ander reageren?’). Als je jezelf daarin oefent, zal het steeds gemakkelijker gaan. Vooral als je merkt dat dit beter en veiliger voor jou is. Je omgeving zal even tijd nodig hebben om eraan te wennen. In feite is het ook voor hen veiliger als ze zien dat je het echt meent als je ‘ja’ zegt en dat je het niet langer doet om de lieve vrede te bewaren.


Creativiteit en inspiratie

Letterlijk betekent inspiratie: door de Geest ingegeven. Als je anders leert omgaan met presteren, en niet langer krampachtig je best doet, komt er ruimte om in vrijheid je werk en taken te doen. Kijk naar wat jij in jouw situatie nodig hebt. Heb je niet voldoende nachtrust, zorg ervoor dat je die wel krijgt. Kom je onvoldoende in de buitenlucht, plan het in je pauze of een ander moment, je hebt zuurstof nodig. Heb je zin om een boek te lezen, maak er tijd voor. Zorg ervoor dat je ruimte maakt om te ontspannen en te genieten. Creativiteit komt tot stand als je de tijd en rust neemt om voor je uit te staren, om even je gedachten op iets heel anders te richten, zodat je met een frisse kijk naar de taken die voor je liggen kunt kijken.


Tips om je inspiratie en energie terug te krijgen

Kijk naar je verleden en zie de rode draad. Waarom doe jij wat je doet op dit moment? Doe jij dat omdat het bij je past, of omdat je het idee hebt dat je dit moet doen van iemand anders? Zit jij op de goede plek qua bezigheden/werkzaamheden? Is het moment gekomen om afscheid te nemen van oude denkbeelden die je geen goed doen en die wellicht niet eens van jou zijn?

Klopt jouw dagelijkse ritme met het ritme dat werkelijk bij je past? Houd je rekening met de hoeveelheid energie die je hebt? Vergelijk jouw leven niet met het leven van een ander. Wat goed is voor een ander, hoeft niet goed te zijn voor jou.

Maak een lijstje met dingen die je leuk vind (en vroeger vond) om te doen. Waar word en werd jij blij van? Welke dingen geven en gaven je energie? Doe elke dag één ding van die lijst, maak tijd om te genieten en te ontspannen.

Maak meer tijd vrij om Bijbel te lezen en te bidden. Het klinkt wellicht cliché, het is echter zó belangrijk. Zo kan de heilige Geest je vullen met zijn wijsheid, creativiteit en inspiratie.Dit blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers december 2011/januari 2012

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media