Leg die bezem nu eens neer…

De meesten van ons zijn volop aan de slag gegaan met de nodige goede voornemens en op volle kracht 2015 in. We houden ervan om bezig te zijn. We willen altijd wat te doen hebben. Toch merken we steeds vaker dat we onszelf voorbij lopen. We zijn gehaast. We kunnen niet genieten van het ‘vrij zijn’ als we vrij zijn, omdat er altijd wel klusjes zijn om te doen. Hoe kunnen we hier balans in brengen? Nemen we in de hectiek van elke dag ook tijd voor rust?

We kennen ongetwijfeld het verhaal van de zussen Marta en Maria. Vrij vertaald gaat het verhaal als volgt: Jezus komt bij deze zussen op bezoek. Marta is heel erg druk om zo gastvrij mogelijk te zijn. Ze ruimt het huis op en maakt allerlei lekkere dingen klaar voor Jezus. Maria doet helemaal niets. Zij gaat aan de voeten van Jezus zitten om naar zijn verhalen te luisteren. Dit irriteert Marta, want zij vindt dat haar zus ook wel iets zou kunnen doen. Ze vraagt aan Jezus of Hij Maria niet kan aansporen om haar te helpen. Hierop zegt Jezus dat het beter zou zijn wanneer Marta zélf haar bezem neer zou leggen en gewoon zou genieten van zijn aanwezigheid (Lucas 10:38-42).

 

Druk

We leven in een maatschappij waarin de druk op de ketel hoog is. We moeten presteren, we moeten laten zien wie we zijn door datgene wat we doen. Mensen raken opgebrand en overspannen, we maken geen tijd voor rust en stilte. We moeten zo efficiënt mogelijk werken en zoveel mogelijk tegelijk doen. Niet om meer tijd te creëren om rust te nemen, wel om nóg meer te kunnen doen! Hoeveel moeders lopen niet bellend achter hun kinderwagen? Terwijl ze borstvoeding geven, checken ze hun mail, ondertussen kijken ze met een half oog naar de tekening die hun oudere kind trots komt laten zien. Naast een gezin hebben we ons werk en een druk sociaal leven – we mogen vooral niets missen. We hebben geen tijd om rust te nemen totdat we ons zó grieperig voelen dat we ons bed echt niet meer uit kunnen komen.

 

Stilte

Rust is één ding, ook de stilte komt in het gedrang. In de stilte horen we Gods stem, het is echter niet stil. We lopen met een hoofd vol gedachten: over wat er nog moet gebeuren, over hoe we dat efficiënt(er) kunnen aanpakken. Natuurlijk gaan we op zondag ‘even’ naar het bos, want dat hoort erbij. Dan hebben we ‘zondagsrust’. Maar ja, de telefoon gaat natuurlijk wel mee. In bijna elke winkel of horecagelegenheid waar we komen, staat muziek aan of een televisie. Ook thuis staat regelmatig de televisie en de radio aan, zonder dat we er naar kijken of luisteren. Vanwaar de neiging om altijd geluid om ons heen te willen? Stilte? Dat is achterhaald!

 

Genieten van het moment

Kinderen hebben een eigen ritme. Zij kunnen volledig opgaan in hun spel, zonder zich druk te maken over de tijd. Wij zijn degenen die hun leren dat overal een tijd aan verbonden is. We doen dat omdat het noodzakelijk is om te kunnen functioneren in deze maatschappij. Toch zou het voor onszelf ook goed zijn om af en toe de tijd los te laten en gewoon te genieten van het moment.

 

Niet moeten

We móeten nogal veel. We vinden dat we een grote algemene ontwikkeling moeten hebben. We moeten regelmatig een concert of museum bezoeken. We moeten elke dag gezond en het liefst vers eten. We moeten sporten. Het huis moet altijd opgeruimd zijn, je weet nooit wie er spontaan op de stoep staat. Uiteraard moet er dan ook altijd wat in huis zijn voor eventueel bezoek. Van wie moet dit allemaal? Waar komt dit vandaan? Wat is de reden dat we ons daar zo druk over maken? Zitten we niet beter in ons vel als we de dingen doen die we zélf willen doen? We willen zoveel mogelijk dingen combineren, we kunnen echter maar één ding tegelijk. Een kind wil dat je écht naar zijn tekening kijkt – en niet met een half oog…

 

Tips om tijd te maken

Wat vind je belangrijk in je leven? Wil je echt voortdurend druk zijn? Het is essentieel dat je af en toe de tijd kunt laten voor wat het is.

Plan stiltetijd. Die tijd is net zo belangrijk als een andere afspraak – misschien nog wel belangrijker! We hebben het nodig om te reflecteren op de dingen waar we mee bezig zijn. Het is moeilijk om echt stil te zijn, om niet te verzanden in allerlei praktische gedachten. Leg een notitieblok binnen handbereik, schrijf de gedachten die in je opkomen op en laat ze voor wat ze zijn. Als we geen tijd voor stilte maken, draaien we door. Loop niet door totdat je ziek bent, zorg op tijd voor rust. In de stilte zijn we ook eerder geneigd om God te zoeken en te genieten van Zijn aanwezigheid.

Het geeft meer rust als we niet overal bij hoeven zijn. Vaak voelen we ons verplicht om naar alle verjaardagen en feestjes te gaan. Maak keuzes! Als je eens geen zin hebt of liever tijd doorbrengt met je gezin, hóef je toch niet te gaan? Bekijk het eens van de andere kant: wil jij iemand op jouw feest die eigenlijk helemaal geen zin heeft om daar te zijn? Mensen hebben best begrip voor jouw keuzes.

Vereenvoudig je leven! Je hoeft niet overal bij te zijn, je hoeft niet van alles op de hoogte te zijn, je hoeft niet altijd alle ingrediënten van een maaltijd zelf te maken. Je hoeft niet te presteren, je mag gewoon ‘zijn’!

 

Dit blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers van januari 2008

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media