Samenwerken


Werk je liever in een team of alleen? Samenwerken met anderen kan heel lastig zijn. Door open en positief met elkaar te communiceren, kun je een sterk team vormen.

Hoe kun je mensen motiveren om samen een goed team te vormen en samen tot een goed product te komen?

Succesvolle mensen zul je nooit horen zeggen dat ze hun succes alleen te danken hebben aan zichzelf. Mensen die de Mount Everest beklimmen, doen dat in een team. Verenigingen hebben een bestuur met meerdere mensen erin. Grote bedrijven zijn groot omdat ze goede mensen bij elkaar weten te brengen, waardoor er een mooi product neergezet kan worden. Een gezond of ongezond bedrijf herken je vaak aan de mensen. Niet alleen bepaalt hun kwaliteit of het bedrijf gezond is of niet, ook hun omgang met elkaar. Is er een goede sfeer? Is iedereen evenzeer bereid om hard te werken en om samen tot een goed resultaat te komen? Of heerst er een sfeer van jaloezie en achterdocht?

 

We hebben elkaar nodig

In 1 Korintiërs 12:12 zegt Paulus: “Een lichaam is een eenheid die uit vele delen bestaat; ondanks hun veelheid vormen al die delen samen één lichaam. Zo is het ook met het lichaam van Christus.” In vers 28 staat: “God heeft in de gemeente aan allerlei mensen een plaats gegeven.” Nu gaat het hier om de gemeente, je zou dat net zo goed kunnen toepassen op een bedrijf. God heeft iedereen één of meerdere talenten gegeven en voor ieder individu is er een plek in deze wereld. Ook al lijkt het soms van niet, omdat er zoveel concurrentie is. Wil je een team motiveren, dan is het belangrijk om je medewerkers te waarderen, ieder om zijn eigen kwaliteiten. Ieder mens heeft waardering nodig voor wat hij of zij doet. Waardering motiveert en geeft energie. Het zorgt ervoor dat mensen zichzelf minder zullen vergelijken met anderen. Als jij je focust op je eigen kracht, dan voel jij je veel minder snel afgewezen of aangevallen door mensen om je heen.

 

Roddel ontstaat door angst

Een negatieve sfeer ontstaat vaak door roddel. Dit heeft als gevolg dat er weinig creativiteit is en er geen mooie producten ontwikkeld worden, een roddelsfeer verlamt. Voor elke uiting van kritiek moeten wel drie tot vijf complimenten staan. Dit geldt zowel op de werkvloer als thuis. Mensen die roddelen, proberen zichzelf beter te voelen door een ander af te kraken. Ze zijn bang. Bang om zelf buiten de boot te vallen. Bang dat ze niet goed genoeg zijn. Of bang dat ze hun baan zullen verliezen. Als jij je meer en meer bewust wordt dat er voor iedereen een plek is, dan kun je de angst langzaam laten varen. Focus op je eigen kracht, dan ben je niet bezig om jezelf te vergelijken met iemand anders. Die ander kan andere dingen dan jij, en dat is juist fijn! Je vult elkaar aan en dan kun je een team vormen.

 

Irritaties en dingen invullen

Irritaties kunnen worden verminderd als structuren helder zijn. Kijk positief naar de ander, en geef elkaar complimenten voor het werk. Kritiek uiten moet kunnen, feedback geven is nodig om te groeien, echter wel in een positieve setting. De bedoeling van kritiek is niet elkaar af te kraken, wel om elkaar op te bouwen, en beter met elkaar te kunnen functioneren. De toon bij het geven van feedback en de houding die je aanneemt zijn erg belangrijk. Communiceren is één van de moeilijkste dingen. De één vindt dat hij duidelijk is in zijn spreken, terwijl de ander het ontvangt als een zeer botte opmerking. Het was niet bot bedoeld, zo kwam het echter wel over. Die kleine irritaties zorgen ervoor dat de communicatie niet soepel verloopt. Mensen zijn geneigd om dingen in te vullen voor de ander. “Hij zegt dit of dat, dus hij bedoelt zus of zo”, terwijl dat helemaal niet gezegd wordt. Soms gebruiken we dezelfde woorden, en heeft het voor de één een andere betekenis of inhoud dan voor de ander. Het is goed om bij twijfel door te vragen wat de ander bedoelt. Leer om oprecht naar elkaar te luisteren, laat je eigen oordelen, ideeën en adviezen even voor wat ze zijn. Zoek naar wat je van elkaar kan leren en hoe je daar met elkaar vorm aan kan geven.

 

Tips

Spreek positief over elkaar. Geef elkaar complimenten. Niets is zo ondermijnend als roddel en een negatieve opstelling. Uiteraard kan er af en toe disharmonie zijn of zal iemand streng toegesproken moeten worden, zorg ervoor dat dit wel discreet besproken wordt en laat je daar nooit over uit ten opzichte van collega’s.

Zorg voor gezelligheid. Er is meer betrokkenheid als mensen het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden. Af en toe een uitje met collega’s, een leuk cadeautje zal de motivatie verhogen om hard te werken op andere momenten.

Geef elkaar de ruimte om anders te zijn. Benoem wat anders is en waardeer dat. Wees blij dat hij of zij die dingen kan die jij niet leuk vindt; dan kun jij je bezighouden met de dingen waar je zelf goed in bent.

 

Dit blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers van mei 2010.

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media