Liefdestijd met je kinderen

Wanneer de kinderen vakantie hebben kan dat best een leuke tijd met elkaar zijn. Soms kunnen ouders ook heel erg opzien tegen de vakantie en zijn ze daarna uitgeput, omdat voor hun gevoel ze alleen maar ruzies hebben beslecht. Hoe kun je voorbereidingen treffen op de vakantie en deze gaan gebruiken om te investeren in kwaliteitstijd met je kinderen?

Het leven van ouders kan opgebouwd zijn rondom hun werk. Wanneer de kinderen vakantie hebben, dan kan het best moeilijk zijn om het werk los te laten, en meer gericht te zijn op de kinderen. Ook in de vakantie zijn we tegenwoordig geneigd om nog met de smartphone in de hand e-mails te beantwoorden zelfs van het werk. Op vakantiefoto’s zie je nogal eens dat iedereen, zowel ouders als kinderen, met zijn eigen telefoontje communiceert met de buitenwereld i.p.v. met elkaar. Hoe vaak gebeurt het niet dat je met elkaar gezellig zit te eten, een tijd bij uitstek dat je aandacht voor elkaar kan hebben, en iemand zit te whatsappen? Het moet allemaal wel even gebeuren. Op wie ben je gericht? Voor wie heb je aandacht?

 

Verwachtingen

Het is belangrijk om in het gezin de vakantieverwachtingen naar elkaar uit te spreken. Waar wil je naar toe? Wat wil je doen? Hoe kun je ontspannen en word je opnieuw geïnspireerd? Wil je cultuur of strand, actief of juist relaxed, of een combinatie? Hoeveel tijd heb je nodig voor jezelf? Welke dingen doe je samen? Eventueel kun je van tevoren met elkaar en met (grotere) kinderen afspraken maken over bijvoorbeeld taakverdeling, uitgaan, lang opblijven en ruzie maken.

 

Leren van je ervaringen

Als ouders kun je geneigd zijn om alle aandacht die je gedurende het hele jaar had willen geven en wat niet lukte, in de vakantie te willen realiseren. We leggen dan soms de lat voor de vakantie hoog: het moet perfect zijn. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om met elkaar te genieten en mooie ervaringen op te doen. Bedenk dat het leven niet perfect is, ook je vakantie niet. Probeer flexibel te zijn, lach erom als dingen anders lopen, humor kan wonderen doen! Je kunt niet met alle kinderen, als ze qua leeftijd nogal uit elkaar liggen, dezelfde dingen ondernemen, ze hebben allemaal een andere interesse. Daarbij is er ook nog verschil tussen wat ouders leuk vinden en kinderen, ook tussen jongens en meisjes.

Tip: plan een gezinsvergadering waarin iedereen zijn of haar vakantiewensen kan uitspreken. Zelfs kleine kinderen hebben er al een idee van wat ze graag zouden willen. Op die manier kun je een vakantie samenstellen die voor iedereen leuk is. De ene dag doe je iets dat de één graag wil, de volgende dag iets van de ander, soms doe je iets met elkaar en af en toe apart; zo houd je het gevarieerd en heeft iedereen een goed vakantiegevoel. Neem ook een overgangsdag (periode) tussen werk en vakantie. Hoe vaak zie je niet op het journaal dat zodra er vakantie is of het nu zomer- of meivakantie is of een andere vakantie, hele gezinnen dezelfde dag of meteen de andere dag op Schiphol staan om een vlucht te nemen naar het zuiden of met de auto in de file staan. Zorg dat je werk goed is afgerond, neem even rust voordat je daadwerkelijk weggaat, zelfs al kost je dit even een extra dag. Als je een pauze neemt tussen je werk en je vakantie vieren ga je ontspannen met elkaar op weg. Ook als je niet weggaat, is het goed om bewust de vakantie in te luiden.

 

Liefdestijd

Het kan soms ook moeilijk zijn voor kinderen als in de vakantietijd ouders ineens alle aandacht geven, als ze dit tijdens het leven van alle dag niet gewend zijn, dan zie je wel eens dat kinderen zich van hun ouders terugtrekken. In feite vertrouwen ze hun ouders niet meer. In een dergelijke situatie is het nodig dat ouders geduld hebben om hun kinderen het vertrouwen terug te geven, dat ze wel degelijk échte liefdestijd met aandacht voor hen willen geven. Kinderen hebben aandacht, geborgenheid en liefde nodig, in de vorm van knuffels, oogcontact en samen spelen, om vanuit die veiligheid de grote wereld te gaan ontdekken. Als jij veilig bent voor je kind, zal het telkens weer bij jou terugkomen, ook als het in moeilijkheden zit. Als een kind weinig aandacht krijgt of weet dat het standaard straf krijgt als het iets niet goed heeft gedaan, zal het zich terugtrekken. Het kind krijgt dan het gevoel dat het de dingen zelf moet oplossen. Onverdeelde aandacht is het grootste cadeau dat je aan je kind kunt geven. Als je alleen in de vakantie tijd maakt voor liefdestijd, is dat niet genoeg. Als een kind leert om al op jonge leeftijd verhalen met je te delen, dan zal hij dat langer volhouden en het ook in de puberteit fijn vinden om (af en toe) met je te praten. Zeker is het nodig dat er dingen gebeuren en een kind heeft het nodig om te leren op zijn beurt te wachten. Zorg voor balans! Kwaliteitstijd alleen met je kind is de meest essentiële tijd voor jou en je kind. Op het moment dat jij je totale aandacht geeft aan je kind, geef je hem daarmee ook de boodschap ”Ik hou heel veel van jou, je bent geliefd en geborgen!” Ook je eigen hart zal opnieuw gevuld worden met liefde voor je kind. Kies ervoor om tijdens de vakantie op te gaan in het tijdloze genieten – wat kinderen zo goed kunnen – en houd dat daarna zo veel mogelijk vast!

 

Tips voor een ontspannen vakantie

• Hoeveel liefdestijd besteed jij aan je kinderen? Als je tijd met hen doorbrengt, doe je dan mee in hun belevingswereld of betekent het dat jij achter je laptop zit of met je smartphone bezig bent of aan het strijken bent, terwijl je kinderen ondertussen tegen je aan praten? Geef je onverdeelde aandacht en doe mee met hen.

• Kwaliteitstijd is altijd belangrijk! Zorg ervoor dat je ook door het jaar heen echte aandachtsmomenten met je gezin hebt. Het werk slokt automatisch al je tijd op als je niet plant, kinderen hebben het nodig om te weten dat zij belangrijk zijn in jouw leven. Pak nu je agenda en plan die momenten in.

• Bid voor een fijne vakantie. Het zal je hart rustiger maken en je zult meer gericht zijn op het liefhebben van elkaar. Tenslotte is het belangrijkste: tijd doorbrengen met je gezin. Geniet er bewust van!

 

Dit blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers juli-augustus 2012

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media