Ik wil gelukkig zijn!

De één heeft alles wat zijn hartje begeert en is niet gelukkig, de ander heeft alle pech van de wereld en beschouwt zichzelf toch als gelukkig. Wanneer is iemand gelukkig? Hoe kun je het worden?

Ken je de gedachte dat je gelukkig zou zijn als je veel gereisd, een mooie partner, lieve kinderen en de baan die je altijd gewild hebt, zou hebben? Mensen die dit allemaal bereikt hebt, stellen nogal eens vast dat ze desondanks niet gelukkig zijn… Het leven is niet “als … dan”, het leven is NU! Hoe kun je meer in het nu gaan leven, zodat je ook echt geluk gaat ervaren?

 

Zelfbeeld

Vanaf onze geboorte leren we bepaalde gedragspatronen aan. We leren dat als we gaan huilen, we een knuffel of eten krijgen. In het slechtste geval krijgen we slaag op het moment dat we gaan huilen. Zo wordt al in een vroeg stadium bepaald of we ons veilig voelen of niet. Je laat het wel uit je hoofd om jezelf serieus te nemen als daar altijd slaag tegenover staat. Dan kun je beter niet huilen. We leren positief of negatief over onszelf te spreken. De wereld is als een spiegel. Ons zelfbeeld bepaalt hoe wij naar de wereld kijken, en ook hoe de wereld naar ons kijkt. Ons zelfbeeld bepaalt ook voor een groot deel wat wij verwachten. Als we een slecht zelfbeeld hebben, zeggen we tegen onszelf dat we altijd “blut zijn”, of “het toch niet kunnen”, “vaak ziek zijn” of “dat mensen ons niet aardig behandelen”, en dat is dan ook allemaal waar. Iemand met een goed zelfbeeld denkt dingen als “ik kan het!”, “wat ik ook doe, het lukt me gewoon!”of “ik zit zo lekker in mijn vel en ik ben zo gelukkig!” Ook dat is dan waar. Als je een positief zelfbeeld hebt, focus je op complimenten en successen. Dit is een vorm van gezonde eigenliefde, waarbij er ook ruimte is om de ander zijn of haar geluk te gunnen. We verzamelen mensen om ons heen die ons bevestigen in het zelfbeeld dat we hebben. Dit verklaart ook dat sommigen altijd de verkeerde mensen kiezen om mee samen te zijn en anderen heel gelukkig getrouwd zijn.

 

Vandaag leven

Als we maar eenmaal rijk zouden zijn, dan zouden we gelukkig zijn. Vaak blijkt dit niet waar te zijn. Als je rijk bent, wil je nog rijker worden. Het gaat niet om onze bestemming, het gaat vooral om de reis. Als koningskinderen zijn we onderweg naar de eeuwigheid. We zijn hier tijdelijk. Toch heeft God bepaald dat we een tijd op aarde zullen doorbrengen. Dus kunnen we er maar beter het beste van maken. We weten niet hoelang we hier zijn, alles wat we hebben is het “nu”. We willen van nature groeien, we willen met dingen bezig zijn die van waarde zijn voor ons leven! We mogen leren genieten van hetgeen we doen om het doen, niet om het resultaat. Voelen dat je gelukkig bent, heeft alles te maken met focussen op wat je doet. Met al je aandacht, je zintuigen, datgene doen waar je mee bezig bent. Als we leren om in het heden te leven, hoeven we ons ook geen zorgen te maken over de dag vanmorgen. Hoeveel energie verspil je door na te denken over alles wat er eventueel mis zou kunnen gaan in je leven? Als we druk bezig zijn met hetgeen we doen, hebben we helemaal geen tijd om te tobben. Als we dan ook nog de dingen doen, die we graag willen doen, zijn we dan eigenlijk niet intens gelukkig?

 

Maak plezier!

Kinderen willen altijd lol maken. Als volwassene leren we dat af. Als we plezier maken, hebben we meer energie, voelen we ons beter en trekken we leuke mensen aan. Lachen geeft ontspanning. Dan komt er in onze hersenen endorfine vrij, het zogenaamde “gelukshormoon”. Zoek naar de vrolijke kanten van de ellende en je voelt je meteen een stuk beter en lichter. Het is belangrijk om te genieten van het leven. We leven nu, niet later! Misschien ben je er morgen niet meer. Heb je vandaag geleefd alsof het je laatste dag was? Heb je de mensen om je heen laten weten dat je van ze houdt en hebben jullie samen lol gemaakt? Plezier maken met elkaar geeft dierbare herinneringen en dankbaarheid in ons hart. We zijn gemaakt om relaties aan te gaan. Juist in goede relaties voelen we ons gelukkig. In eerste instantie gaat het om de relatie met ons liefdevolle Vader in de hemel, in tweede instantie met de mensen om ons heen. Plezier is als een cadeau. Iets geven aan een ander maakt je hart vrij om liefde te betonen aan de ander en dat geeft jou liefde, geluk en voldoening. Geef vrijgevig!

 

Tips voor geluk

• Zorg voor een goede interne dialoog, zowel naar binnen als naar buiten toe. Als je niets positiefs kunt verzinnen, kun je beter je mond houden. Maak complimentjes tegenover jezelf en anderen.

• Zorg goed voor jezelf. God is een God van kwaliteit en schoonheid! Waarom zouden wij met minder genoegen nemen? Er is aangetoond dat we ons beter voelen als we voedsel tot ons nemen met een hoge voedingswaarde. Er is een direct verband tussen slecht eten en allerlei psychische klachten. Ook lichaamsbeweging is heel belangrijk, omdat dat ervoor zorgt dat we zowel geestelijk als lichamelijk lekker in ons vel zitten.

• Zorg voor een inspirerende omgeving. Lees inspirerende boeken en sta open voor een ieder die je pad kruist. Wellicht kun je nieuwe dingen leren en krijg je vernieuwde energie om actie te ondernemen!

• Wees dankbaar voor je zegeningen. Verwacht er meer. God is een groot, gevend God. Hij wil ons zegenen, vaak staat ons ongeloof of onze ongehoorzaamheid in de weg. Het wil niet zeggen dat God ons een soepel leven belooft, soms geeft Hij ons juist beproevingen om met zijn kracht te overwinnen, zodat we sterker worden. Een dankbaar hart maakt ruimte om ons op God te richten en het van Hem te verwachten in ons leven.

 

Deze blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros uit CV-Koers, oktober 2008.

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media