Haal adem

God houdt van jou. Hij gaf je de levensadem. Zoals Hij Adam uit stof vormde om een mens te zijn, zo heeft Hij ook jou in liefde gemaakt. “Toen maakte God, de Heer, de mens. Hij vormde hem uit stof, uit aarde, en blies hem levensadem in de neus. Zo werd de mens een levend wezen“ (Genesis 2:7).

Goed ademhalen is heel belangrijk en zorgt ervoor dat je meer ontspannen wordt. Als je de adrenaline door je lijf voelt gieren, dan zorgt een rustige, diepe ademhaling ervoor dat de adrenaline weer kan zakken, waardoor je lichaam kan ontspannen. Hoe adem jij op dit moment? Hoe haal jij adem in momenten van stress? Let er eens bewust op.


Gebruik al je zintuigen

Doe je ogen open, zet je oren open, gebruik al je zintuigen om Gods grootheid te kunnen ervaren. Haal eens diep adem en vul je longen met frisse lucht. Adem nog eens in en laat de zuurstof de uiteinden van je longen bereiken. Blaas uit en laat alle bezorgdheid uit je lichaam verdwijnen. God heeft je ademhaling bedacht. Met het bewust in- en uitademen, sluit je jezelf aan op zijn levensadem, die Hij in jou geblazen heeft.


Zuurstof

Goed ademhalen heeft veel voordelen voor je welzijn. Helaas ademen veel mensen heel hoog en snel als ze zich gestrest voelen en blijft de stress daardoor ook veel langer in hun lichaam, ze krijgen zo veel te weinig zuurstof binnen. Zingen is heel goed: je krijgt er een dankbaar hart van en het leert je diep ademhalen. Een paar zanglessen of ademlessen zullen je ademhaling verbeteren en de stress in je lichaam verminderen. Wat ook helpt is een eind wandelen in het bos of op het strand. Dan krijg je extra veel zuurstof binnen, wat niet alleen letterlijk lucht in je longen, maar ook energie geeft.


Laat je leven een loflied zijn

Het zingen voor God kan je door een moeilijke tijd dragen. Hoe jij je ook voelt, zingen over wie God is en de liefde van Jezus, kan je hart vullen met dankbaarheid dwars door de tranen heen. Prachtige woorden vinden we in Psalm 34:2-3 “De Heer wil ik prijzen, elk uur van de dag, mijn mond is altijd vol van zijn lof. Laat mijn leven een loflied zijn voor de Heer, de nederigen zullen het met vreugde horen“. Zingen maakt de hormonen aan die je een geluksgevoel geven. Zingen voor God helpt je om je blik te richten op Hem en zijn grootheid, waardoor je hart openstaat voor zijn stem en zijn liefde voor jou.


Tips

• Haal een aantal keer heel bewust adem en zie de zuurstof die je krijgt als geschenk dat God je wil geven in de moeilijke stressmomenten die je kan ervaren.

• Strek je armen omhoog en maak cirkelbewegingen terwijl je diep in- en uitademt. Doe dit tien keer.

• Zet een cd op, ga achter de piano zitten, pak een gitaar of een ander instrument of zing zonder muzikale begeleiding een mooi lied voor God. Het kan een bekend lied zijn, of een lied dat je zelf hebt verzonnen.

 Laat je zorgen los, geniet van de ruimte en de energie die je krijgt.

• Waar ben je dankbaar voor vandaag?


Naar 'Dag 32', blz. 118-120 uit het boek `Rust´ (Carianne Ros)


De Bijbelteksten in deze blog zijn ontleend aan de NBV, © Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media