Haal ruis uit je leven

Ruis is alles wat er niet hoort in je leven. Het zijn vaak de dingen waar jij je (onbewust) aan ergert. Het kan van alles zijn: te veel omgevingsgeluid, slechte relaties, taken die niet bij je passen, een huis vol troep, irritante gewoontes, financiën die niet op orde zijn, een verstoorde relatie met God, dingen die je niet hebt afgemaakt, een veel te volle Postvak-in, je computer die iedere keer vastloopt. Kortom: allerlei dingen die (nog) niet kloppen.

Wat zijn de dingen in je leven die jij tolereert? Waar erger jij je aan?

 

Herken de ruis

Als je werkelijk stil durft te zijn, dan zul je om je heen kijken en steeds vaker de ruis in je leven herkennen. Stel dat er een lampje op de gang kapot is. Het is niet echt belangrijk, want er hangt nog een lamp in de gang. Toch denk je telkens als je er langs loopt: o ja, die moet ik nog vervangen. Of je wilt meer verantwoordelijkheden hebben op je werk, terwijl je steeds met rot klusjes bezig bent. Je kunt je ook storen aan je eetgewoontes. Je bent net iets te dik, terwijl je weet dat je lekkerder in je vel zit met een paar kilootjes minder. Het is belangrijk helder te hebben wat de ruis in jouw leven is, zodat je die gericht kunt opruimen.

 

Kies bewust

Waaraan wil jij je energie besteden? Als je met minder stress wil leven, dan kan het je helpen om (zo goed mogelijk) ruis op te ruimen, zodat je meer energie overhoudt om dingen te doen waarvan jij blij wordt en waarmee je anderen kan dienen. Al je ergernissen kosten energie, daar kun je lusteloos, boos en prikkelbaar van worden, en het lukt niet meer om lief te hebben.

 

Zorg voor jezelf

Leer dat het jouw verantwoordelijkheid is om goed voor jezelf te zorgen. Dit hoort bij het gebod: heb je naaste lief als jezelf. Het is belangrijk om jezelf te belonen als je een tijd gewerkt hebt met onderstaande tips. Wees blij met het resultaat. Het is "ora et labora": bid en werk. Je geeft dingen over aan God, je bidt en je werkt er ook zelf aan. Je hebt het leven van God gekregen en Hij geeft je ook de opdracht om een goede rentmeester te zijn van je leven.

 

Tips

• Schrijf op wat ruis in jouw leven veroorzaakt. Maak een lijst van de dingen waar jij je aan ergert of met dingen die je tolereert. Maak vervolgens een prioriteitenlijstje en werk de punten één voor één af. Sommige dingen kosten weinig tijd om op te lossen, andere veel meer, dus wees realistisch in je planning.

• Zorg dat je al die kleine ergernisjes aanpakt, zodat ze niet langer je leven beheersen. Als je geen energie hebt om het alleen te doen, vraag dan hulp, bijvoorbeeld van een vriend(in). Of huur iemand in als je het echt te ingewikkeld vindt.

• De dingen op je lijst die onoplosbaar zijn of waar je meer tijd voor nodig hebt, schrijf deze op een ander blaadje en besteed er nu niet te veel tijd aan. Bid er regelmatig voor of leg de lijst in een la en laat het nu even voor wat het is. Zorg dat het voor nu uit je hoofd is. Sommige dingen kun je zelf niet oplossen. Bijvoorbeeld een ruzie met iemand, die niet met jou wil praten. Dan kun je alleen bidden en de deur open houden! Richt je kracht op wat jij zelf in de hand hebt.

 

Naar Dag 52, blz. 182-184 uit het boek `Rust´ (Carianne Ros)

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media