Geluk in je leven

Overal om je heen schreeuwen tijdschriften, boeken, winkels, producten, loterijen dat zij je gelukkig zullen maken. ‘Als je maar eenmaal dit of dat hebt aangeschaft, dan… zul je voor altijd gelukkig zijn’ – totdat je het volgende product aangeprezen krijgt dat je echt perse moet hebben om gelukkig te kunnen zijn.

De Dikke van Dale omschrijft geluk als: 1. Fortuin, 2. Toestand waarin men al zijn wensen bevredigd ziet, en 3. Gunstig toeval. Maar kun je dan ooit gelukkig worden? Zijn mensen die een fortuin hebben gelukkiger dan mensen die niets hebben? Ik geloof er niets van.

 

Als al je wensen bevredigd zijn, ben je dan gelukkig? Kunnen je wensen überhaupt wel allemaal bevredigd worden? Als je iets hebt bereikt, bedenk je toch weer iets nieuws wat je wilt bereiken of zou willen hebben. Als je dan op je weg ‘gunstig toeval’ tegenkomt, een mazzeltje, een buitenkans, is dit geluk dan blijvend?

 

Wie luistert naar de lessen van het leven schaart zich onder de wijzen. Spreuken 15:31 

 

1. Heb lief

Niemand ligt op zijn sterfbed en denkt: 'Had ik maar meer gewerkt'. Mensen denken wel: 'Had ik maar meer aandacht voor mijn geliefden gehad... had ik maar meer geld weggeven... had ik maar meer plezier gemaakt.' Het leven draait om de liefde. Hoe meer je lief hebt (gehad), des te mooier en rijker is je leven. Neem de tijd om een praatje te maken, om te vragen hoe het met iemand gaat én te wachten op zijn of haar antwoord. Als je werkelijk liefde geeft en ontvangt, dan is er geen ruimte voor angst in je leven. Je zorgen vallen weg en dus voel jij je gelukkiger.

1 Johannes 4:18 zegt: 'De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit.'

 

2. Vergeef

Als iets je geluksgevoel ruïneert, dan zijn het wel gevoelens van bitterheid en wrok, onverwerkte boosheid of verdriet. Emoties zijn aan elkaar gekoppeld: je kunt niet intens blij, vrolijk en gelukkig zijn, als er nog ergens een laag is van negatieve emoties zoals boosheid of frustratie. Vergeving is cruciaal in het loslaten van negatieve emoties, maar vaak ook heel moeilijk als je onrecht is aangedaan. Je kunt niet vergeven zonder eerst je negatieve gevoelens serieus te nemen. Dus maak daar ruimte voor en bid dan dat God je de vergeving wil geven die je nodig hebt om de ander daadwerkelijk te vergeven.

 

3. Maak plezier

Genieten geeft geluk! Genieten is eigenlijk een vorm van liefhebben. Je kunt druk zijn, veel werken, allemaal belangrijke dingen doen, maar als je ze niet met plezier doet, waar doe je het dan voor? De meeste mensen voelen zich depressief en somber als ze te lang in een bepaalde routine zitten. Dus: doorbreek de sleur en doe iets avontuurlijks of iets wat je altijd al hebt willen doen of gun jezelf de tijd om naar de ondergaande zon te kijken. Gewoon even onbezorgd genieten geeft je energie en levensvreugde!

 

4. Tel je zegeningen

Het klinkt wellicht als een cliché, maar het is zo ongelooflijk belangrijk: dankbaar zijn! Je zegeningen tellen zorgt ervoor dat je kijkt naar wat je wel hebt, in plaats dat je alleen maar bezig bent met wat je niet hebt. Waar leg jij jouw focus op?

 

5. Lees de Bijbel en bid elke dag

In Spreuken 37:4 staat: 'Zoek je geluk bij de HEER, hij zal geven wat je hart verlangt.' Vaak hebben we de neiging om met onze hele wensenlijst naar God toe te gaan in de verwachting dat Hij ons zal geven wat ons hart verlangt. Wat God ons vooral wil geven is zichzelf. Pas als je echt in nauwe verbondenheid leeft met God, kun je werkelijk gelukkig zijn. God geeft je geen vluchtige geluksgevoelens, maar blijvende vrede, vreugde en liefde. Ben je ongelukkig? Lees in de Bijbel en vraag God dat Hij zichzelf aan je openbaart. 'Jullie zullen mij zoeken en ook vinden, als jullie mij tenminste met hart en ziel zoeken.' (Jeremia 29:13)

 

Om verder over na te denken en tips

1. Op welke manier(en) kun jij in jouw leven vorm geven aan liefde?

2. Wat betekent vergeving voor jou?

3. Hoe zorg je voor energie en levensvreugde in jouw dagelijks leven?

4. Dankbaarheid, vind je dit moeilijk? Download de 'dankbaarheidskalender' en denk een maand lang elke dag na over de zegen die je die dag hebt ontvangen!

5. Leven in verbondenheid met God, hoe kun je dit meer gestalte gaan geven?

 

Dit blog is een bewerking van het blog "Vijf tips die je meer geluk geven in je leven" van Carianne Ros op LinkedIn van 1 maart 2016

 

De Bijbelteksten in deze blog zijn ontleend aan de NBV, © Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media