Perfectionisme - inspirerend of verlammend?

Ben jij een perfectionist? Perfectionisten zijn tot het uiterste bezig hun leven perfect te organiseren en kunnen moeilijk omgaan met dingen die ineens anders gaan. Ook kunnen ze eindeloos bezig zijn iets beter te maken, zonder nog te genieten van wat ze aan het doen zijn.

Herken je jezelf daarin? Ervaar je jouw perfectionisme als iets wat je inspireert om het beste uit je leven te halen? Of verlamt het je? En zo ja, wat kun je hieraan doen?

 

Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet (Prediker 9:10).

 

1. Uitstekend is goed genoeg

Dat Prediker je aanspoort om iets met volle inzet te doen, wil nog niet zeggen dat je het altijd perfect moet doen. Natuurlijk is het goed om kwaliteit te leveren, maar uitstekend is goed genoeg. Het hoeft niet beter, anders kan het zijn dat er nooit iets afkomt. Dan blijf je hangen in het continu verbeteren van alles wat je doet, zonder dat je er tijd voor neemt om te genieten van de dingen die je gedaan hebt. Dus, hoe moeilijk ook: laat los. Je hoeft niet altijd de controle te behouden. Als je ergens mee zit wat je koste wat kost vast wilt houden, omdat je het nog niet goed genoeg vindt, bid daar dan voor.

 

2. Spreek jezelf bemoedigend toe

Je kunt jezelf continu de grond in stampen met negatieve gedachten over jezelf. Het is alsof er op dat soort momenten een kritische Klaas of Klara over je schouders meekijkt, die commentaar levert op alles wat je doet of niet doet. Natuurlijk staan deze personen niet echt achter je, maar ze symboliseren de interne dialogen die je met jezelf voert. Deze stemmen kosten je enorm veel energie en het is alles behalve inspirerend of bemoedigend.

 

3. Lach erom!

En als alles misgaat, dan is er één ding belangrijk: lach erom! Het kan heel goed zijn dat je op dit moment moeite hebt om dingen los te laten en dat er dingen niet goed gaan in je leven. Maar de gelukkigste en meest ontspannen mensen zijn zij die blijven lachen. Mensen die willen leren van alles wat ze meemaken, mensen die erin geloven dat ze sterker uit de strijd zullen komen, hoe moeilijk het op het moment ook is. Humor geeft een andere kijk op de wereld. Het geeft een nieuw soort flexibiliteit in je denken.

 

Tips om mee aan de slag te gaan en verder over na te denken

1. Schrijf eens op welke woorden jou bemoedigen en inspireren om het beste uit je leven te halen, zonder dat je continu bezig hoeft te zijn met het leveren van perfectie. Spreek deze woorden elke dag tegen jezelf!

2. Schrijf op een briefje waar je op dit moment krampachtig grip op probeert te houden. Leg het briefje in je handpalm en sluit je vingers er als een vuist omheen. Hoe ziet dit eruit? Open nu je handen, terwijl je datgene wat er op je briefje staat biddend aan God geeft. Bid: ‘Heer, mijn God, u hebt met uw grote kracht, met uw machtige arm, de hemel en de aarde gemaakt. Voor u is niets onmogelijk’ (Jeremia 32:17 - NBV).

3. Kijk geregeld eens naar je handen. Maak je een vuist of zijn ze open? Zijn ze gespannen of ontspannen? Als ze open en ontspannen zijn, pas dan kun je ontvangen. Kijk ook eens verder naar je houding als je loopt en als je zit. Hoe ontspannen zijn je schouders? Wat kun je veranderen om een meer relaxte houding aan te nemen?

 

Deze blog is een bewerking van Dag 53 uit het boek Rust en de blog op LinkedIn 21 maart 2016, Carianne Ros

 

De Bijbelteksten in deze blog zijn ontleend aan de NBV, © Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media