Angst, wat doe je ermee?

Wat is dat toch dat veel mensen graag de top zouden willen bereiken, maar dat niet doen, doordat ze zich laten verlammen door angst? Angst die wellicht reëel lijkt, maar dat vaak helemaal niet is... Wil jij een hoger niveau bereiken in je leven, maar weet je niet waar je kan beginnen?

Wat houdt jou tegen om te bereiken wat je zo graag zou willen? Waar ben je bang voor?

 

1. Wees je bewust van je angsten

Veel mensen doen dingen om andere mensen tevreden te stellen, zonder dat ze goed nadenken over wat ze zelf graag zouden willen. Het kan zijn dat jij je onzeker voelt over wie je bent of over wat je doet. Je kunt bang zijn dat je het niet goed genoeg doet in de ogen van God of dat je de verkeerde beslissing neemt. Misschien ben je bang dat de top bereiken je teveel offers kost... Waar ben jij bang voor? En durf dan eens door te denken. Wat is het ergste dat je kan overkomen? En dan? En dan? En dan? Is dat écht zo erg als je nu denkt?

 

2. Hou je doel voor ogen

Wat zou je willen bereiken? Als je een duidelijk doel hebt en je weet waar je naartoe wilt, dan is het gemakkelijker om bepaalde angsten overboord te zetten, want je weet: 'het doet nu misschien even pijn, maar op den duur krijg ik daar een grote beloning voor, namelijk dat ik ga bereiken wat ik heel graag wil.'

 

3. Denk goede gedachten

Niets is zo ondermijnend als gedachten die je remmen. Gedachten als 'Ik kan het niet', 'Ik durf het niet', 'Ik ben waardeloos', zullen je nooit naar de top brengen. In Filippenzen 4:8 staat zo mooi: '...schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.' Toets je gedachten hierop! Als je gedachten dit niet ondersteunen, stop dan met denken, bid en bedenk nieuwe, positieve gedachten die wel waar zijn, edel, rechtvaardig...

 

4. Onderneem actie

Als je ondanks je angst tóch actie onderneemt, blijkt het vaak eigenlijk wel mee te vallen. Daarom is het doordenken van je angsten zo belangrijk. We hebben een enorm sterk voorstellingsvermogen. Daarmee kun je waanzinnige rampscenario's bedenken, waardoor je nooit meer nieuwe stappen zet. Maar je kunt je voorstellingsvermogen ook positief inzetten door je angst onder ogen te zien en bij voorbaat mogelijke oplossingen te gaan verzinnen voor je angstscenario's. Bedenk vervolgens kleine, realistische stappen die je zou kunnen zetten om dichter bij je doel te komen. Haal diep adem en doe het!

 

5. Reflecteer en hou vol!

De grootste fout die mensen kunnen maken is niets doen. Want wanneer je nooit een stap zet, kun je niet groeien en zul je jouw potentieel nooit ontdekken of kunnen ontwikkelen. Het is zelden zo dat mensen iets bedenken en daar in een rechte lijn naartoe gaan, dus verwacht dat ook niet van jezelf. Want ofwel maken we fouten, ofwel komen er situaties op ons af waar we geen rekening mee gehouden hebben. Dus reflecteer regelmatig over wat je gedaan of niet gedaan hebt en kijk naar het gewenste resultaat. Wat zou je beter anders kunnen aanpakken de volgende keer? Wat heb je geleerd van je fouten? Hoe zou je iets kunnen bijsturen of aanpassen? En dan: hou vol en geef niet op, de aanhouder wint!

 

En nu aan de slag…

1. Schrijf je dromen op en knip ze in heel kleine stukjes. Neem elke keer een klein stapje.

2. Leg je angst in de handen van jouw liefdevolle Vader. Je hoeft je geen zorgen te maken. Je weet dat als je een verkeerde keuze maakt, God het altijd weer ten goede zal keren. Niet kiezen is sowieso de verkeerde keuze.

3. Als je wilt groeien, zul je uit je comfortzone moeten komen en dat is nu eenmaal eng. De angst om iets te doen zal pas verdwijnen nadat je het hebt gedaan. Wil je verdere hulp om jouw doelen te bereiken. Schrijf je in voor de inspiratiebrief klik hier en ontvang het gratis e-boek “Van Droom tot Doel”.

 

Carianne Ros

 

Dit blog is een bewerking van het blog op LinkedIn 23 april 2016

 

De Bijbeltekst in deze blog is ontleend aan de NBV, © Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media