De verleiding van drukdoenerij

De grote almachtige Schepper van hemel en aarde nam de rust van zijn gedane arbeid. Een interessant fenomeen in deze wereld van 24-uurs economie die zeven dagen per week doorgaat. Neem jij momenten van rust?

Het is goed om bezig te zijn met dingen die je leuk vindt, zodra je merkt dat het te veel wordt, kun je waarschijnlijk ook niet meer genieten van alle dingen die je doet, omdat het stress geeft dat je niet alles op tijd af krijgt. Hoe ga je om met de verleiding dat je altijd iets moet doen?

 

De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, Hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden tot eer van zijn naam. (Psalm 23:1-3)

 

Haal adem!

Plan regelmatige pauzes in. Het is een leugen dat je altijd maar door moet gaan, omdat er zoveel is wat je moet doen. Juist door rust te nemen, ben je effectiever, daardoor krijg je energie en kan er ruimte komen voor nieuwe ideeën in je gedachten. We hebben het nodig om bij te komen, om even de zinnen te verzetten. Dan heb ik het niet over drie avonden per week televisie kijken, maar over het doen van dingen waar je energie van krijgt en waarin je creativiteit naar voren kan komen.

 

Stil zijn en rust nemen

In de stilte kunnen we luisteren naar God, en zijn stem verstaan. De heilige Geest spreekt elke dag tot ons hart, als je geneigd bent om die stem te overstemmen met jouw eigen geschreeuw, dan hoor je die stem niet. Stil zijn bij God is zeer ontspannen! Geef je over aan zijn liefde! Vraag Hem wat je werkelijk nodig hebt en Hij zal met liefde aan je geven. Die overgave geeft je innerlijke rust, waar je nu zo hard naar op zoek bent.

 

Tips

* Plan in je agenda minstens twee keer per week een afspraak met jezelf. Doe alleen waar je op dat moment zin in hebt.

* Laat je adrenaline zakken.

* Plan vooral momenten van stilte. Pak de fiets of ga een stukje lopen, zoek de ruimte en stilte in de schepping, neem je Bijbel mee en ontmoet God. Stort je hart uit bij Hem, loof en prijs Hem, wees stil en laat Hem tot je hart spreken.

*Begin de dag met bewust ademhalen. Voel de lucht je longen binnen stromen en dank God voor de nieuwe dag. Leg je dag in zijn handen.

 

Hoe is het bij jou?

In hoeverre neem jij voldoende tijd voor pauzes? Is er ruimte om Gods stem te verstaan? Welke dingen doe je die je eigenlijk niet wilt doen? Wat zou er kunnen gebeuren als jij op een stoel gaat zitten en stil bent? Naar welke groene weiden zou jij graag geleid worden?

 

Dit is de derde blog in een serie over verleidingen in ons leven. In de laatste blog van deze serie komen vijf stappen aan de orde om verleiding te weerstaan.

 

Deze blog is een bewerking van een onderdeel van "De kracht van verleiding", werkboekje bij een workshop van Carianne Ros, Eva-dagen 2011 (Evangelische Omroep)

 

De Bijbeltekst in deze blog is ontleend aan de NBV, Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media