De verleiding van onzekerheid

Veel mensen maken zichzelf kleiner dan hoe God hen gemaakt heeft. Ze voelen zich onzeker over zichzelf en hun eigen kunnen. Voel jij je onzeker? Je hoeft ook niet trots te worden, zodat je naast je schoenen gaat lopen, trek echter wel de schoenen aan die jou passen!

Pieker je vaak over wat anderen van jou denken? Wil je door iedereen aardig gevonden worden? Wil je graag zelfverzekerder door het leven gaan?

 

"Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer" (Jesaja 60:1)

Zie jezelf door Gods ogen

Hij maakte jou en zei: ' Het is zeer goed!' Wat anderen ook van je vinden, je bent een geliefd kind van God. Zolang jij je bezig houdt met wat mensen om je heen vinden, zul je het nooit goed kunnen doen, want iedereen houdt er zijn of haar eigen ideaalbeelden op na. Het is alsof je meegaat met de golven van de zee. 

 

Stel grenzen

Als iemand een keer chagerijnig is en dat afreageert op jou, dan word jij als een elastiek meegetrokken in de emoties van een ander. Het is goed om vriendelijk en liefdevol te zijn, het kan echter soms betekenen dat je grenzen stelt en liefdevol confrontaties aangaat. Niet iedereen kan daar tegen, dus zullen ze je even minder aardig vinden. Op het moment dat jij dit liefdevol doet, kun je in elk geval jezelf recht in de ogen kijken. 

 

Waak voor perfectionisme

De wereld is niet perfect en het verlamt je als je altijd bezig bent met perfectioneren. Als jij je best hebt gedaan, is het goed genoeg. Van perfectionisme kun je faalangst krijgen: angst om ergens aan te beginnen, omdat je bang bent dat je het niet goed genoeg doet. Haal adem en begin gewoon! 

 

Stop met vergelijken!

De verleiding die vaak onder de verleiding van onzekerheid ligt, is de verleiding van het vergelijken. Jij bent mooi zoals jij bent en die ander ook zoals zij is. Je hoeft niet te zijn zoals die ander en zij hoeft niet te zijn zoals jij. Als jij je vergelijkt met iemand anders is er altijd een verliezer.

  

Neem je plek in

God heeft iedereen uniek gemaakt. Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid, eigen talenten en mogelijkheden gekregen. Benut ze en neem jouw plek in! Het maakt niet uit dat anderen bepaalde dingen beter kunnen dan jij. Doe de dingen waar jij blij van wordt!

 

Geliefd door Jezus

Het is essentieel dat jij je geliefd weet door Jezus en dat jij ook anderen gaat liefhebben. Als je zijn liefde ervaart in je leven, zul jij je zekerder voelen. Als jij Jezus recht in de ogen kunt kijken, dan maakt het niet uit wat anderen van je denken, omdat Hij van je houdt! Hij wil je vullen met de heilige Geest.

  

Om over na te denken en mee aan de slag te gaan

Waar ben je onzeker over? Is dit terecht? Of is het een leugen? Als jij een bepaald muziekstuk gaat opvoeren en je hebt je niet voorbereid, dan ben je daar terecht onzeker over. Als jij je best gedaan hebt om het in je vingers te krijgen, dan is het een kwestie van bidden en loslaten. Wat is het ergste dat je kan overkomen? Dat je voor gek staat? Daar kom je wel overheen. Geniet van het muziekstuk, omdat jij daarvan geniet. Je doet het voor jezelf en niet voor wat een ander daarvan vindt. Vul jezelf met positieve woorden en gedachten, zodat er geen ruimte is voor negativiteit en onzekerheid.

 

Dit is de vierde blog in een serie over verleidingen in ons leven. In de laatste blog van deze serie komen vijf stappen aan de orde om verleiding te weerstaan.

 

Deze blog is een bewerking van een onderdeel van "De kracht van verleiding", werkboekje bij een workshop van Carianne Ros, Eva-dagen 2011 (Evangelische Omroep)

 

De Bijbeltekst in deze blog is ontleend aan de NBV, Nederlands Bijbelgenootschap 2004 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media