De verleiding van seksuele aantrekkingskracht

Iedereen wil geliefd zijn. Iedereen hunkert naar aandacht. Die aandacht maakt je ontvankelijk voor de avances van een ander. Romantiek, verleiding, verliefdheid het maakt je blind en is niet hetzelfde als liefde.

Hoe zuiver zijn jouw gedachten ten opzichte van mannen/vrouwen?

Zet uw zinnen niet op de vrouw van een ander, en laat evenmin uw oog vallen op zijn huis, of op zijn akker, zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook toebehoort (Deuteonomium 5:18, 21)

 

Verliefdheid

Het maakt je blind voor de fouten van de ander, waardoor je elkaar aantrekkelijker vindt. Verliefdheid geeft echter niet het hele plaatje weer. Als je weer geland bent op aarde, zie je ineens wel die trekjes van de ander die je eigenlijk helemaal niet aantrekkelijk vindt. Losse flirt momenten geven je niet wat je werkelijk nodig hebt en als jij je lichamelijk te veel geeft, dan maakt het je eigen hart kapot. Als je een goed huwelijk wil hebben, is het nodig om de eigenschappen die je minder aantrekkelijk vindt bij je partner, bespreekbaar te maken, zodat er wellicht verandering kan plaatsvinden of accepteren dat je partner deze trekken heeft en je blijven focussen op alle dingen die je wel leuk vindt aan hem/haar. Verliefdheid zegt niets. Het gaat om die laag dieper: wat heb je gemeen met elkaar en in hoeverre ben je bereid om echt voor elkaar te gaan in voor- en in tegenspoed? Maak de ander geen verwijten, ga het gesprek aan en geef je partner de kans om iets uit te leggen, te doen of te veranderen. 

 

Glijdende helling

Het lonken van een ander ontvangen kan heerlijk voelen, omdat het je aandacht geeft, maar het is een glijdende helling. Geef je eraan toe, dan ga je met andere ogen naar je partner kijken en vind je hem/haar steeds minder aantrekkelijk. Besef dat je veel macht kunt uitoefenen op een ander door met hem/haar te flirten. Zeker als jij je daarin telkens geeft en weer terugtrekt, kun je iemand helemaal gek maken. Het kan even fijn voelen, het is echter geen liefde. Als je op zoek bent naar liefde, dan zul jij je ware ik moeten laten zien en niet alleen de sexy uitvoering van jezelf.

 

Laat je niet verleiden tot dingen die niet overeenkomen met je waarden

Weet wanneer je kwetsbaar bent en vermijd die momenten en situaties! Ga niet in op avances van een ander, wanneer het een verliefdheid is die niet kan en die schade berokkent. Zorg ervoor dat de verliefdheid niet gevoed wordt. Neem afstand, houd op met dromen, zoek afleiding in dingen die je leuk vindt, zoek je vrienden op. Praat er over met iemand die jou de waarheid durft te zeggen en die nuchter in de situatie staat.

 

Om over na te denken

1. In hoeverre ben je gevoelig voor de aandacht van mannen/vrouwen? Wat doet het met jou als je aandacht krijgt? Hoe ga je ermee om?

2. Hoe benoem je eventuele zaken waar je onvrede mee hebt i.v.m. je partner? Hoe ga je het gesprek aan?

3. In hoeverre heb jij of jouw partner last van een pornoverslaving? Hoe ga je hiermee om? Welke keuzes maak je?

 

Dit is de zesde blog in een serie over verleidingen in ons leven.

In de zevende en laatste blog van deze serie komen vijf stappen aan de orde om verleiding te weerstaan.

 

Deze blog is een bewerking van een onderdeel van "De kracht van verleiding", werkboekje bij een workshop van Carianne Ros, Eva-dagen 2011 (Evangelische Omroep)

 

De Bijbeltekst in deze blog is ontleend aan de NBV, Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media