Hoe creatief ben jij?

Als je creatief bent, houdt dat niet perse in dat je graag ‘knutselt met kurk’. Ja, natuurlijk is dat ook creatief. Creativiteit houdt echter veel meer in. Het betekent vooral dat je op een andere, originele manier kunt kijken.

Het helpt je om niet in standaard oplossingen te denken, maar om

‘out of the box’ te denken, oftewel: buiten de lijntjes.

 

Hoe creatiever je bent, des te gemakkelijker kun je oude gewoontes loslaten en nieuwe manieren bedenken om ergens mee om te gaan. Ook helpt het je om flexibel in het leven te staan en om dagelijkse routines in een nieuw daglicht te bekijken.Creatieve mensen zullen minder snel uit het lood geslagen zijn. Ze zien uitdagingen en problemen als kansen om te groeien, waardoor ze deze niet uit de weg gaan, maar juist aanpakken. 

 

Ga de uitdaging aan om creatiever in het leven te staan!

 

1. Leer nieuwe dingen

Ga eens een ander soort cursus doen dan je gewend bent. Loop een andere route naar de supermarkt. Ga in een restaurant eten waar ze dingen serveren die je nog nooit geproefd hebt. De creatieve geest krijgt ruimte als hij met nieuwe dingen te maken krijgt. Het is gemakkelijk om ingesleten patronen te volgen, maar het is spannender als je jezelf blootstelt aan dingen die je nog nooit hebt gedaan. Het houdt je scherp en alert. Let maar eens op het verschil als je in de auto zit en feilloos weet waar je naartoe moet of als je ergens nog nooit bent geweest en moet zoeken… Je bent veel meer geconcentreerd op wat er gebeurt. Je spieren spannen zich aan, je adrenaline gaat omhoog: je leert iets nieuws en dat is ontzettend goed voor een flexibel brein!

 

2. Gun jezelf om vrij te associëren.

We hebben vrijheid nodig om creatief te kunnen zijn. De grootste dooddoener voor creativiteit is dat we bij voorbaat lijnen plaatsen waarbinnen je mag denken. Haal de lijntjes weg en je hebt veel meer mogelijkheden om uit te kiezen! De meeste mensen zijn bang voor het ‘witte blad’. Ze willen van tevoren weten wat er van hen verwacht wordt. Vrij associëren betekent dat je alles mag roepen wat er in je opkomt, net zoals in een brainstormsessie. Niets is gek, laat gewoon je hersenen hun associatiewerk doen. Je zult merken dat je na verloop van tijd jezelf veel meer gunt om vrij te denken, waardoor je iets gemakkelijker vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken.

Een kind denkt van nature heel divergent: oftewel je hebt meerdere oplossingen voor één probleem. Ze denken ook niet zozeer in problemen, maar in mogelijkheden. Bij hen kan alles, terwijl volwassenen rekening houden met wat hen geleerd is: ‘Nee, dit kan niet vanwege de zwaartekracht. Nee, dat kan niet vanwege het economische stelsel…’.

Klik hier om een interessant Engelstalig filmpje over educatie en creativiteit te bekijken.

 

3. Zorg voor voldoende rust.

Een overspannen en overwerkte geest kan niet creatief denken. Niet voor niets staat er in Psalm 127:2: “Vergeefs is het dat je vroeg opstaat, je laat te ruste legt, je aftobt voor wat brood – hij geeft het zijn lieveling in de slaap.” Juist als we onze geest rust geven, komen de creatieve ideeën boven borrelen. Dus: maak na de lunch even een wandelingetje of gun jezelf om even een praatje te maken met een collega. Staar gewoon eens even tien minuten voor je uit, zonder dat je ergens over na hoeft te denken. Gun je hersenen rust en ze gaan vanzelf aan het werk.

 

Vragen om mee aan de slag te gaan

1. Welke stappen ga je zetten om jouw creativiteit te stimuleren?

2. Hoe kun je meer durf ontwikkelen bij jezelf?

3. Denk na over het inlassen van rustmomenten in je dag en maak ze concreet.

 

Bewerking van een blog van Carianne Ros.

 

De Bijbeltekst in dit blog is ontleend aan de NBV, Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media