Uitstel of afstel?

‘Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag doen kunt.’

De één houdt zich hier keurig aan, terwijl een ander de neiging heeft om taken voor zich uit te schuiven. Soms leidt uitstel ook tot afstel. 

Sommige mensen zijn structurele uitstellers. Ze aarzelen, weten niet goed wat hun prioriteiten zijn of hebben ergens geen zin in en blijven het maar uitstellen. Ben jij een uitsteller? Zo ja, heb je enig idee hoe dat komt?

 

Het is heel effectief om eens te onderzoeken waarom je aarzelt en dingen voor je uit schuift. Als je weet ten opzichte van welke klussen je aarzelt, kun je daarvan leren. Wat zijn de verschillende motieven om iets uit te stellen en soms helemaal niet meer te doen?

 

1. De taak past niet bij jou.

We presteren het beste als we bezig zijn met taken die ons van nature liggen. De meest perfecte taken voor jou liggen op het snijpunt van vijf dingen die jou motiveren om iets wel of niet te gaan doen: persoonlijkheid, talenten, passies, liefdestalen, motiverende omstandigheden. Hoe meer jij je vooral met leuke taken bezig kunt houden, hoe meer energie en vreugde je krijgt in je leven!

Als een bepaalde taak overeenkomt, met datgene wat jij het liefste doet en waar je het liefste werkt, dan zul je merken dat je het (bijna) nooit uitstelt, omdat je er zo ontzettend graag mee bezig wilt zijn! Dus als je twijfelt en uitstelt, stel jezelf dan de vraag: past het mij eigenlijk wel om hiermee bezig te zijn of kan ik het beter delegeren of iemand inhuren die dit beter kan en/of leuker vindt dan ik?

 

2. Je hebt er geen tijd voor en/of wilt er geen tijd voor vrijmaken.

Iets doen wat je van nature motiveert, daar wil je graag tijd voor vrijmaken! Soms merk je dat je dingen uitstelt omdat je er simpelweg geen tijd voor kunt vinden. Het kan zijn dat de doelstelling die je in je hoofd hebt te groot is, waardoor je het idee hebt dat het je nooit zal lukken om het af te maken. Bedenk dat ‘elke reis van 1000 km begint met de eerste stap’, aldus een Chinese wijsheid. Oftewel: begin eraan met kleine stappen. Tijd krijg je niet zomaar, als je iets groots wilt doen, dan is het nodig daarvoor tijd te reserveren in je agenda. Dus: pak je agenda erbij en plan blokken tijd in voor datgene wat je graag wilt doen. Denk niet meteen dat het nodig is om een sabbatical te nemen van drie maanden, plan gewoon elke week een aantal uren tijd in die je speciaal voor je project reserveert. Begin klein om een groot resultaat te kunnen boeken. 

 

3. Je hebt denktijd nodig.

Soms kost het tijd om iets uit te denken. Je creatieve brein heeft het nodig om te kunnen denken zonder deadlines. Gewoon voor je uit staren, een wandeling maken, even met iemand kletsen, iets heel anders doen of slapen kunnen uitstekende methodes zijn om je brein rust te geven, waardoor het soms ineens met de meest prachtige creatieve oplossingen kan komen. Dit kost tijd. Zorg ervoor dat je daar tijd voor neemt, anders kan het zomaar zijn dat je de taak voor je uit blijft schuiven en het uiteindelijk helemaal niet meer doet.

Het kan ook zijn dat je niet weet hoe je iets moet aanpakken. Zijn er mensen die wel weten hoe je iets kunt doen? Schroom niet om hulp te vragen. De meeste mensen vinden het erg leuk om anderen te kunnen helpen met iets wat zij zelf graag doen en/of goed kunnen. 

 

Aan de slag!

1. Maak een lijst of een schema van die dingen die nodig zijn om te doen. Zijn deze taken echt nodig? Schrap de onnodige taken van je lijst. Rangschik de taken die nog op je lijst overblijven volgens prioriteit.

2. Neem de taken door wat kun je zelf en waar is het nodig om hulp bij te vragen?

3. Werk je taken die je zelf kunt doen één voor één af, ga niet multitasken, en zorg dat je tijdens het uitvoeren van je taken er geen afleiding is bijv. van je smartphone of van iets anders.

 

Doe alles wat u zegt of doet in de naam van de Heer Jezus, terwijl u God, de Vader, dankt door Hem. (Kolossenzen 3:17) 

 

Bewerking van een eerder blog van Carianne Ros

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media