Hoe kom je de feestmaand door zonder stress?

Veel mensen zien uit naar de gezelligheid van de decembermaand. Er zijn echter ook mensen die van het idee alleen al gestrest raken. Sinterklaas moet gevierd worden (thuis, op school én op het werk), een paar weken later Kerst en Oud & Nieuw. 

 

De kinderen hebben twee weken vakantie, alle familie die langskomt en naar wie jij toe moet.

 

Stress krijg je van hooggespannen verwachtingen. Hoe hoger de verwachting, des te groter de kans dat er niet aan je verwachting voldaan wordt en je dus teleurgesteld wordt. Hoe ontspannen zijn en genieten van de feestdagen? Heb jij last van decemberstress? Schrijf op hoe jouw ideaalbeeld eruit ziet en wat je verwachtingen zijn. Hoe wil jij dat de feestdagen eruit zien? Met wie wil je die doorbrengen? Wat wil je wel en wat wil je niet? Hoe was de werkelijkheid tot nu toe? Wijkt die veel af van je ideaalbeeld?

 

Tradities kunnen mooi zijn, echter ook heel erg beklemmend. Als een traditie veel plezier geeft, waarnaar je uitkijkt, dan is het heerlijk om zulke momenten te hebben. Die tradities onthoud je de rest van je leven. Het geeft een warm, geliefd en nostalgisch gevoel. Tradities verbinden families en gezinnen. Als tradities een verplichting worden en niemand durft te zeggen dat hij of zij een feest niet meer op die manier wil vieren, dan geeft dat negatieve emoties. Op een bepaald moment zal dat knallen. Niet voor niets worden de meeste familieruzies met Kerst of tijdens een familieweekend gemaakt. Het móét leuk zijn, iedereen moet zich wel aanpassen om het gezellig te hebben met elkaar.

 

Vier de feesten zoals jij (en je partner en kinderen als je die hebt) het prettig vindt. Natuurlijk kan het precies zo zijn als je van huis uit gewend bent. In de Bijbel lezen we “Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één lichaam wordt” (Genesis 2:24), het lijkt mij dat we dit ook kunnen betrekken op beklemmende tradities. Het nieuwe echtpaar (en gezin) mag nieuwe tradities verzinnen. Het is niet erg om af te wijken van tradities waar je een hekel aan hebt. Essentieel is wel dat je het liefdevol communiceert. “Ik heb geen zin meer om jullie met Kerst te zien”, geeft de ander een naar gevoel. Het is niet goed als je laatdunkend bent tegenover de ander die wel geniet van de tradities zoals ze er jaren geweest zijn. Soms is het ook goed en liefdevol om wél mee te doen met een traditie waar jij een hekel aan hebt, puur omdat je de ander daar zo blij mee maakt.

 

Tijd geven aan je gezin. Ga met je partner (en kinderen als ze al groot genoeg zijn) bij elkaar zitten en plan in je agenda alle avonden en momenten, waarop je tijd met elkaar wil doorbrengen als gezin. Iedereen die belt of mailt om een afspraak te maken, kun je dan zeggen dat je op die avond of in dat weekend geen mogelijkheid hebt om iets te doen of af te spreken. Dit komt neer op ‘nee’ zeggen, veel mensen vinden dit moeilijk. Draai het eens om: als jij graag wilt dat iemand iets voor je doet of langskomt en het kan niet, vind je dat dan echt zo erg? Jij begrijpt het toch ook als die ander zijn tijd en energie aan het gezin wil besteden? Als jouw familie verwacht dat je langskomt, terwijl je dat eigenlijk niet wilt, zeg het dan. Of ga korter, of ga met z’n allen iets doen buitenshuis, zodat het toch weer anders is dan met z’n allen binnen zitten en cadeautjes uitpakken. Het heeft geen zin om je van binnen op te vreten. De decemberfeesten zijn er juist op gericht om elkaar lief te hebben…

 

Humor is het allerbeste medicijn tegen stress. Stel dat op het moment suprême je kalkoen aanbrandt, de kinderen alle cadeautjes alvast uitpakken terwijl jij nog staat te koken, of de buurman aanbelt met een serieus verhaal en je tijd moet maken om te luisteren… Dan heb je twee reactiemogelijkheden: of je schiet in de stress of je lacht en ontspant. Als jij denkt: “Het komt zoals het komt en ik hoef alleen maar lief te hebben vanavond”, wordt het leven een stuk leuker! Laten we eerlijk zijn: is het nu echt zo erg als de kalkoen is aangebrand, of dat de cadeautjes al zijn uitgepakt?  Het is in ieder geval beter voor je eigen adrenaline als je om de situatie kan lachen. Als jij ontspannen reageert, zal je omgeving dat ook doen. Wie weet heb jij dan over een paar jaar een mooi verhaal te vertellen!

 

Tips

     1. Zorg dat je ruim voor de kerstdrukte al je cadeautjes hebt gekocht. Of als je ze zelf wilt maken: begin meteen na de zomervakantie, dan heb je ruim de tijd om alles af te krijgen en hoef jij je niet te haasten.

      2. Als je recepten uitkiest die je (voor een deel) al kunt voorbereiden en invriezen, scheelt dat enorm veel tijd op de avond zelf. Er zijn ook veel snelle recepten die in een handomdraai gemaakt zijn. Wie heeft eigenlijk bepaald wat je met een kerstdiner kunt serveren? Het gaat erom dat het goed smaakt en gezellig is met elkaar te eten.

       3. Moet jij per se alles zelf doen? Laat iedereen een gerecht meenemen. De kinderen, hoe klein ze ook zijn, kunnen best een handje helpen. Het is wel raadzaam om op tijd te beginnen, het is leuk om op die manier tijd met hen door te brengen!

 

 

Dit blog is een bewerking van een artikel van Carianne Ros in CV-Koers december 2010/januari 2011

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media