Is er hoop in een moeilijke tijd?

Op een zonnige lentedag is het heerlijk om even de gelegenheid te hebben om een wandeling te maken, dan kun je zo genieten van wat je onderweg tegenkomt: de bloeiende bloembollen, de prachtig blauwe lucht, en de zon die schijnt! Een heerlijk gevoel! Tijdens een dergelijke wandeling werd ik stil gezet om na te denken over de vraag:

is er hoop in een moeilijke tijd?  Wat heeft het voorjaar nu te maken met een moeilijke periode?

Op het eerste gezicht niet veel. Maar al wandelend dacht ik na over de weg die een bloembol aflegt voordat ze haar schoonheid kan laten zien. 

 

Ondergronds

Het begint als een onooglijke bol, die in de aarde wordt gestopt. Daar in het donker, onder de grond begint het groeiproces. Onzichtbaar voor het oog vecht de bol een eigen eenzame strijd uit. Ze sterft af en aan haar bestaan als bol komt een eind, en ze breekt open om haar mooie kern tot ontkieming te laten komen. De groei van haar wortels ondergronds maakt haar sterk. Dan kan bovengronds zichtbaar worden wat in haar kern verborgen ligt: een prachtige bloem. Gemaakt om schoonheid te delen zoals bijvoorbeeld geurende hyacinten in diverse kleuren.

 

Van donker naar het licht

Als jij een verlies hebt doorgemaakt herken je misschien de donkere fase van een bloembol. Ondergronds vecht jij je een weg door de pijn, wat eenzaam en zwaar kan aanvoelen. Als het donker om je heen alles lijkt te bepalen, kun jij je afvragen of het ooit weer licht kan worden in je leven. Dan is het belangrijk dat je weet wat je kern is. Net zoals de kern van een bloembol een florerende bloem is, is jouw kern een hoopvolle toekomst. Hoe hopeloos je situatie nu ook lijkt. Die belofte kun je vinden in de bijbel in Jeremia 29:11 “Want ik weet welke plannen Ik voor u heb, zegt de Here. Met deze plannen heb Ik voor u het goede op het oog en niet het kwade. Ik wil u weer een toekomst en nieuwe hoop geven.” Als je dat voor ogen houdt, weet je dat de donkere fase waar jij je in bevindt niet je permanente bestemming is. Ook voor jou liggen betere tijden in het verschiet.

 

Je hoeft het niet alleen te doen

In een moeilijke tijd kun jij je heel eenzaam voelen, maar je bent niet alleen: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want U bent bij mij. “ Psalm 23:4 De zekerheid dat God bij je is in het donkere dal, maakt dat je mag weten dat God jou vasthoudt ook als jij je vertrouwen niet kunt vasthouden. Hoe je omstandigheden ook zijn, juist waar jij het zelf niet meer kunt, is Hij aanwezig. Hij is er op elk moment ongeacht of jij dit al of niet ervaart. Je mag je overgeven aan Hem.

 

Groeien naar je bestemming

Het ontwikkelen van de wortels zorgt ervoor dat de bloembol kan groeien. Het enige wat daarvoor nodig is, dat de bloembol op haar plek blijft. Daar is de plek waar het groeiproces plaatsvindt.  Zo hoef ook jij niet zelf de inspanning te leveren om sterke wortels te ontwikkelen voor je groei. Het enige wat nodig is voor jouw groei, is op je plek blijven. Het omzeilen van je pijn door zelf bedachte vluchtmethoden, zorgt niet voor een snellere of betere oplossing.  Als je op je plek blijft, ontwikkel je de vaardigheden die je sterker maken. Door je situatie onder ogen te zien en die met Gods hulp aan te pakken, ontwikkel je sterke wortels. Die zorgen  ervoor dat je staande blijft in elke storm die op je afkomt. God is in staat jou tot bloei te brengen. Ook al is alles nu donker om je heen en lijkt het uitzichtloos, dit is niet hoe het altijd blijft. Het geheim van groei is weten dat de periode van duisternis niet je eindbestemming is. Als je weet dat dit een overgangsfase is naar een nieuwe periode, geeft dat moed. God wil bij jou zijn in de donkerste periode van je leven. Om je bij de hand te nemen en je te helpen om vol te houden. Want wat Hij voor je heeft, is mooier dan wat je nu beleeft. Als Hij dit al doet voor een bloembol, die maar kort meegaat, mag je weten dat Hij dat ook voor jou zal doen!

 

Om over na te denken

  1. Als je op dit moment in een moeilijke tijd zit, hoe ervaar je dit?
  2. Wie is God voor jou in deze periode?
  3. Wat heb jij nu nodig om te kunnen leven vanuit overgave aan God en te ontdekken dat er hoop is in jouw omstandigheden? Schrijf het op en ga na hoe je hierin een weg kan vinden.

 

Deze blog is geschreven door Petra Ferwerda, zij nam deel aan de TotalBalance Coach Training en heeft nu een eigen praktijk, meer informatie klik hier

Vraag? Opmerking? Tip?

Social Media