Angst heeft nooit het laatste woord!

Kijk het nieuws en je zult merken: iedereen reageert er anders op. De één gaat er helemaal in op en is er continu mee bezig wat er allemaal in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. Terwijl een ander zijn schouders ophaalt en denkt: ‘Ach, het valt allemaal wel mee.’ Toch merk je dat steeds meer mensen bang worden. Ze vinden het maar onvoorspelbaar wat er allemaal gebeurt en maken zich zorgen, piekeren, slapen slecht… 

Heb jij cliënten die kampen met angst? Of merk je dat je zelf bang bent? Angst is iets ongrijpbaars. Het is iets wat je zomaar kan overvallen. En het is iets waar veel mensen mee worstelen. Angst verlamt je. Angst houdt je in zijn greep. Maar als je eerlijk bent: hoe vaak ben je bang voor iets geweest wat nooit is gebeurd? Angst is niet van God en het is belangrijk dat wij dat als christencoaches erkennen en weten wat Gods antwoord is op die angst. 

Angst belemmert je om de juiste keuzes te maken

Angst belemmert je om al die dingen te doen waarvan je wéét dat je ze moet doen, maar die je niet durft te doen, omdat… Ja, omdat wat eigenlijk? Waarom durf je niet? Waar ben je bang voor? En hoe reëel is die angst nou eigenlijk? 

Wil jij graag coachen, maar durf je de stap niet te wagen? Uit angst voor wat anderen ervan gaan zeggen? Omdat je bang bent dat je nog niet genoeg weet? Of dat je niet weet wat je moet zeggen, welke stappen je nou eigenlijk moet volgen om de ander goed te helpen? Ben je bang om zichtbaar te worden en om marketing te moeten gaan doen? 

Gods antwoord op angst

Als je angst voelt, en het is van God, dan kun je ervan uitgaan dat Hij je dan ook duidelijk zal maken waardoor je bang bent. Het zal dan iets te maken hebben met zonde, wat Hij graag uit je leven wil bannen. 

Maar als de duivel je wil ondermijnen, dan gebruikt hij angst om je te verlammen. Het is een naar, sudderend gevoel waar je je vinger maar niet op kan leggen… waar komt het vandaan? Waarom ben je bang? De meeste mensen laten zich gewoon belemmeren en stellen zichzelf deze vragen niet. 

Gods antwoord op angst is altijd zijn liefde, zoals het zo mooi staat in 1 Johannes 4:18. Prik door je eigen angst heen. Bid dat God je hart vult met zijn onvoorwaardelijke liefde en vertrouw erop dat Hij jouw leven in zijn liefdevolle handen heeft. Maar vooral: dóe waarvoor God je roept om te doen, ook al is het moeilijk of vergt het (in deze bizarre/bijzondere tijden) extra creativiteit of wijsheid. Laat je niet belemmeren. Luister niet naar die angst, maar luister naar je hart! Want als jij naar je verlangen en naar de dromen in je hart gaat luisteren, dan zul je merken dat die vele malen sterker zijn dan de angst die jou probeert tegen te houden!

Boekentip

Durf te leven – Mirjam van der Vegt

Vrijwel ieder mens wordt in zijn leven geconfronteerd met bange (voor)gevoelens of de angst voor verlies. Iedere keer als een angstig scenario uitkomt, word je bevestigd in je vermoeden: het leven is onveilig.
Ontvankelijk leven als een kind lijkt daarom steeds moeilijker naarmate de jaren verstrijken. Ook in het leven van Mirjam van der Vegt speelde angst een rol. Toen zij met haar gezin een zwaar auto-ongeluk overleefde, ging zij op onderzoek uit. Op welke manier reageer je op crashes in je bestaan en hoe kun je vrij bewegen in een wereld waar veel onzeker is? Op welke manier maak je de reis van je angst naar je verlangen? Een zoektocht met verrassende inzichten die je aanzetten tot een vrijer leven.

Bij elk hoofdstuk vind je praktische opdrachten en Bijbelse meditaties rondom angst.