BEN JE BANG OM FOUTEN TE MAKEN…?

Houd jij ervan om alles perfect te doen? En werk je héél erg hard om geen fouten te maken? Ik (Carianne) kan me nog heel goed herinneren dat ik de hoofdrol had in de eindmusical van de basisschool. O, wat was ik er blij mee en wat oefende ik hard om al die lappen tekst in mijn hoofd te krijgen… Alles ging goed op ‘le moment suprême’, totdat ik – door één zin verkeerd te zeggen – ineens anderhalve pagina tekst oversloeg! En dat was niet alleen mijn tekst… 

Ik kon wel door de grond zakken! Maar dat kon natuurlijk niet: we moesten gewoon doorgaan waar we nu ineens waren. Op dat moment besloot ik dat ik nóóit meer een fout zou maken… Maar ik heb er zeker nog 100.000 gemaakt, als het er niet veel meer zijn… En maar goed ook! Want hoe moeilijk ook: ik leerde dat fouten maken, je juist helpt om vooruit te komen, om te leren, om te groeien.

De grootste fout…

Opstaan om te schitteren, waar Jesaja 60:1 zo mooi over spreekt, heeft alles te maken met het durven maken van fouten. Want als je je laat leiden door faalangst, dan is de kans groot dat dit je verlamt, waardoor je niets doet. En als je niets doet, kun je ook niet schitteren. Niemand is perfect. 

God verwacht ook niet dat wij volmaakt zijn. Hij kent ons door en door en Hij kan over de eeuwen heen kijken. Hij weet welke fouten wij gemaakt hebben, welke fouten we nog zullen maken en wat dat voor effect heeft op de wereldgeschiedenis. Is het dan beter om jezelf maar in bed te verstoppen, zodat je ook geen fouten kunt maken? Nee! De grootste fout die je kunt maken, is toegeven aan je angst om te falen! 

We kunnen beter op weg gaan en soms de verkeerde weg kiezen, daarvan leren en alsnog de goede weg gaan, dan dat we helemaal niet op weg gaan. God gebruikt onze fouten om ons te laten groeien, om ons meer op Jezus te laten lijken en bovenal: om zijn liefde voor ons te laten zien. God zal je nooit laten vallen! Wanneer je een fout hebt gemaakt, vraag God om vergeving en Hij zal je vergeven. En vraag Hem welke andere weg Hij wil dat je gaat en GA..

Je hoeft niet volmaakt te zijn, God is volmaakt!

Veel mensen denken dat God hen alleen kan gebruiken wanneer ze volmaakt zijn. Tja, dan kun je lang wachten, want in dit leven word je niet volmaakt. God heeft ervoor gekozen om met ons, gebroken mensen, zijn koninkrijk te bouwen. In onze zwakheid is Hij sterk! En zoals Jesaja 64:7 zo mooi zegt: ‘Toch, HEER, bent u onze vader, wij zijn de klei, door u gevormd, wij zijn het werk van uw handen.’ Hij laat ons nooit los! 

‘Heel de dag sta ik met uitgestoken handen tegenover een opstandig volk, dat op de verkeerde weg is en zijn eigen ingevingen volgt.’ (Jesaja 65:2) Zie je dat? Heel de dag staat God met uitgestoken handen. Net zoals Jezus zijn hand uitstak om Petrus te redden toen hij dreigde te zinken in de storm, zo strekt God zijn hand ook uit naar jou en naar mij om ons te redden, om ons de goede weg te wijzen. 

Je hoeft je geen zorgen te maken over wat je niet hebt of over wat je niet kunt: geef God wat je wel hebt en wat je wel kunt. En zie uit naar de wonderen die Hij in jouw leven gaat verrichten! Jij staat op en zult schitteren, omdat Gods licht over jou straalt. Het is niet jouw eigen licht wat maakte dat Jezus zei: ‘Jullie zijn het zout en het licht van de wereld’. Nee, het is Góds licht die ons een stralend licht laat zijn. 

Het is Gods zout die ons zout maakt, zodat wij smaak kunnen brengen in de wereld. Maar, mag God door jou heen werken? Wil jij je laten gebruiken door Hem? Blijf gericht op God – houd vast aan het Godsbeeld dat Hij je wil geven. Erken je fouten en tekortkomingen en laat je gebruiken door God. Het is wonderbaarlijk wat een gebarsten pot allemaal kan doen, wanneer ze gevuld is met Gods liefde: je kunt bemoedigen, inspireren, voor anderen bidden, je kunt je talenten gebruiken en inzetten om andere ‘gebroken potten’ tot zegen te zijn!

Kijk deze prachtige video en laat je inspireren:

Boekentip

De moed van imperfectie – Brené Brown

Brené Brown, bekend van de bestseller De kracht van kwetsbaarheid, beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie maakte ze twee lijstjes van dingen die bezielde mensen juist wel en niet doen. 

Wanneer je je continu aanpast aan wat de omgeving van je verwacht en je jezelf wegcijfert, maakt dat je gelukkig, of raak je op die manier oververmoeid en/of depressief? De moed van imperfectie is een mooie reminder over wat er nu werkelijk van belang is.