DE KRACHT VAN EEN BIDDENDE COACH

‘Wat doe jij anders dan andere coaches?’ Deze vraag wordt mij (Carianne) met enige regelmaat gesteld. En het antwoord is simpel, doch zeer doeltreffend: ‘Ik bid.’ Ik wil niet als christen een coachpraktijk hebben, nee ik wil een christencoach zijn. En ik wil niet zomaar coachen, nee ik wil Bijbels coachen! En dus integreer ik niet alleen psychologische kennis in mijn coaching, maar staan ook vooral het gebed en de Bijbel centraal.

Bidden geeft je kracht! 

Er zijn geweldig mooie psychologische tools waar je mee kunt werken, maar ik heb in de zeventien jaar dat ik één-op-één coaching deed, ervaren dat gebed de sleutel was voor échte heling. Verlang jij er ook naar om als christencoach aan de slag te gaan? 

Ik geef je zeven redenen waarom het mooi en belangrijk is om gebed te integreren in je coaching. 

1. Gebed helpt je om vanuit Gods perspectief te kijken

Wij zijn geneigd om met onze ‘aardse’ ogen en gevoelens naar een bepaalde situatie te kijken. Maar wanneer we ons in gebed afstemmen op God, op Zijn almacht, wijsheid en eeuwigheid, kunnen we dingen heel anders gaan zien.

2. Gebed helpt je om los te laten

Sommige verhalen van cliënten kunnen je echt aangrijpen. Wanneer jij afsluitend bidt voor en/of met je cliënt, dan kun je die verhalen bij God neerleggen en zelf loslaten, zodat je ze niet mee naar huis neemt. Tegelijkertijd kan het gebed ook je cliënt helpen om dingen los te laten die hij of zij lastig vindt. 

3. Gebed schenkt genezing en vergeving

God is een helend God. En het is Zijn verlangen dat we genezen en geheeld ons leven leiden. Nee, Hij geneest niet iedereen van fysieke kwalen. En Hij lost ook niet alle problemen voor ons op. Maar Hij geeft ons bovenmenselijke vergeving als we daarom vragen en Hij geeft ons bevrijding van schuld, schaamte en angst.

4. Gebed heelt gebrokenheid

Bij God is niets onmogelijk. God is een God van eenheid en waar gebrokenheid heerst, mogen we bidden om Zijn liefde. Niet alle relaties met anderen herstellen, omdat we als mensen een vrije wil hebben. Maar God kan ons eigen hart zó vullen met liefde, dat we zelf niet langer als gebroken mensen rondlopen.

5. Gebed geeft onderscheid tussen leugens en Gods waarheid

Weet je niet of je cliënt de waarheid vertelt of niet? Of is je cliënt omgeven met leugens en lijkt niets te helpen om dat te doorbreken? Bid dat Gods waarheid zal zegevieren! En vraag de Heilige Geest om leugens zichtbaar te maken, zodat je daar Gods waarheid tegenover kan zetten. 

6. Gebed geeft gezonde gedachten

Onze gedachten zijn het strijdtoneel van de vijand. De duivel wil jou en je cliënt ondermijnen. En hij probeert in je gedachten door te dringen, zodat je eerder vatbaar bent voor leugens. Of zodat je somber wordt of ontmoedigd raakt. Je vullen met Gods woorden en bidden dat de Heilige Geest je gedachten gezond zal maken, geeft je liefde en kracht in je leven. 

7. Gebed geeft hoop

Hoe hopeloos een situatie ook kan zijn: gebed helpt je om daar bovenuit te stijgen. Niet omdat jij dat vanuit jouw kracht kan, maar omdat je jezelf afstemt op de kracht van God. De Bijbel staat vol beloften en krachtige woorden die levens veranderend zijn. Die woorden integreren in je denken, in je spreken en in je handelen, maakt dat je wordt als de boom uit Psalm 1: je bent geworteld en draagt vrucht voor Gods eer!

Verlang jij ernaar om als christencoach aan de slag te gaan?
Meld je dan aan voor de TotalBalance Basis coach training. Nu ook online beschikbaar!
Aanmelden of meer info? Klik op de groene knop!
(Let op: het aantal plaatsen per locatie is beperkt. Dus wacht niet te lang met aanmelden!)

Boekentip

Bidden – Philip Yancey

Heeft bidden zin? Heeft het invloed op ons, of op God? Dit boek behandelt een heel aantal vragen op een diepgaande manier. Philip Yancey zegt zelf: ‘Als het gebed de plaats is waar God en mens elkaar ontmoeten, dan moet ik meer over het gebed te weten zien te komen. Twee terugkerende thema’s in al mijn boeken zijn: waarom handelt God niet zoals wij dat graag zouden willen, en waarom doe ik niet wat God van mij vraagt? Bij het bidden komen deze twee lijnen samen.’ Een inspirerend boek voor eenieder die zijn of haar gebedsleven intensief wil verdiepen en die wil leren van andere bidders die daadwerkelijk bidden én doen wat God hen in hun hart fluistert.