Draag jouw deel bij aan het geheel

Ieder mens is uniek gemaakt door onze Schepper. Dat heeft Hij met een doel gedaan.
‘Maar God heeft juist alle lichaamsdelen hun eigen plaats gegeven, precies zoals Hij dat wilde. Als ze met elkaar slechts één lichaamsdeel zouden vormen, zou dat dan een lichaam zijn? Het is juist zo dat er een groot aantal delen is en dat die met elkaar één lichaam vormen.’
1 Korinthiërs 12: 18-20

God heeft ons gemaakt als leden van een lichaam die met elkaar een goed lopend geheel vormen. Daarom zijn we allemaal verschillend gemaakt, zo kan ieder zijn eigen unieke bijdrage leveren aan het lichaam. We mogen met elkaar samenwerken en onze eigen talenten inzetten. 

Het probleem is dat wij het unieke ontwerp dat wij zijn, vaak juist als een afwijking van de norm zien. We willen niet uniek zijn, maar we willen zijn zoals de rest. We spiegelen ons aan elkaar, vergelijken onszelf met anderen en proberen te doen wat we de ander zien doen. We vinden wat we van nature doen vaak ‘niet oké’, zo vinden we ons perfectionisme niet goed. En tegelijk zien we hoe de ander kan loslaten en ontspannen en dat vinden we iets dat we zelf ook ‘zouden moeten kunnen’. Dat past misschien bij de ander… maar niet bij ons. 

Jezelf vergelijken met anderen zorgt altijd voor scheefgroei. Door te kijken naar wat anderen hebben, ben je niet voldoende bewust van wat je zelf hebt ontvangen van God. Met je talenten aan de slag gaan, vraagt om een juist blikveld; niet kijken naar wat de ander heeft (en jij dus niet), maar kijken naar wat jij hebt ontvangen en dat vermeerderen

Door het te gebruiken, ben je bezig met vermeerderen. Het wordt groter als je het kunt delen en inzetten ten behoeve van andere mensen. Als je denkt aan de metafoor van het lichaam en hoe de leden van het lichaam daarin samenwerken, zie je dat het nooit op één lid is gericht, maar op het grotere geheel, op het welzijn van allen. 

Als je dat doet en het lichaam van Christus ermee dient, weet je dus dat je je talenten op de juiste manier inzet. Je doet ermee waarvoor het gegeven is; het welzijn van allen in het lichaam. 

Door te ontdekken waar jij (en je cliënt) voor zijn bestemd, kom je het meest tot je recht en kun je de beste bijdrage leveren aan het lichaam van Christus. Jij hebt potentie, want God heeft jou heel bijzonder en uniek gemaakt. Je potentie onderzoeken helpt je om deze ook daadwerkelijk in te gaan zetten. Door onze talenten en unieke krachten te gebruiken, hebben we ook God lief die ons niet voor niets met deze talenten heeft gemaakt. God liefhebben is het grootste gebod en daarom is het heel belangrijk dat je hier mee aan de slag gaat. 

Boekentip

De ladder – Ben Tichelaar

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen – op je werk en thuis – niet makkelijk is. Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model – De Ladder – beschrijft Ben Tiggelaar… Hoe je doelen stelt die wél werken; Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt; Welke support wél helpt bij verandering. Dit boek biedt je de allerbeste, actuele inzichten uit de veranderpsychologie. Toegankelijk, praktisch én effectief. Extra: bevat een praktijkgids met meer dan 80 tips, overzichtelijk op een rij!