Drie redenen voor uitstelgedrag

Ik (Carianne) weet het nog goed. Als kind wist ik al: ooit word ik schrijfster! Op een gegeven moment kreeg ik als student de vraag of ik de column uit (toen nog) CV Koers wilde overnemen van mijn moeder. Ik schreef en genoot er ook echt intens van om te mogen schrijven. Ik werd voor verschillende tijdschriften gevraagd om blogs en artikelen te schrijven. 

En op een bepaald moment bad ik tot God: ‘Heer, ik vind dat schrijven zo leuk! Blijft het bij artikelen schrijven of eh… mag ik ook een boek schrijven?’ Die week kreeg ik twee mails van twee verschillende uitgevers die me beiden vroegen of ik alsjeblieft een boek voor hen wilde schrijven… Ik was verbaasd en verwonderd! Dit was wel echt wat je zegt een duidelijke wegwijzer en gebedsverhoring! 

En toen kwam het: ik werd zwanger, was druk met de baby en het coachen. Nog een baby erbij, nog meer coachen… Wanneer zou ik ooit gaan schrijven? Ik wilde het echt graag doen, maar wanneer dan? Tot het moment dat ik het zat was om mezelf al die excuses te horen maken. God was ontzettend duidelijk geweest. En als ik niet naar Hem luisterde, dan was ik gewoon ongehoorzaam aan zijn stem! 

En dus ging ik achter mijn computer zitten en begon. Woord voor woord. Zin na zin. En bladzijde na bladzijde vulde zich… Inmiddels ben ik meer dan vijfentwintig boeken verder. Nee, ik heb nog steeds geen tijd om te schrijven. Want nu heb ik zes kinderen, een mooi bedrijf en geweldig netwerk aan christencoaches. Maar God zegent mensen die gehoorzaam zijn aan zijn roepstem. En hoe Hij het doet weet ik niet, maar iedere keer vullen de bladzijden zich opnieuw. Hoe bijzonder!

Stel niet uit tot morgen…

Ben jij een uitsteller? Zo ja, heb je enig idee waarom je dat doet? Het is heel effectief om eens te onderzoeken waarom je aarzelt en dingen voor je uit schuift. Wanneer je weet ten opzichte van welke klussen je aarzelt, kun je daarvan leren. Wat zijn de verschillende motieven om iets uit te stellen en soms helemaal niet meer te doen?

1. De taak past niet bij je

Als een bepaalde taak overeenkomt, met datgene wat jij het liefste doet en waar je het liefste werkt, dan zul je merken dat je het (bijna) nooit uitstelt, omdat je er zo ontzettend graag mee bezig wilt zijn! Dus als je twijfelt en uitstelt, stel jezelf dan de vraag: past het eigenlijk wel bij mij om hiermee bezig te zijn, of kan ik het beter delegeren, of iemand inhuren die dit beter kan en/of leuker vindt dan ik? 

2. Je hebt er geen tijd voor en/of wilt er geen tijd voor vrijmaken

Iets doen wat je van nature motiveert, daar wil je graag tijd voor vrijmaken! Soms merk je dat je dingen uitstelt, omdat je er simpelweg geen tijd voor kunt vinden. Het kan zijn dat de doelstelling die je in je hoofd hebt te groot is, waardoor je het idee hebt dat het je nooit zal lukken om het af te maken. Bedenk dat ‘elke reis van 1000 km begint met de eerste stap’, aldus de Chinese wijsheid. Oftewel: begin eraan met kleine stappen. En misschien denk je wel dat je altijd alles rennend moet doen, waardoor je al moe bent, voordat je ergens aan begint. Maar met God mag je leren wandelen! 

3. Je hebt denktijd nodig

Soms kost het tijd om iets uit te denken. Je creatieve brein heeft het nodig om te kunnen denken zonder deadlines. Gewoon voor je uit staren, een wandeling maken, even met iemand kletsen, iets heel anders doen of slapen kunnen uitstekende methodes zijn om je brein rust te geven, waardoor het soms ineens met de meest prachtige creatieve oplossingen kan komen. Dit kost tijd. Zorg ervoor dat je daar tijd voor neemt, anders kan het zomaar zijn dat je de taak voor je uit blijft schuiven en het uiteindelijk helemaal niet meer doet.

Weet je van jezelf dat je wilt gaan coachen?
Stel je het starten van een coachopleiding steeds uit?
Stel het niet langer uit en zet die eerste stap!

Boekentip

Stralen voor je Schepper – Carianne Ros

Stop met uitstellen en ga concreet aan de slag met het leven zoals God het voor jou bedoeld heeft! Een jaar lang word je stap voor stap meegenomen in thema’s als leven in overgave aan God, vertrouwen en gehoorzaamheid. Dus: actie! En geniet van de reis.