GUN JEZELF REFLECTIETIJD!

Wat kan een jaar toch snel voorbij gaan… En als je niet oplet, stoom je zo het nieuwe jaar weer in, zonder er goed over na te denken wat er nou eigenlijk belangrijk is voor het komende jaar. Ben jij het type dat goede voornemens heeft, of doelen stelt? Of laat je het gewoon maar gebeuren allemaal? Hoe dan ook: wat belangrijk is, is dat je jezelf reflectietijd gunt! 

Er zijn veel mensen die gestrest en gehaast de Kerst ingaan, omdat ze te weinig tijd hebben ingepland voor rust, verbinding en gewoon tijd om biddend na te denken. Maar dat is niet zoals God wil dat we leven. Hij gaf ons zijn Zoon Jezus, zodat we vanuit Zijn vrede zouden leven. Niet vanuit een gehaaste agenda, conflicten of negativiteit! 

En wij als christencoaches mogen anderen het goede voorbeeld geven, door dus zelf – ondanks drukte en veel bezigheden – wél echt tijd te maken om stil te staan. We mogen achterom kijken naar het afgelopen jaar, zodat we daarvan kunnen leren en ook God kunnen danken. En tegelijkertijd mogen we verwachtingsvol vooruit kijken naar wat komen gaat… 

Dus:

Plan reflectietijd in

Als er íets kostbaar is, wat je jezelf en je omgeving kunt geven, dan is het wel tijd om te reflecteren. Veel mensen zijn zó druk dat ze altijd maar rondjes blijven rennen, zonder zich af te vragen wat ze nou eigenlijk aan het doen zijn en voor wie. En dat maakt dat je keuzes gaat maken die gebaseerd zijn op ‘wat er door anderen van je gevraagd wordt’. In plaats van: ‘wat wil ik zélf eigenlijk’, of liever gezegd: ‘wat wil Gód dat ik met mijn leven doe op dit moment’? 

Ik was zelf absoluut een pleaser die de neiging had om op elke vraag in te gaan. Ja, ik wil graag mensen tot dienst zijn, maar dat kan natuurlijk niet ten koste van mijzelf. 

Pas toen ik inzag dat ik niet alleen mijzelf, maar ook mijn gezin tekort deed, bracht ik daar verandering in aan. Nu ben ik mij veel meer bewust dat het belangrijk is dat ik ook echt bid dat Gód mij laat zien waar ik het beste mijn tijd, geld en energie aan kan besteden. 

Plan dus bewust reflectietijd in. Niet alleen nu met de Kerstdagen, maar ook alvast in je nieuwe agenda voor komend jaar. Zorg dat je tijd doorbrengt met God en vraag Hém vooral welke bezigheden Hij goed vindt voor jou. Laat je leven niet bepalen door andermans agenda’s en ideeën, maar door God zelf. 

Gun jezelf ook liefdestijd

En ja, dat betekent dat je het nodig hebt om ruimte in te plannen voor ‘spontane liefdestijd’, want God houdt ervan wanneer we liefhebben… En dat kan op elk willekeurig moment. Mensen vereenzamen wanneer andere mensen geen tijd in hun agenda hebben om even te stoppen en een gemeend praatje te maken. 

Trouwens: degene die geen tijd maakt voor dat praatje, vereenzaamt zelf ook. Laten wij daar dus anders in zijn en wél echt bewust (liefdes)tijd maken voor anderen! We zeggen niet voor niets: Bijbels Coachen is het vak van liefhebben! Dus: heb lief in elk gesprek wat je zult voeren komend jaar.

We bidden je een geweldig mooi nieuw jaar toe – vol van Gods liefde om weer uit te delen! 

Ben je benieuwd naar de TotalBalance training van najaar 2022?
Wil jij kennis maken met de TotalBalance methode?
Geef je dan op voor ons online Coach Event van 8 april 2022! 

Boekentip

Creachick Journal

Dit keer niet echt een boekentip, maar een cadeautip om jezelf te verwennen: de journalboeken van CreaChick. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (en gek genoeg ook verschillende geprijsd). Dit journal kun je heel goed gebruiken om op een creatieve manier aan de slag te gaan met zelfreflectie! Het papier is crèmekleurig en stevig, de binding is flexibel waardoor het makkelijk open blijft liggen en het handige elastiek houdt je journal dicht als je het niet gebruikt. Ook leuk om deze (Mascha) plannerstickers erbij te doen!