HEB JIJ HOOGSENSITIEVE PERSONEN IN JE PRAKTIJK?

‘En nu zijn we zeker allemaal hoogsensitief? Wat een onzin. Het is gewoon een modewoord.’, stelde mijn echtgenoot liefdevol vast toen ik (Carianne) er een aantal jaar geleden achter kwam dat ik behoor tot de groep hoogsensitieve personen, oftewel HSP-ers. 

Ik had in mijn praktijk al vele hoogsensitieve personen geholpen om beter met een teveel aan prikkels om te gaan, maar nooit de link gelegd dat ik zelf ook hooggevoelig zou zijn. Wat een eyeopener was het toen ik het boek van Elaine Aron las en een algemene test deed… 

Maar de grootste grap vond ik het toen ik de test nog eens las en nog eens en toch echt moest vaststellen dat mijn man ook hartstikke hoogsensitief is, evenals onze kinderen. Een modewoord? Nou, in elk geval een woord wat sinds die tijd vele veranderingen teweeg heeft gebracht in ons gezin: al was het alleen maar omdat we nu onderkennen dat we geen van allen tegen teveel prikkels en drukte kunnen, ook al houden we wel erg van gezelligheid.

Hoogsensitieve personen in je coachpraktijk

Volgens Aron is zo’n twintig procent van de bevolking hoogsensitief. En de mensen die zich hierin herkennen worden Hoog Sensitieve Personen genoemd (HSP). Heel kort gezegd zijn dat mensen die gevoeliger reageren op prikkels in de vorm van bijvoorbeeld geur, geluid, of sfeer, dan de andere tachtig procent van de bevolking. Ze beleven het leven heel intens, alsof ze met een andere filter naar de wereld kijken. Zo kan voor een HSP-er bijvoorbeeld een onaardige opmerking nog weken nadreunen, terwijl iemand anders het allang vergeten is. 

Voor jou als coach is het zeer waardevol om te weten of jouw cliënt of coachee hoogsensitief is of niet, omdat dit een speciale aanpak vergt hoe je hen het beste kunt leren om met al die prikkels om te gaan en tóch te (blijven) bruisen van de energie! 

Ik heb echter ontdekt dat HSP-ers niet per se voor dezelfde dingen hoogsensitief zijn! En dat is ook de reden dat veel mensen zichzelf niet herkennen in het ‘label’ van HSP-er zijn, terwijl ze er enorm mee geholpen zijn als ze zich hier wél bewust van zijn. Want pas dan kun je beter op je grenzen letten. En heel wat relaties zouden gered zijn als de geliefden hadden geweten dat hun partner of kind niet ‘gewoon snel prikkelbaar of chagrijnig is’, maar hooggevoelig. 

En dat is de reden dat we in onze TotalBalance Senior Training niet alleen heel gericht aandacht besteden aan Angst, Stress & Burn-out en Gezond Leven, maar ook aan Hoogsensitiviteit en Hoogbegaafdheid.  

Ben jij al langer coach en wil je graag meer kennis, maar vooral ook de Bijbelse verdieping hebben op het thema Hoogsensitiviteit en Hoogbegaafdheid, omdat je merkt dat veel van je cliënten hiermee worstelen? En zou je graag met een uitgebreide test willen werken die jouw cliënten gaat helpen om te ontdekken óf ze hoogsensitief zijn, maar ook vooral: op welke manier? Schrijf je dan nu in voor de TotalBalance Senior Training!

Dit levert de TotalBalance Senior Training jou op als coach: 
  • Gedegen kennis én Bijbelse wijsheid over de onderwerpen Hoogsensitiviteit en Hoogbegaafdheid.
  • Je leert hoe je jouw hoogsensitieve cliënten en coachees kunt laten bruisen van de energie, óndanks de prikkels.
  • Je leert de negen verschillende types HSP onderscheiden (die nergens anders expliciet benoemd of uitgelegd worden) én je weet hoe je je cliënten op de juiste manier kunt begeleiden.
  • Je krijgt toegang tot de unieke TotalBalance Hoogsensitiviteitstest die je af kunt nemen bij je cliënten of coachees

Boekentip

Hooggevoelig, wat nu – Mirjam Bogerd

Een fijn informatief en praktisch boek. Niks geen lievigheid en zoetsappigheid. Ook geen gehak met de botte bijl. Maar gewoon informatie over hoe dat nu werkt zo’n HSP brein en lijf.
Ook de biologische kant komt aan de orde.
Aan de hand van 3 sleutels, zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie, neemt Mirjam je mee door allerlei HSP weetjes. Maar geeft ze ook tips en oefeningen om te leren omgaan met jezelf en bepaalde situatie’s. Aangevuld met voorbeelden uit (haar) dagelijks leven.