Hoe ga je op een goede manier met je tijd om?

Zou jij willen dat er meer uren in een dag zouden zitten? Je bent niet de enige! Ik (Carianne) verzucht het zelf ook regelmatig: ‘Oh, als ik maar meer tijd zou hebben, dan zou ik dit kunnen doen of dat… Ja, dan zou ik álles af hebben wat er op mijn bordje ligt.’ 

Maar eerlijk is eerlijk: als ik meer tijd zou hebben, zou ik gewoon nog meer dingen verzinnen die ik wel zou kunnen doen, dus heb ik dan tijd genoeg? Vast niet! Prediker 3 leert ons: ‘Voor alles is een tijd onder de hemel.’ En het is aan ons om op een goede manier met onze tijd om te gaan. Het gaat erom dat we tijd met respect behandelen, omdat het tijd is die God ons gegeven heeft! Dus: 

1. Durf te kiezen

Ik sprak een man die twee halve boeken had geschreven. En dat intrigeerde me mateloos! Twee halve boeken, maar niet één af. Hij zei eerst: ‘Ik heb er geen tijd voor om ze af te schrijven.’ Maar verbeterde zichzelf met: ‘Nou ja, eigenlijk máák ik er geen tijd voor. Ik heb andere prioriteiten.’ En dat kan natuurlijk. Maar je moet goed kiezen waar je je tijd aan besteedt, omdat de tijd weg is als het voorbij is. Zorg dus dat je de juiste (op Gods wil afgestemde…) keuzes maakt. 

2. Durf te vertrouwen

Nou heb ik zelf eigenlijk ook geen tijd om boeken te schrijven, maar toch heeft God me geweldig gezegend in de afgelopen jaren dat ik iets van dertig kleine en grote boeken – tussen de kinderen en mijn werk in – heb kunnen schrijven. En begrijp me niet verkeerd: ik vertel dit niet voor mijn eer, maar om God alle eer te geven die Hem toekomt! Als wij onze tijd in Zijn handen leggen, erop vertrouwen dat Hij ons leidt om de juiste keuzes te maken, en doen wat Hij zegt, dan geeft Hij ons tijd (of geld of energie) wanneer we eigenlijk geen tijd hebben om datgene te doen wat Hij wil dat we doen… Wonderlijk. 

3. Durf te investeren!

Veel coaches zijn bang om te investeren en denken dat ze alles zelf moeten doen. Maar God heeft bedacht dat we als het lichaam van Christus zijn. Daarbij: al het geld, je energie en je tijd die God aan jou heeft gegeven zijn eigenlijk van Hem – we zijn tenslotte zijn rentmeesters! 

Dus bid ervoor en vraag God hoe Hij wil dat jij je tijd, geld en energie besteedt. Doe wat je goed kunt en laat de rest aan een ander over. En ja, het kost geld om iemand anders in te huren om de klussen te doen die jij niet kunt of waar je geen tijd voor hebt. Maar het gaat je zoveel meer energie en tijd opleveren om datgene te doen waar je écht goed in bent! En wanneer je je tijd aan de juiste dingen ‘weggeeft’, dan zul je merken dat je werkelijk impact hebt op de wereld om je heen. 

Besteed jij je tijd op een wijze manier?
Ben je bezig met die dingen waar je echt goed in bent en waar je anderen werkelijk mee kunt dienen?

Boekentip

Grip – Rick Pastoor

Het is best gek dat we nooit écht hebben leren werken. Hoe houden we ons staande in deze tijd van voortdurende bereikbaarheid? Hoe bewaren we overzicht, met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En nog veel belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we eindelijk toekomen aan de plannen die we wel hebben maar niet uitvoeren? Sommige mensen lijken altijd grip op de zaak te hebben. Een van hen is Blendle-man Rick Pastoor. In dit boek deelt hij zijn razend slimme werkmethode GRIP, die hij door de jaren heen ontwikkelde. Zijn no-nonsense aanpak leert je hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt. En hoe je jezelf kunt uitdagen, ook al heb je het druk. Het resultaat? Je gaat niet alleen efficiënter aan de slag, maar vooral effectiever. En zodra je grip hebt, ontstaat er ruimte voor grotere plannen en levensdromen. GRIP toont hoe je die kunt realiseren. In dit boek geen eindeloze theorieën, maar eenvoudige, concrete stappen. En je begint gewoon vandaag.