HOE HELP JE EEN OVERPRIKKELD KIND?

Hoe overprikkeld kan een kind soms je praktijk binnenkomen! Wat een onrust kan er soms aan de keukentafel zijn… Is het voor jou ook zo herkenbaar dat kinderen moeilijk tot rust kunnen komen? Vraag jij je af hoe je een overprikkeld kind in de rust kunt brengen?

Een kind kan door een schooldag behoorlijk moe en vol thuiskomen, overprikkeld door alles wat er op hen af komt. Alle geluiden, geuren, kennis en interactie tussen kinderen hebben een indruk achtergelaten. Deze prikkels kosten energie en zijn vermoeiend. Kinderen hebben niet zelf de tools om dat te ontladen.

Daar kun jij een kind en zijn ouders heel goed bij helpen!

Bewustwording

Het is goed en nodig om in kaart te brengen wat er op een dag allemaal aan prikkels binnenkomt. Soms zijn ouders en kinderen, maar ook leerkrachten of sportcoaches zich daar niet van bewust.

Belangrijk in de eerste plaats is om daar kennis over te delen. Wat gebeurt er met alles wat kinderen op een schooldag op zich af zien komen?
En wees je er van bewust dat er ook veel ‘niet zichtbare dingen’ een intense prikkel kunnen zijn.

Vervolgens is het goed om kinderen bewust te maken wat voor hen een prikkel is. Jij als coach kunt ze leren prikkels te signaleren en of ze er iets mee moeten doen of dat een prikkel niet voor hen bedoeld is.

Ontladen

Leren om te ontprikkelen is daarnaast ook een heel belangrijke vaardigheid. Een vaardigheid die je met kinderen kunt inoefenen en waar ouders ook een mooie rol in kunnen spelen. Samen ontdekken wat ontlaadt en weer nieuwe energie geeft, kan heel helpend zijn. Voor iedereen is het verschillend, maar de natuur heeft vaak een geweldig rustgevend effect.
Daarnaast is in beweging komen door, wandelen, fietsen of dansen heerlijk.

Heb je wel eens gedacht aan zingen? Muziek, mooie melodieën en zingen hebben een rustgevend effect op ons brein en helpen om weer in een fijn ritme adem te halen.

Heb jij hart voor kinderen en jongeren?
Wil jij leren de juiste vragen te stellen aan overprikkelde kinderen?
Wil jij ontdekken welke tools je hierbij kunnen helpen?
Meld je aan voor het gratis webinar ‘Doelgericht coachen van kinderen en jongeren’

Je kunt de opname direct na aanmelding bekijken via de link die je per mail ontvangt.

Of meld je direct aan voor de Master Training ‘Coaching voor kinderen en jongeren’

Boekentip

Ik ben een kind, gelukkig en gevoelig hoogbegaafd – Rineke Derksen

Dit boek is een samenvoeging van de boeken ‘Gelukkig hoogbegaafd’ en ‘Gevoelig hoogbegaafd’, aangevuld met een hoofdstuk over hoogbegaafde kinderen. In dit boek geeft de auteur handen en voeten aan de begeleiding van hoogbegaafde kinderen. Vaak ontstaan de vragen, twijfels en worstelingen van hoogbegaafde kinderen niet alleen vanuit een hoog IQ. Ze komen ook vanuit hun gevoeligheid, vanuit een verhoogd bewustzijn. Hoogbegaafde kinderen nemen meer waar. Alle intense ervaringen die hoogbegaafde kinderen en volwassenen iedere dag weer opdoen, hebben een plek nodig, moeten verwerkt worden. Hiervoor zijn vertrouwen en zelfreflectie nodig. Wanneer hoogbegaafden zichzelf beter leren begrijpen, krijgen ze meer grip op hun leven en kunnen ze een gelukkiger leven gaan leiden. Door middel van de praktijkverhalen geeft de auteur meer inzicht in hoe volwassenen een betere begeleiding kunnen geven aan gevoelig hoogbegaafde kinderen.

Extra boekentip:

Titus vliegt uit – De avonturen van een Pimpelmees – Fanny de Wit

Wil je een overprikkeld kind lekker even laten ontspannen? Lees een leuk boek voor! Fanny de Wit, onze TotalBalance Virtual Assistant, schreef onlangs haar eerste kinderboek!

Het verhaal wordt verteld vanuit pimpelmees Titus. Zijn bijzondere naam dankt hij aan het Engelse woord voor pimpelmees ‘Blue Tit’. Titus ontmoet het mooie pimpelmeisje Cinciarella en de praatgrage koolmees Vigo. Als Titus verliefd wordt op Cinciarella is hij bang dat Vigo ook een oogje op haar heeft.

Voor te lezen vanaf 4 jaar en zelf te lezen voor kinderen van ca. 7-10 jaar oud.

Van dit verrassend leuke boek wordt ieder kind vanzelf een vogelliefhebber!