HOE WEET IK OF GÓD WIL DAT IK GA COACHEN?

‘Ja, ik wil dolgraag coachen! Maar wat me tegenhoudt is de vraag of Gód ook wil of ik wel ga coachen…? Hoe weet ik nou of ik het niet zelf verzonnen heb, maar dat het echt de weg is die God voor mij voor ogen heeft om te (gaan) bewandelen?’ 

Ze keek me aan met stralende, maar ook wat onzekere ogen. Aan alles kon ik zien dat ze dit dolgraag wilde doen: mensen vanuit Bijbels perspectief begeleiden om hun verleden op te ruimen, om zichzelf te ontdekken en om goede keuzes te maken voor de toekomst… Maar ja, die vraag…

Herken jij die vraag bij jezelf? Zo kun je ontdekken of het Gods wil is voor jou (en niet alleen je eigen wens…) om te gaan coachen:

  • Bid ervoor (uiteraard…!) en vertrouw

Het lijkt een dooddoener, want natúúrlijk ben je ervoor aan het bidden. Maar tóch willen we het hier noemen, omdat het zo ongelooflijk belangrijk is. Je wilt niet je eigen weg gaan, je wilt Gods weg gaan! En (onder andere) door middel van gebed kan Hij Zijn wegen aan je bekend maken. Maar ook: als je bidt en je weet niet wat je nou moet kiezen, dan kun je er alsnog op vertrouwen dat God je leidt. Als ik (Carianne) het echt niet weet, dan bid ik: ‘Heer, ik maak nu déze keuze. Als het niet goed is, grijp me dan maar in mijn nekvel…’ en ik vertrouw erop dat Hij dat dan ook zal doen.

  • Kijk naar wie je bent

God heeft je geschapen zoals je bent. En met wie jij bent en hoe je in elkaar zit, heeft Hij een plan. Dus met jouw vraag: ‘Wil God dat ik ga coachen?’, is het van belang om te kijken naar wie je bent. Ik zeg altijd: ‘Ik maak je geen coach, dat heeft God al gedaan. Maar ik geef je de handvatten en de methode om daadwerkelijk je coach-talenten en vaardigheden op een goede manier te kunnen inzetten.’ Dus: kijk eens naar je talenten en vaardigheden. Zijn dat talenten die passen bij het Bijbels coachen? En past het ook bij je qua persoonlijkheid?

  • Luister naar je hart

Ook je hart is een goede graadmeter. Je kunt wel het talent hebben om te gaan coachen, maar als je niet echt intrinsiek gemotiveerd wordt om het te doen, dan houd je het niet lang vol. Je hart vertelt je waarin je passie ligt. Waar word jij nou echt blij van? En welke mensen zou jij het liefste helpen? Als je denkt aan jezelf als coach, gaat er dan iets borrelen en bruisen in je hart?

  • Leer van je verleden

Als je terugkijkt op je leven, kun je – als je dat wilt – ook wegwijzers ontdekken van Gods plan voor jou. Wat heb je geleerd? Wat heb je meegemaakt? Zo heeft een heel aantal TotalBalance Coach iets (heftigs) meegemaakt, wat ze juist nu heel mooi kunnen inzetten om andere mensen daar weer mee te helpen. Dus: wat is je verhaal en hoe zou je daar anderen mee kunnen dienen, helpen, troosten of inspireren? Maar niet alleen je verhaal is belangrijk, denk ook eens na over jezelf als kind: wat vond je leuk om te doen? Wat gaf je energie? Heeft het ‘toevallig’ ook te maken met coachen, adviezen geven, inspireren, luisteren, …?

  • Ga het gewoon onderzoeken

Soms wéét je gewoon wat je moet doen. Je kunt het niet uitleggen, maar je gaat maar gewoon op weg om te ontdekken of jouw gevoel hierbij klopt of niet. Dat is onderzoeken. En het onderzoeken helpt je om te ontdekken of het één-op-één coachen echt iets voor je is. De meeste coaches-to-be coachen allang voordat ze er een opleiding of training voor hebben gedaan. En je weet pas echt of het bij je past, als je het daadwerkelijk hebt gedaan! Misschien komt er wel uit dat jij beter bent in het trainen van groepen. Of misschien wil je toch liever niet professioneel coachen, maar gewoon aan de keukentafel. Het is allemaal prima, als je maar leeft op de manier die God voor jou voor ogen heeft. 

Wil jij ontdekken hoe je door bijbels coachen van betekenis kunt zijn voor anderen?
Ben jij benieuwd wat de TotalBalance methode inhoudt?
Meld je dan aan voor het gratis webinar ‘Bijbels coachen’.

Boekentip

Als God je naam fluistert – Carianne Ros

Hoe doe je dat, Gods stem verstaan in je leven, als je door drukte opgeslokt wordt en niet weet waar je moet beginnen? Hoe weet je eigenlijk of het wel Góds stem is die je ‘hoort’? Samen met Carolyn Ros – een fantastisch mooie, wijze vrouw en mijn oud-tante – ben ik op zoek gegaan naar antwoorden en hebben we dit doe-boek geschreven wat je ook echt aan de hand neemt om Gods stem te leren verstaan. Het begint bij het leren kennen van God en van Zijn karakter. Want wanneer we steeds meer leren leven in verbondenheid aan Hem, wordt het makkelijker om Zijn stem te verstaan…