HOE WERKT HET PUBERBREIN?

Als jij met pubers te maken hebt, vraag jij je misschien wel af waarom die ene puber maar niet bij zijn emoties komt? Je ziet duidelijk dat er een blokkade is, maar wat gebeurt er toch allemaal in dat puberbrein? Hoe kun je die blokkade doorbreken?!

Een puber kan emoties heel spannend vinden. Zomaar wat gedachten die een puber kan hebben: Als ik dit doe, heb ik dan nog wel controle? Wat vinden anderen van mij? Stop ik nog wel met huilen als ik er eenmaal aan toegeef?

Een jongerencoach kan daar met de juiste tools het verschil in maken! Jij hoeft je niet handelingsverlegen te voelen. Met de juiste kennis en tools kun jij een puber begeleiden bij het verkennen van de blokkade en helpen bij het  ruimte bieden aan bijbehorende emoties.

Het puberbrein

Het puberbrein is er op gericht om af te stemmen op ‘peers’. Wat doen, denken en voelen mijn leeftijdsgenoten? Daarbij richten zij zich minder op hun ouders. Dat is een heel nieuwe fase, voor zowel de puber als de ouder(s). Pubers willen loskomen van de patronen van hun gezin en het zelf beslissen. Dat is een gezonde en spannende ontwikkeling.

Het brein van een puber is nog niet zo ver doorontwikkelt dat ze beslissingen over de lange termijn kunnen overzien. Ze hebben nog niet alle planningsvaardigheden om een activiteit ook goed te organiseren.

Afzetten

Dat kan ze een boel energie kosten. Het is heel helpend om pubers daar iets over te vertellen.
En vaak hebben hun ouders daar ook behoefte aan. Het is gezond dat een puber zich afzet. Ze willen jou niet meer nodig hebben, maar hebben ook behoefte aan de ruimte om op je terug te vallen wanneer iets lastig voor ze blijkt.

Coachrol

Jouw rol als coach kan hierin dus helpend zijn voor de puber en voor hun ouders! Je kunt uitleggen hoe het brein zich ontwikkelt. Je kunt verkennen waar zij zijn in hun ontwikkeling. Je kunt bekijken wat er soms blokkerend is en welke emoties daarbij komen kijken.

Loskomen van de gewoonten van je gezin is hard werken voor een puber. En voor een ouder is het hard werken om je puber de ruimte te geven om eigen gewoonten te kiezen.

Wil jij leren de juiste vragen te stellen aan die puber?!
Wil jij ontdekken wat er in het puberbrein gebeurt?!
Meld je aan voor het gratis webinar ‘Doelgericht coachen van kinderen en jongeren’.

Of meld je direct aan voor de Master Training ‘Coaching voor kinderen en jongeren’

Bekijk hieronder de filmpjes waarin trainers Maria van der Lugt – Toebes en Hanneke Verbeek zich aan je voorstellen:

Boekentip

De talentenfluisteraar – Luk Dewulf

Het woord ’talent’ gebruiken we vaak om te zeggen dat iemand uitzonderlijk goed in iets is. Maar eigenlijk is talent iets universeels. Meer nog: iedereen heeft sterktes, die we allemaal in een unieke combinatie inzetten. Je hoeft je talenten alleen maar te ontdekken, en ze te laten gedijen onder de juiste omstandigheden, om het beste uit jezelf te halen.

Dit boek helpt je om jouw unieke set aan talenten te leren kennen, en te ontdekken hoe talenten je op elk moment kunnen helpen. Om elkaar beter te begrijpen, maar ook om om te gaan met stress in je baan of op moeilijke momenten.

Als je luistert naar jezelf en op de juiste manier met je talent leert omgaan, kun je energieverlies tegengaan en je batterijen helemaal opladen. Want kiezen voor je talent, dat is kiezen voor je geluk.