JE BENT NOOIT TE OUD OM TE LEREN!

Het is een gevleugelde uitspraak, maar o, wat is het toch veelzeggend! Als ik (Carianne) naar mijn zes kinderen kijk, dan geniet ik ervan hoe graag ze willen leren, willen ontwikkelen, willen groeien. En het mooie vind ik dat ze ook echt bereid zijn om daar moeite voor te doen én dat ze het niet erg vinden om fouten te maken. Om te vallen en weer op te staan, zodat ze na weken of maanden oefenen kunnen lopen. Of om honderd keer dezelfde woordjes te horen en na te zeggen, waardoor ze zich na verloop van tijd een hele taal (of meerdere talen) eigen hebben gemaakt. Ze leren rekenen, schrijven, lezen, knippen, plakken, dansen, muziek maken en nog veel moeilijker dingen…

Hoe anders is het als we volwassen zijn geworden. Ja, we willen natuurlijk nog steeds ontwikkelen en groeien, maar we vinden dan eigenlijk wel dat we het meteen moeten kúnnen. We mogen geen fouten maken. We mogen niet falen en vinden het dus eng op iets nieuws te leren. Maar is dat reëel? 

Nee, natuurlijk niet! 

Als je nieuwe dingen wilt leren, dan zul je bereid moeten zijn om te oefenen én om soms te falen. Dan weet je van tevoren dat je niet alles meteen weet of kunt en dat je zult moeten oefenen… Voor veel mensen zijn dit redenen waarom ze stoppen met leren. Ze blijven liever in hun comfortzone en doen gewoon wat ze nou eenmaal al hun hele leven doen. 

Maar hoe geweldig is het als je luistert naar het verlangen in je hart. Wanneer je je gewoon niets aantrekt van al die belemmerende ‘ja-maar-gedachten’ en het GAAT DOEN! 

Mijn hele leven wilde ik al drummen. Ik vind zo’n drumstel echt magnetisch! Maar ik deed al allerlei andere dingen en drummen schoot er altijd bij in. En tja, dan word je ouder… nu nog leren drummen? Dat is toch gek? Daar heb ik toch geen tijd voor? Wanneer moet ik oefenen dan? En wat als ik het echt helemaal niet kan? En daarbij: wat heb ik er eigenlijk aan? Ik ga er toch niets mee doen… 

Mijn zoon Philip vond drummen ook geweldig. Toen hij 1,5 jaar was konden we goedkoop een kinder-drumstel kopen en toen hij ouder werd kon hij echt op drumles gaan. Ik taxiede hem braaf elke week naar Zwolle en vond het stiekem jammer dat ik niet zelf even kon drummen. Na een jaar dacht ik: maar waarom zou het eigenlijk niet kunnen? Wat als ik hier nou toch al ben… als Philip even heel ‘verantwoord’ op mijn telefoon spelletjes doet, dan kan ik best ook zelf even twintig minuten drummen. Tijd om te oefenen heb ik niet, maar ik oefen gewoon elke week bij onze fantastische drumleraar Tim de Wijk van YouDrum. En inmiddels drum ik alweer een jaar. Ik vind het FANTASTISCH! Het is echt mijn feestje van de week. 

Jaja, en toen moesten we het ook nog op video opnemen. Dus gewoon voor de lol deel ik deze video met jullie. Het is niet vlekkeloos. En nee, ik weet nog steeds niet ‘wat ik eraan heb’, behalve dat ik er zo’n ontzettende lol in heb! Dus bij deze mijn primeur: 

Klik HIER om naar het filmpje van Carianne op de drum te gaan!

En voor jou? Ik hoop en bid dat jij ook de tijd neemt om na te denken over de dromen en verlangens van jouw hart. Wil jij al jarenlang coachen, maar durf je niet? Bedenk je allerlei redenen waarom je het wel of niet zou doen? 

Besef: je bent NOOIT te oud (of te jong of te…) om te leren. Sterker nog: iedere keer weer nieuwe dingen leren, houd je jong. Mijn moeder ging op haar veertigste nog psychologie studeren en heeft nu op haar 78ste nog steeds een bloeiende praktijk. En de man die mij in mijn studententijd uit mijn chronische vermoeidheid geholpen heeft was 85 toen hij nog een studie ging doen! 

Dus wat let je?
​Geef je op voor het TotalBalance Coach Event en ontdek of het bijbels coachen iets voor je is.
​Of meld je direct aan voor de TotalBalance basis coach training! Welkom!

Boekentip

Leef je roeping – Carianne Ros en Nelleke de Wit

Ben jij op zoek naar jouw roeping en vraag je je af wat Gods wil is voor jouw leven? Denk je voortdurend ‘is dit het nou?’ of verlang je naar bloei? Lees dan ons boek Leef je roeping – 5 fases voor een leven vanuit Gods kracht en ontvang handvatten die God zelf heeft gegeven om je roeping te gaan leven.