Toe aan iets nieuws?
Spring jij ’s ochtends je bed uit omdat je zo’n zin hebt in de dag die voor je ligt? Of merk je dat het allemaal wat moeizaam gaat, omdat je er eigenlijk geen zin in hebt? Je voelt je moe, afgemat en zeker niet gepassioneerd en energiek… en daar wil je graag verandering in aanbrengen. Je droomt van een carrièreswitch of een andere loopbaan, maar hoe pak je zoiets aan?
Er zijn behoorlijk wat mensen die hun werk doen, omdat ze dat nou eenmaal doen, maar die eigenlijk helemaal niet blij zijn met wat ze doen. Ja, ze zijn dankbaar dat ze een baan hebben, maar als ze eerlijk zijn hebben ze die baan eigenlijk alleen omdat het geld in het laatje brengt, terwijl ze stiekem dromen om werk te kunnen doen waar ze echt hun passie in kwijt kunnen. Herkenbaar?
Deze drie stappen helpen je op weg naar een baan waar jij je passie in kwijt kunt:
Stap 1: neem jezelf serieus
Als je er dag in dag uit tegenop ziet om naar je werk te gaan of als je moe en uitgeput thuiskomt uit je werk, zonder dat je je voldaan voelt, dan wordt het tijd om jezelf eens goed in de spiegel te kijken. Neem jezelf en dat energieloze gevoel serieus, want het is een signaal dat er iets niet klopt en dat het tijd is voor een verandering.
Denk na over wie jij bent, wat je belangrijk vindt, waar je blij van wordt en wat je energie geeft of juist energie kost. Welke (werk)ervaringen heb je en welke talenten? En vooral ook: in hoeverre passen al deze dingen bij je huidige werk?
Stap 2: durf te dromen
Mensen die al heel lang hetzelfde werk doen of die in een sleur zitten, kunnen het lastig vinden om na te denken wat ze graag ánders zouden willen doen. Maar ga er eens goed voor zitten en pak een leeg wit papier. Als je alles zou mogen kiezen om te doen qua werk, wat zou je dan heel graag doen? Oftewel: waardoor word jij intrinsiek gemotiveerd en weet je: nu ben ik écht bezig met datgene waar ik blij van word en wat me een gevoel van zingeving geeft, omdat ik de mensen om mij heen kan laten meegenieten van mijn talenten?
Durf te dromen! En schrijf gewoon alles op wat er in je opkomt. In hoeverre zou je van je dromen ook daadwerkelijk je werk kunnen maken?
Last van allerlei ‘ja-maars’ die jouw droomproces blokkeren? Probeer deze echt even te parkeren en bedenk pas ná het dromen welke obstakels je te verhelpen hebt. Laat je de belemmeringen direct al toe, dan is de kans groot dat je überhaupt niet droomt en is de kans op een passende baan daarmee direct alweer kleiner. Dus: ‘kritische Klara even achter slot en grendel!’
Stap 3: neem een coach
Als je het lastig vindt om zelf antwoord te geven op dit soort vragen, dan is het verstandig om een coach in de arm te nemen. Want een coach stelt je vragen die je helpen om beter over jezelf en je werk na te denken. Er zijn heel wat mensen die een carrièreswitch maken, maar die alsnog een verkeerde baan kiezen of burn-out raken, eenvoudigweg omdat ze eigenlijk niet goed weten welk werk écht bij hen past.
Hoe zou het voor jou zijn om éindelijk werk te gaan doen dat je past en vervulling geeft? Wat zou dat doen met je energieniveau, met je humeur, de relatie met je eventuele partner en kinderen?
Een TotalBalance Coach helpt je om op zoek te gaan naar datgene wat jou intrinsiek motiveert, zodat je betere keuzes kunt maken. Met dit soort (hulp)vragen kun je bij ons terecht:
- Ik moet solliciteren en ik weet niet goed wie ik ben of waar ik nou écht blij van word.
- Ik voel me onzeker in mijn werk, hoe kan ik meer zelfvertrouwen en energie krijgen?
- Ik heb moeite met het vinden van een goede werk-privé balans.
- Ik wil me graag verder ontwikkelen, maar ik weet niet wat ik dan graag zou willen studeren.
- Ik wil graag van baan of carrière switchen, maar hoe pak ik dat aan?
- Ik voel dat er meer inzit, maar het komt er niet uit.
Auteur blog: Nelleke de Wit
Nieuwsgierig geworden? Volg de online minitraining TotalBalance of neem contact op met één van onze TotalBalance Relatie Coaches en check of we je verder kunnen helpen!
Zet de stap en vind hier je Coach
Disclaimer: Alle coaches op deze website werken voor eigen rekening en risico. Hoewel zij met de TotalBalance methodiek werken en het TotalBalance Keurmerk dragen, is TotalBalance niet aansprakelijk voor de coaching van aangesloten coaches. Check dus ook altijd even de website en algemene voorwaarden van de coach!