NOOIT MEER STRESS? HET IS MOGELIJK!

Stress is de ziekte van de 21ste eeuw. Ongetwijfeld hadden mensen in vroeger tijden ook stress, maar het lijkt echt een kookpunt te hebben bereikt op dit moment. Ongelofelijk veel mensen voelen zich onrustig, bang en onzeker.

Er wordt enorm veel van ons verwacht, we vinden het moeilijk om grenzen aan te geven en het wordt steeds lastiger om met alle prikkels om te gaan die op ons af komen. Dit resulteert voor veel mensen in een soort chronisch-stress-syndroom. En het erge van dit alles is dat het een soort verheven status heeft gekregen als je stress hebt.

‘Hoe gaat het met je?’ ‘Ja, druk, druk, veel te druk. Overbelast. Burn-out. Overspannen. Je kent het wel. Maar ik sla me er moedig doorheen hoor!’ ‘Ach ja, hoort bij het leven hè?’

Nou, ik (Carianne) zal je één ding zeggen: stress hoort NIET bij het leven! God heeft nooit bedacht dat we er allemaal gestrest bij zouden lopen. Niet alleen is stress slecht voor je eigen gezondheid. Het zorgt er ook voor dat we niet meer kunnen liefhebben. Is dit hoe je wilt leven? 

Ik kan me nog levendig herinneren dat we tijdens mijn studie psychologie het thema stress gingen bespreken. Ik vond dat echt mateloos boeiend. Waarom? Omdat zóveel mensen er last van hebben, maar het lijkt alsof er niets aan te doen is. En ook omdat ik in die tijd zelf helemaal niet lekker in mijn vel zat en chronisch vermoeid was. 

Dus toen ik jaren geleden het boek Rust schreef, was mijn vraag aan God: wat is Uw antwoord op stress? En al zoekende kwam ik de prachtige tekst tegen in de Bijbel uit 1 Johannes 4:18 (NBV):

De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.’

Zo, dat is nogal een pittige tekst: in iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden. Stress is een vorm van angst. Dus als we stress hebben, is Gods liefde – die allesomvattend is – in ons geen werkelijkheid geworden. Oftewel: we begrijpen die volheid van Zijn liefde niet, waardoor we tóch weer denken dat we van alles zelf moeten doen, in plaats dat we bidden, vertrouwen op God en van dááruit actie ondernemen. 

En toen viel ook echt het kwartje: het grootste gebod is dat we God liefhebben met heel ons hart, onze ziel en ons verstand en onze naasten als onszelf. JAAA! Zo is het: als ik aan het liefhebben ben, is er niet tegelijkertijd ook ruimte om mij zorgen te maken over iets. Denk maar na. Als je een goed gesprek hebt, als je je kind voorleest, als je aan het coachen bent… denk je dan na over ‘zorg-dingen’? Nee, want je hebt je aandacht op die ander gericht en niet op jezelf. 

Voel jij stress? Of heb je cliënten die worstelen met stress? Ik raad je van harte mijn boek Rust aan. Niet omdat ik het geschreven heb, maar omdat het vol Bijbelse waarheden staat die ons helpen om de zorgen van alledag in Gods handen te leggen en om ze te kunnen dragen. Natuurlijk komen de pijlen van angst en zorgen nog steeds op je af, maar ik kan echt zeggen: sinds het schrijven van dat boek ben ik nog zelden gestrest geweest, omdat ik letterlijk toepas wat God me vanuit Zijn Woord geleerd heeft over het omgaan met stress. Heerlijk! Leven vanuit Gods liefde, is het mooiste wat er is. 

Wil jij graag als christencoach werken, maar is de investering qua tijd, geld en energie te hoog voor je om de Totalbalance Basis Opleiding te doen?
Of houd je ervan om alles op je eigen tempo te doen?
We hebben ook een Do It Yourself versie! Van harte welkom.

Boekentip

Rust – Carianne Ros

Een aanrader voor eenieder die (te)veel ballen in de lucht moet houden. Carianne Ros neemt je als christencoach in dit inspirerende boek mee op een reis van 100 dagen naar meer innerlijke rust. ‘Wie liefde laat doordringen in zijn of haar leven, wordt een rustiger en gelukkiger mens’.