OVERWIN JE ANGSTEN EN GA ERVOOR!

Zijn er dingen die je zó spannend vindt, dat je ze maar gewoon niet doet? Het is waarschijnlijk niet dat je het niet kán, maar je weet niet precies hoe het werkt en vraagt je af: zal het allemaal wel goed gaan? En wat zullen ze ervan denken…? Dat soort gedachten kunnen je zomaar ineens overvallen. Als je erin blijft steken, dan is het resultaat dat je NOOIT gaat doen wat God in je hart heeft gelegd om te doen. 

Als ik in de angst was blijven steken…

…dan was ik waarschijnlijk nooit coach geworden, want ik had ‘weet ik het hoeveel’ redenen om het NIET te doen. Ik was heel jong. Wat wist ik nou eigenlijk van het leven? Ik had wel een HBO, maar niet mijn universitaire psychologie studie afgemaakt. En zou ik er wel een (het liefst belegde) boterham mee kunnen verdienen? 

…dan was ik nooit schrijver geworden,
want er zijn al zoveel boeken geschreven, dus wat zou ik daar nog aan toe kunnen voegen? Wat als niemand mijn boeken zou kopen of zou willen lezen? En ook hier: wie was ik dat ik andere mensen zou gaan vertellen hoe ze hun leven op de beste manier kunnen leven…?

…dan was ik nooit spreker geworden,
want wie zou er naar mij willen luisteren? Kon ik een publiek wel zo lang boeien? Wat als er mensen zouden weglopen of in slaap zouden vallen? Wat als ik alleen kritiek over me heen zou krijgen?

Oftewel: ik moest echt de angst loslaten dat ik niet zichtbaar durfde te zijn, omdat ik bang was voor de reacties van andere mensen. 

Als ik eerlijk ben, had ik het eigenlijk gewoon op willen geven. Nou sterker nog: als ik naar die gevoelens van angst had geluisterd, dan was ik er überhaupt nooit aan begonnen! Maar het punt is: als God iets in je hart legt om te doen, dan kún je eigenlijk niet anders, dan die stem te volgen. Hoe spannend ook! 

Daar waar jouw persoonlijkheid, je talenten en je passie elkaar raken, is het gebied waarop jij jouw gift aan de wereld geeft. Of niet. En dan zijn er heel veel mensen die niet krijgen wat ze eigenlijk nodig hadden. Omdat jij niet doet wat je eigenlijk zou moeten doen. En dat is ongelofelijk jammer en verdrietig! 

Weet je wat zo mooi is? We mogen altijd bidden! Bid dat God je moed en kracht geeft om zijn dromen in je hart tot uitvoer te brengen. Dat Hij je standvastig maakt om elke stap te zetten die belangrijk is om te zetten. Dat Hij de juiste mensen op je pad brengt. Dat Hij zal voorzien in tijd, geld en energie. Dat Hij je zal leiden, dwars door de stormen heen. 

Soms kunnen de dromen van je hart zo ongelofelijk groot zijn, dat je verstrikt raakt in de vraag: ‘hoe moet ik dit doen?’ Maar als je gewoon aan God vraagt: ‘wat kan ik NU doen? Wat is de volgende stap die ik kan zetten?’, dan zal Hij je leiden van stap naar stap. Heel overzichtelijk en behapbaar. Misschien moet je iemand bellen omdat hij of zij je verder kan helpen. Misschien moet je een opleiding gaan doen om je verder te bekwamen in wat je graag wilt. Misschien moet je een bepaald boek lezen. 

Jezus zei: ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven. Neem Mijn juk op je en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.’ (Matteüs 11:28-30). 

Ben jij ergens bang voor? 

Weet je dat God je roept om iets te doen en vind je dit spannend of eng? Maak je dan geen zorgen, maar breng die gedachten bij Jezus. Hij zal je zijn rust en vrede geven, maar ook de wijsheid en creativiteit die je nodig hebt om te kunnen doen wat God zelf in je hart heeft gelegd om te doen. Angst is niet van God! Vertrouwen wel. En vertrouwen hebben, wil niet zeggen dat het automatisch goed afloopt, maar wel dat je WEET dat God met je is en je nooit zal verlaten. 

Je bent er misschien nog niet, maar geef het niet op! Met Gods hulp, zullen we leren wat we nodig hebben om nog meer mensen te kunnen inspireren. Angsten zijn er niet om je erdoor te laten verlammen, angsten zijn er om op God te leren vertrouwen en moedig de weg te gaan die Hij voor jou voor ogen heeft!

Dus wat ga jij leren en ook dóen de komende tijd? 

Verlang jij ernaar om anderen te helpen hun angsten te overwinnen?
Of wil jij zelf je angst overwinnen en de eerste stap zetten om coach te worden?
Meld je aan voor het gratis webinar ‘Bijbels coachen’.

Boekentip

Geef nooit, maar dan ook nooit op! – Mattheus van der Steen

Hoe ga je om met teleurstellingen en dieptepunten in je leven? Wat doe je als het stormt om je heen en je geen uitkomst meer ziet? ‘Geef nooit, maar dan ook nooit op’ wil laten zien dat God groter is dan je omstandigheden.
Mattheus vertelt over zijn persoonlijke ervaringen, en reikt sleutels aan om vol te blijven houden, dwars door strijd en moeite heen. Ook vertellen diverse hedendaagse geloofshelden over hun wandel met God; hoe God machtig werkt in hun leven, maar ook hoe zij omgaan met tegenslagen. Dit eerlijke boek neemt je mee in het bovennatuurlijke avontuur met God, en daagt je uit om nooit op te geven!